«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια»… Πάνω από όλα πρέπει να είναι η φήμη της Κύπρου, να ακτυπηθεί αλύπητα η διαφθορά

Η κοινοπραξία των δημοσιογράφων ICIJ έκανε τις αποκαλύψεις για την Κύπρο. Φωτογραφία via ICIJ site




Το κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – Λευκωσία

Τα στοιχεία, που έχουν παρουσιαστεί από τη διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων ICIJ σε σχέση με την εμπλοκή της χώρας μας στην παράκαμψη των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί σε Ρώσους ολιγάρχες, φέρνουν ξανά στην επιφάνεια ένα ζήτημα, που διαχρονικά «κυνηγά» τη χώρα μας.

Στην έρευνα γίνονται αναφορές σε εταιρείες που βοήθησαν τους Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Όπως συναφώς έχει αναφερθεί θα υπάρξει και συνέχεια στα ρεπορτάζ, που θα δουν το φως της δημοσιότητας στα πλαίσια της έρευνας.

ΟΙ υποθέσεις, που μέχρι στιγμής είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι λίγο-πολύ γνωστές και κάποιες έχουν περιληφθεί και στο πόρισμα Νικολάτου. Κάποιες υποθέσεις διερευνώνται από τους αρμόδιους θεσμούς του κράτους και ελπίζουμε πως οι διαδικασίες θα επισπευτούν, ώστε όσες πρέπει να παρουσιασθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτό να γίνει το συντομότερο.

  • Είναι σαφές πως η έρευνα, στην οποία έχουν εμπλακεί πολλοί δημοσιογράφοι και ερευνητές, φέρνει στην επιφάνεια και την αδυναμία θεσμών στην Κυπριακή Δημοκρατία για έλεγχο και εποπτεία.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως μπορεί να έχουν γίνει πολλά στο να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και συμπεριφορές, ωστόσο, πολλά αναμένεται ακόμη να γίνουν.

Άλλωστε η Κυπριακή Δημοκρατία υιοθέτησε και εφαρμόζει τις κυρώσεις ενώ κινήθηκε αμέσως όταν στάλθηκαν λίστες προσώπων και εταιρειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί την αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και χώρες όπως ΗΠΑ και Βρετανία.

Θα συμφωνήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είπε ότι «κανείς μα κανείς δεν είναι υπεράνω του ονόματος της χώρας μας. Όλες οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητάς θα διερευνηθούν και μάλιστα με χρονικό ορόσημο. Θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το θέμα…» Θα πρέπει να τελειώνουμε σύντομα καθώς, αυτό θα βγάλει από την όποια εξίσωση, κατηγορία, την Κυπριακή Δημοκρατία και θα αναβαθμίσει την αξιοπιστία της χώρας μας.

Η ανοχή σε ζητήματα διαφθοράς θα πρέπει να είναι μηδενική. Καμία παράκαμψη κυρώσεων δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό άλλωστε γίνεται. Να σταματήσουν κάποιοι να θέτουν το δικό τους συμφέρον πάνω από αυτό της χώρας.

Να σταματήσει η Κύπρος να βρίσκεται στο στόχαστρο. Να μην δίνονται αφορμές. Οι θεσμοί να λειτουργούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι η προστασία της αξιοπιστίας και της φήμης της Κύπρου.

Αυτό μπορεί να γίνει με συλλογική προσπάθεια. Υπάρχουν μηχανισμοί αποτροπής και τιμωρίας. Επαναλαμβάνουμε: Τα όσα έχουν γίνει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και δεν το λέμε εμείς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το «όραμα» του μικρού “Σουλτάνου” στάλθηκε στα κατεχόμενα διά αντιπροσώπου: Τα δυο κράτη του Ταγίπ και οι πρακτικές της επιβολής των “τετελεσμένων” στον κυπριακό λαό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: