Η χιονισμένη Αίτνα εκτοξεύει λάβα στον νυχτερινό ουρανό, συναγερμός για τις πτήσεις: Σε συνεχή δραστηριότητα ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης [video]

FILE PHOTO: A handout photo made available by the European Space Agency (ESA) shows Mount Etna erupting, near Catania, Sicily, Italy. This image captured by the Copernicus Sentinel-2 mission has been processed using the mission’s shortwave-infrared band to show the lava flow in bright red. EPA, ESA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Καυτή λάβα ξεχύθηκε από τις χιονισμένες πλαγιές της Αίτνας αργά το βράδυ της Παρασκευής (24 Νοεμβρίου).

Μια σημαντική ροή λάβας ήταν εμφανής στον ορίζοντα της Σικελίας, προερχόμενη από έναν νοτιοανατολικό κρατήρα του ψηλότερου και πιο ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης.

Ως ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης, η Αίτνα βρίσκεται σε σχεδόν συνεχή δραστηριότητα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας του Αστεροσκοπείου της Αίτνας εξέδωσε συναγερμό για τις πτήσεις, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, προσθέτοντας ότι το διεθνές αεροδρόμιο Vincenzo Bellini στην Κατάνια παρέμεινε ανεπηρέαστο από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.




Η Αίτνα έχει πολλαπλούς κώνους που επιτρέπουν την τρομαχτική, αλλά απόλυτα ασφαλή διαρροή λάβας, σε αντίθεση με ηφαίστεια με έναν κυρίως κώνο που δημιουργούν μεγάλες εκρήξεις. Το ευτύχημα είναι πως η κορυφή που αποτέλεσε την διέξοδο της λάβας είναι ασφαλής.

Είναι με διαφορά ένα από τα πιο εντυπωσιακά και φωτογραφημένα ηφαίστεια του κόσμου, ενώ δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Πηγή: ertnews

Η ανθρωπότητα «αγγίζει» τα μυστήρια του Ηλιου: Ασπίδες θερμότητας που αντέχουν θερμοκρασίες ενός εκατ. βαθμών Κελσίου –  Βραβείο από τη ΝASA σε  Ελληνίδα ερευνήτρια 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: