Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Action24 (video): Μετά από τόσα χρόνια οι Αμερικανοί δεν μπορούν να διαβάζουν τον Ερντογάν, θα τους εκβιάζει μέχρι το τέλος…

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία via Action24




Όπως λέω πάντα για τους σχεδιαστές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, παραμένουν μονίμως σε άρνηση στα θέματα που αφορούν την Τουρκία.

Έτσι ξεκίνησε, ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, την ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Action24. Ανέφερε σχετικά:

Έτσι, πάλι έμειναν άφωνοι όταν έφτασαν στην Ουάσιγκτον τα νέα από την Τουρκία για το θέμα της μη επικύρωσης από την ισλαμική Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ούτε και χθες, λοιπόν, έδωσαν τη συναίνεση τους για τη σουηδική είσοδο στη Δυτική Συμμαχία.

Παίζουν το γνωστό βρώμικο παιγνίδι εναντίον των Αμερικανών και γενικά της Δύσης. Αλλά στην Ουάσιγκτον, δεν ακούνε, δεν βλέπουν, κάθε μέρα νομίζουν πως είναι Κυριακή.

Ήταν αιφνιδιασμός η χθεσινή απόφαση για αναβολή της συζήτησης στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Δεν έπρεπε να αιφνιδιαστούν. Δυστυχώς μετά από 20 και πλέον χρόνια δεν έχουν μάθουν να διαβάζουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Θα τους εκβιάζει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πιστεύω ότι αν δεν ειναι βέβαιος 100 τοις εκατόν ότι θα αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16, δεν θα δώσει τη συγκατάθεση του στη Σουηδία.

Οι Αμερικανοί ήταν βέβαιοι ότι θα προχωρούσαν όλα ομαλά και ότι στις 28 Νοεμβρίου, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, θα γινόταν η επίσημη ανακοίνωση.

Γιατί ήταν βέβαιοι; Διαρρέουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η απόφαση για τη Σουηδία έχει ληφθεί. Η χθεσινή εξέλιξη έχει εκθέσει τον κ. Μπλίνκεν, ο οποίος όμως επιμένει να θέλει να δώσει τα αμερικανικά μαχητικά στον Ερντογάν. Παθαίνει, αλλά δεν μαθαίνει ο Αμερικανός υπουργός. Οι Τούρκοι τον κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια του.

Διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον αναμένουν τηλεφωνική συνομιλία των δύο υπουργών, του κ. Μπλίνκεν και του Χακάν Φιντάν. Και εύχονται ότι ο Τούρκος υπουργός θα δώσει μία καλή εξήγηση στον Αμερικανό ομόλογό του. Οι σχέσεις δεν είναι καλές Βασίλη. Εάν η Τουρκία δεν σοβαρευτεί, ούτε ο κ. Μπλίνκεν θα μπορεί να τη σώσει, ούτε αυτός ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Στο Κογκρέσο και ειδικά οι νομοθέτες που έχουν σχέση με το Εβραϊκό Λόμπι, απαιτούν τιμωρία τηςΤουρκίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η μόνη επιλογή του Ερντογάν είναι να δώσει τη συγκατάθεση του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν δεν συμφωνήσει θα έχουμε εξελίξεις που δεν μπορούμε τώρα να προβλέψουμε καν…

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται «πολύ» να καταθέσει το έγγραφο επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας, σε δύο εβδομάδες.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι:

«Εναπόκειται στην (Τουρκία) εάν το σύστημά της θα παράσχει τη συγκατάθεση σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, αλλά συνεχίζουμε να μιλάμε μαζί τους για αυτό».

  • Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, μετέδωσε τα εξής στο κρατικό κανάλι:

Αιφνιδιάστηκαν στην Ουάσιγκτον από την αναβολή της συζήτησης του θέματος της Σουηδίας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, διότι υπήρχε η βεβαιότητα ότι το θέμα θα έκλεινε έως την επερχόμενη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στις 28 και 29 Νοεμβρίου, ημερομηνίες που πλέον μοιάζουν ανέφικτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χάκαν Φινταν το είχε υποσχεθεί στον Αντονι Μπλινκεν και όπως καταλαβαίνετε το κλίμα που επικρατεί για αυτή τη νέα καθυστέρηση δεν είναι απλώς κλίμα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας αλλά κλίμα οργής.

Ήταν δε τέτοια η βεβαιότητα στην Ουάσιγκτον, που προσχωρούσαν παράλληλα και οι διεργασίες για να δρομολογηθεί σταδιακά και το θέμα της πώλησης των F-16.

Με τα νέα δεδομένα αυτή την στιγμή κανείς εδώ στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν είναι σε θέση να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην σκιά μάλιστα της ανοιχτής αντιπαράθεσης για το θέμα του Ισραήλ.

  • Έχουν πάντως ενδιαφέρον οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης:

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τονίζοντας πως οι δύο χώρες προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία για την πώληση.

Για τους ρωσικούς πύραυλους S-400, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα τους χρησιμοποιήσει όταν τους χρειαστεί. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε εαν το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας είναι επιχειρησιακά έτοιμο.

«Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο για την ασφάλεια αυτής της χώρας. Δεν μπορούμε να πάρουμε τους S-400 και να τους παρατήσουμε στη γωνία ενός εργοστασίου. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Θα πατήσουμε το κουμπί όταν χρειαστούμε τους S-400», ήταν η απάντησή του.

«Θα αγοράσουμε 40 από τα αεροσκάφη Block-70 Viper έτοιμα και 79 από αυτά θα κατασκευαστούν από εμάς στο δικό μας εργοστάσιο της TUSAS. Καταβάλλουμε προσπάθειες για (την απόκτηση) Eurofighter. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ισπανία λένε “ναι” και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία. Αυτοί προσπαθούν, όχι εμείς. Εάν είναι δυνατόν, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 Eurofighter από εκεί», δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής.

Ο ίδιος ανέφερε πως «υπήρξε ένα ερώτημα σχετικά με το αν τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις αποστολές που είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε. Τα F-16 και τα F-4 που έχουμε επαρκούν για τις αποστολές που θα εκτελέσουμε», ωστόσο -όπως είπε- «κοιτάμε μπροστά, είχαμε αρχικά υποβάλει αίτημα για F-35», αλλά υπήρξαν κάποια προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, το κυριότερο είναι ότι η Τουρκία έχει δύο δικά της αεροσκάφη:

«Έχουμε το Hürjet -θα είναι το εκπαιδευτικό μας αεροσκάφος- αλλά θα είναι και μαχητικό αεροσκάφος. Ο κύριος στόχος μας είναι το KAAN, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Θα κάνει την πρώτη του πτήση στο τέλος του έτους.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι πρέπει να το ξεκινήσουμε σήμερα, να το ολοκληρώσουμε αύριο και να το βγάλουμε στον διάδρομο μεθαύριο. Θα διαθέτουμε εγχώριο κινητήρα το 2028. Θα πετάξει με τον δικό μας κινητήρα το αργότερο το 2031-2032».

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τους λυπάμαι τους Αμερικανούς και το γράφω με κάθε ειλικρίνεια: Ένας διεφθαρμένος μικρός “Σουλτάνος” τους χορεύει στο ταψί και αυτοί υπακούουν… Είναι απλά επικίνδυνοι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: