Τους λυπάμαι τους Αμερικανούς και το γράφω με κάθε ειλικρίνεια: Ένας διεφθαρμένος μικρός “Σουλτάνος” τους χορεύει στο ταψί και αυτοί υπακούουν… Είναι απλά επικίνδυνοι (video)

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ. Φωτογραφία Hellas Journal




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στη συνεδρίαση της που έλαβε χώρα την Πέμπτη το μεσημέρι στην Άγκυρα, δεν έλαβε απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πολλοί ήταν αυτοί που ανέμεναν τούτη την εξέλιξη. Ένα ποσοστό της τάξης του 1-2%, ανάμεσα τους και ο άβουλος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, ανέμεναν πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα κρατούσε το λόγο του και θα επέτρεπε την έγκριση της εισόδου της σκανδιναβικής χώρας στη Δυτική Συμμαχία.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της κατοχικής Τουρκίας συνεχίζει να παίζει το βρώμικο παιγνίδι του εναντίον της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Δεν επιτρέπει την επέκταση της Συμμαχίας διότι αυτό δεν συμφέρει στον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαδίμηρο Πούτιν. Ο Ερντογάν είναι πιο πιστός στη Μόσχα παρά στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Αυτή την πραγματικότητα αρνούνται να την αποδεχθούν οι Αμερικανοί και οι νατοϊκοί του φιλότουρκου γενικού γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο τελευταίος, ως γνωστό, δεν βλέπει …κανένα πρόβλημα (ΕΔΩ) από την υποστήριξη της Τουρκίας στην τρομοκρατική Χαμάς, η οποία ΔΕΝ αντιπροσωπεύει τους Παλαιστίνιους. Όλα καλά, όλα ωραία για τον προβληματικό Στόλντενμπεργκ. Η Ελλάδα έπρεπε, εδώ και καιρό, να αποσύρει την υποστήριξη της σε αυτόν. Αρκετά.

Όπως μου έλεγε χθες αναλυτής στην Ουάσιγκτον, ο οποίος θεωρεί πως η Αλεξανδρούπολη ισοπέδωσε την στρατηγική αξία της Τουρκίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες …προτιμούν ένα δύσκολο Ερντογάν, παρά μία Τουρκία η οποία θα εγκαταλείψει τη Δύση και θα ταυτιστεί πλήρως με τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες παρόμοιες αυταρχικές χώρες.

Η πολιτική των ΗΠΑ είναι μυωπική, προβληματική και ξεπερνά τα όρια του απαράδεκτου. Προκαλεί δε τις υπόλοιπες συμμαχικές χώρες, όπως π.χ. η Ελλάδα, η οποία δεν δημιουργεί προβλήματα στη Συμμαχία και είναι πάντα πιστή στις αρχές του ΝΑΤΟ.

Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει στο τέλος ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Θα πει το μεγάλο “ναι” στη Σουηδία; Αλλά τι θα κερδίσει; Διότι έτσι σκέφτονται οι Τούρκοι. Δεν είναι όπως οι υπόλοιποι σύμμαχοι οι οποίοι κοιτάνε το καλό της Δύσης.

Γνωρίζουμε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, έχει υποσχεθεί τα μαχητικά F-16 στον Χακάν Φιντάν. Όμως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τον εξαπάτησε. Του είχε υποσχεθεί μία εύκολη διαδικασία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και αυτό δεν έγνε. Τον εξέθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το κενό, που νομίζει ότι άφησε η απουσία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, για να επιβάλει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Ακόμα και χωρίς τον Μενέντεζ δεν θα είναι εύκολο.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν θα ικανοποιηθούν μόνο με την άρση των εμποδίων για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, οι όροι του κ. Μενέντεζ είναι ακόμα στο τραπέζι και θα παραμείνουν, όπως αντλαμβάνομα, εκεί.

Ο κ. Μπλίνκεν, και μαζί του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, απέτυχαν στις αναλύσεις τους για την Τουρκία και ειδικά τον Ερντογάν. Μπορεί να κυκλοφορούν πάλι φήμες για την υγεία του Τούρκου προέδρου, αλλά μία υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να …ελπίζουν στο Θεό -ή αν θέλετε στον Μωάμεθ- για να αλάξει η εξωτερική πολιτικής της κατοχικής δύναμης.

Αυτά για τώρα…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Κατάπτυστος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δικαιολογεί τη στάση του Ερντογάν απέναντι στη Χαμάς: Η Ελλάδα δεν γίνεται να συνεχίσει να κάνει το καλό παιδί κύριε Πρωθυπουργέ… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: