Η νέα ένταση στην Πύλα, το Μεσανατολικό και οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η νέα ένταση στην Πύλα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των εργασιών στην περιοχή, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των θυμάτων από τον πόλεμο, καθώς και η συζήτηση για τη μείωση του πέναλτι στις πρόωρες συντάξεις είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα στις σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Διακόπηκαν τα έργα στην Πύλα» γράφει στο κύριο θέμα της για ένταση χθες στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας όταν Τούρκοι στρατιώτες επιχείρησαν να σταματήσουν τις εργασίες διαχωρισμού οικοπέδων.

Γράφει αλλού ότι συνιστά κοροϊδία η δήθεν αντιμετώπιση του 12%, καθώς ο μέσος όρος της αύξησης των συντάξεων θα κυμαίνεται μεταξύ 61 και 66 ευρώ. Γράφει επίσης ότι ξεπέρασαν τις δέκα χιλιάδες οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας, ένα μήνα μετά την έναρξη των επιχειρήσεων.

Ο «Πολίτης» στο κύριό του θέμα με τίτλο «Τσιμπίδα στους φοροφυγάδες καταλυμάτων τύπου Airbnb» γράφει για εγκύκλιο του Εφόρου Φορολογίας προς το προσωπικό με παραδείγματα για το πώς θα φορολογούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων. Αλλού γράφει για ένταση και διακοπή εργασιών στην Πύλα λόγω αντιδράσεων Τ/κ κατοίκων για επηρεασμό των περιουσιών τους.

Σε άλλο θέμα γράφει για νέα δεδομένα στον ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του χρίσματος για τη Δημαρχία της Λευκωσίας, μετά τη χθεσινή εξαγγελία από τον Χαράλαμπο Πετρίδη.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Θρύψαλα η συναντίληψη» αναφέρεται στο κύριό του θέμα στη διακοπή των εργασιών στην Πύλα και σε καταγγελία του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από πλευράς ΚΔ.

Αλλού αναφέρει πως η Γάζα έχει κοπεί στα δύο από τον ισραηλινό στρατό, τη στιγμή που οι επαφές Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή δεν απέφεραν αποτελέσματα. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται σε 11 λησμονημένα μνημεία ΟΥΝΕΣΚΟ στο νησί και γράφει πως η Υφ. Πολιτισμού κινεί τις διαδικασίες, θέτοντας το θέμα ψηλά στις προτεραιότητές της.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Απαίτηση για 44 χρόνια εισφορών και πολλές ουρές για το πέναλτι 12%» γράφει για προβληματική και πολύ μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του πέναλτι στις πρόωρες συντάξεις.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να πελαγοδρομεί σε σχέση με τα ασφαλτικά, εκφράζοντας παράπονα για το γεγονός ότι καμία κοινότητα δεν επιθυμεί τη μεταφορά τους εντός των ορίων της. Αναφέρεται αλλού σε φρίκη στη Λωρίδα της Γάζας με βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία και συσσίτια, την ώρα που αναζητείται θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Aναστέλλονται οι εργασίες καθώς αναζωπυρώνεται η διένεξη για την Πύλα» αναφέρεται στο κύριό της θέμα σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με προσπάθεια διεκδίκησης από τ/κ πλευράς τμήματος της νεκρής ζώνης και πως τα ΗΕ ζήτησαν σύντομη παύση των εργασιών στην περιοχή της Πύλας.

Αλλού αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενδέχεται ακόμη να χρηματοδοτήσει το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector. Σε άλλο θέμα γράφει για 6.000 αιτήσεις για κυπριακή υπηκοότητα που εκκρεμούν.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος
Λευκωσία, Κύπρος

‘Αγρια επεισόδια μεταξύ μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κύπρο: Απελαύνονται άμεσα όσοι ενεπλάκησαν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: