Είναι αυτό το πραγματικό όνομα του μυστηριώδους Banksy; Μία συνέντευξη από το μακρινό 2003 ίσως δίνει την απάντηση

FILE PHOTO: Το έργο του καλλιτέχνη Banksy με τίτλο ‘Valentine’s Day Mascara’ που εμφανίστηκε στη βρετανική πόλη Μαργκέιτ τον Ιούνιο του 2023. EPA/NEIL HALL




Αν και όχι το μόνο, η ανωνυμία είναι σίγουρα ένα από τα στοιχεία που βρίσκονται στο κέντρο της μυθολογίας του Banksy.

Ο ίδιος πάντως φέρεται να αποκάλυψε το όνομά του σε παλιότερη συνέντευξη που βγήκε πρόσφατα στην επιφάνεια.

Η συνέντευξη ηχογραφήθηκε το 2003, ωστόσο είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη στο πλαίσιο ενός bonus επεισοδίου στη σειρά podcast του ΒBC, “The Banksy Story”.

Εκεί, δημοσιογράφος του BBC ακούγεται να τον ρωτά αν το πραγματικό του όνομα είναι «Ρόμπερτ Μπανκς». Ο καλλιτέχνης απαντά ότι «είναι Ρόμπι».

Προστατευμένα από την ανωνυμία του, τα επιδραστικά όσο και χαρακτηριστικά έργα τέχνης του Banksy έχουν εμφανιστεί σε δρόμους όλου του κόσμου, από τους τοίχους βομβαρδισμένων κτιρίων στην Ουκρανία μέχρι τη Δυτική Όχθη, με τον μυστηριώδη καλλιτέχνη να έχει καταφέρει να πουλάει τα έργα του για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στις πιο σημαντικές γκαλερί του πλανήτη.

Κατά καιρούς έχουν γίνει αρκετές εικασίες σε σχέση με το όνομά του. Μεταξύ αυτών που έχουν ακουστεί κατά καιρούς περιλαμβάνεται ο Ρόμπερτ Ντελ Νάγια των Massive Attack και ο Νιλ Μπούσαμαν των Art Attack. Το 2008, η Daily Mail «αποκάλυψε» ότι ο Banksy είναι ο 34χρονος «Ρόμπιν Κάνιγχαμ» με τον ίδιο να αρνείται ότι αυτό είναι το όνομά του.

Ακόμη κι αν δεν καταφέρει να αποκαλύψει το μυστήριο, σε κάθε περίπτωση, η συνέντευξη από το μακρινό 2003 αποτελεί μία από τις πρώτες γνωστές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του καλλιτέχνη, ο οποίος ήταν τότε στα 20 του και ετοιμαζόταν για την έκθεσή του με τον τίτλο «Banksy Turf War» στο ανατολικό Λονδίνο. Μεταξύ άλλων θεμάτων, απαντά στις τότε κατηγορίες που δεχόταν για βανδαλισμό: «Δεν είμαι εδώ για να απολογηθώ γι′ αυτό. Είναι ένας πιο γρήγορος τρόπος για να πεις την άποψή σου, σωστά;».

  • Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο BBC Sounds στο τελευταίο επεισόδιο του The Banksy Story του Radio 4.

Με πληροφορίες από CNN, Guardian

Νέα «στέγη» για το Αρχείο Καβάφη στην Πλάκα από το Ίδρυμα Ωνάση: 2.000 μοναδικά εκθέματα προς «κοινωνία» των επισκεπτών στον βίο του Μεγάλου Αλεξανδρινού [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: