Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στα δελτία ειδήσεων του Action24 και του Omega (videos): Ο Λευκός Οίκος “όμηρος” των όποιων διαθέσεων του “Μπίμπι”, το Ιράν ο “κοινός μισητός εχθρός”

Ο ανταποκριτής του Action24 και του Omega Channel, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία via Action24




Έστειλαν τα πάντα οι Αμερικανοί. Από σφαίρες μέχρι αεροπλανοφόρα. Κάλυψαν όλες τις ελλείψεις του ισραηλινού στρατού και χρησιμοποίησαν συμφωνημένες μεθόδους, που έχουν μόνο με το Ισράηλ. Δεν πέρασαν όλες οι μεταφορές όπλων από το Κογκρέσο.

Έτσι ξεκίνησε, ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, την ανταπόκριση του στα δελτία ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου. Ανέφερε σχετικά:

Παραχώρησαν στρατιωτικό υλικό που θα χρειαστεί το Εβραϊκό Κράτος για πόλεμο όχι μόνο ολίγων εβδομάδων. Να σημειώσουμε, βεβαίως, ότι το Ισραήλ έχει και συμπαραγωγές πολεμικού υλικού με τις ΗΠΑ, έχει και δικές του παραγωγές.

Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον αναζητούν τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε αυτή η τελευταία κρίση και ο νέος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Για να χρησιμοποιήσω μία φράση που ακούμε συχνά εδώ, το όνομα του παιδιού είναι Ιράν. Ιράν και μόνο Ιράν. Και εξηγούμαι.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της Ιερουσαλήμ είναι η Τεχεράνη. Εδώ και καιρό διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος, μερικές φορές γίνεται μέσα στην ιρανική πρωτεύουσα. Το Ισραήλ, αν και δεν το παραδέχθηκε ποτέ έχει δολοφονήσει σημαντικούς αξιωματούχους του Ιράν που ασχολούνται με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Τεχεράνη απαντά συνήθως μέσω της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τις δύο οργανώσεις. Ο πόλεμος πια δεν είναι υπόγειος. Με την επίθεσή της, η Χαμάς τα παίζει όλα για όλα, εκ μέρους του Ιράν.

Στο παιγνίδι αυτό οι Αμερικανοί είναι βαθιά μέσα. Επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ κτύπησαν στη Βαγδάτη τον επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης. Ο κύκλος του αίματος δεν σταμάτησε εκεί.

Τα πράγματα γίναν χειρότερα διότι το Ισραήλ άδραξε την ευκαιρία που του έδωσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα.

Πριν απαντήσω το ερώτημα σου να σημειώσω ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έδρασε αστραπιαία -θα έλεγα και με συναίσθημα- και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ μίας χερσαίας επιχείρησης που υποτίθεται θα λύσει μιά και καλή το πρόβλημα. Τι εννοούν με αυτή τη φράση. Να εξουδετερώσουν το σύνολο των μελών της Χαμάς. Φρικτό μόνο που να το σκέφτεται κανείς. Υπό την έννοια ότι ομιλούμε για χιλιάδες ανθρώπους.

Η σημερινή Αμερική προσπάθησε να κυριαρχήσει στην περιοχή με ειρηνικό τρόπο. Συνέχισε λοιπόν στα βήματα της κυβέρνησης Τραμπ -όσο και αν ακούγεται περίεργο- και πίεσε για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις του Εβραϊκού Κράτους με όλους τους Άραβες. Όλοι ανέβηκαν στο τρένο εκτός της Σαουδικής Αραβίας, που ήθελε περισσότερο χρόνο, αλλά είχε αποφασίσει να προχωρήσει και αυτή στην ομαλοποίηση. Το μέτωπο θα ήταν βασικά αντι-ιρανικό.

  • Για το “απ’ εδώ και πέρα”, ο Μιχάλης Ιγνατίου είπε στο Action24 και στο Omega:

Η επίθεση της Χαμάς ανέτρεψε τους σχεδιασμούς και απ’ εδώ και πέρα, δυστυχώς, θα ομιλούν τα όπλα. Η Αμερική έχει “χωροφύλακα” στην περιοχή. Είναι το Ισραήλ.

Με τα πάνω και τα κάτω, η σχέση παραμένει ισχυρή. Η μία χώρα έχει ανάγκη την άλλη. Μπορεί ο κ. Μπάιντεν να μην μπορεί να μυρίσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ανάποδα συμβαίνει αυτό, αλλά γνωρίζουν πως δεν έχουν την παραμικρή πολυτέλεια να μην συνεργάζονται.

Οπότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν για να μείνουν και στρατιωτικά, σε συνεργασία πάντα με το Ισραήλ. Θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο τη σχέση τους και με την Αίγυπτο. Θα χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα δουν τι θα κάνουν με την Τουρκία διότι η τελευταία σύγκρουση του Ερντογάν με το Ισραήλ, μπορεί να αποδειχθεί και μοιραία.

Έστειλαν τρομακτικό πολεμικό υλικό. Τα καλύτερα που έχουν. Σημειώνω ότι είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια τις ποσότητες και τα είδη του πολεμικού υλικού, διότι σε πολλές περιπτώσεις προσπέρασαν το Κογκρέσο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι -όπως τονίστηκε επανειλημμένα- εάν το Ιράν εισέλθει στον πόλεμο, ακόμα και με την ενεργοποίηση της Χαμάς, η Αμερική θα κτυπήσει και βεβαίως θα μπει και αυτή στον πόλεμο.

Να επαναλάβουμε ότι ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Νετανιάχου έχουν κανές σχέσεις. Αλλά μπήκαν σε αυτόν τον πολεμικό χορό που παρακολουθούμε  και αναγκαστικά θα χορέψουν.

  • ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Ουάσινγκτον:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ επέπληξε χθες, Τρίτη, την παλαιστινιακής καταγωγής βουλεύτρια Ρασίντα Τλάιμπ μετά τα επικριτικά σχόλιά της εναντίον του Ισραήλ με αφορμή τον πόλεμο εναντίον τη Χαμάς.

Την πρόταση να επιπληχθεί η Τλάιμπ, την οποία κατέθεσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Τζόρτζια Ριτς Μακόρμικ, ψήφισαν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι όπως και κάποιοι Δημοκρατικοί και υιοθετήθηκε με 234 ψήφους υπέρ έναντι 188 κατά.

Στην πρόταση που κατατέθηκε η βουλεύτρια των Δημοκρατικών από το Μίσιγκαν κατηγορείται ότι «προωθεί ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ότι ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ».

Η ίδια υπερασπίστηκε τον εαυτό της λέγοντας ότι η επίπληξή της αποτελεί απόπειρα να φιμωθεί και κατήγγειλε ότι «οι συνάδελφοί μου διαστρέβλωσαν τις θέσεις».

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων που η Τλάιμπ επικρίθηκε από το Κογκρέσο για τα σχολιά της εναντίον του Ισραήλ. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρεπουμπλικάνα βουλεύτρια Μάρτζορι Τέιλορ- Γκριν είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της Τλάιμπ, η οποία απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το CNN.

Μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες Αμερικανίδες που έχουν εκλεγεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, μαζί με την Ιλχάν Όμαρ, η Τλάιμπ εκφώνησε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία μετά την ψηφοφορία, στη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι οι επικρίσεις της εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να συγχέονται με αντισημιτισμό.

«Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους από τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση δεν είναι υπεράνω κριτικής. Η άποψη ότι η κριτική εναντίον της κυβέρνησης του Ισραήλ είναι αντισημιτική δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και χρησιμοποιείται για να φιμώσει τις διάφορες φωνές στη χώρα μας που μιλούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε η Τλάιμπ.

«Είναι απίστευτο το ότι αναγκάζομαι να το πω αυτό, αλλά οι Παλαιστίνιοι δεν είναι αναλώσιμοι», πρόσθεσε. «Είμαστε άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι», τόνισε έπειτα από μια μακρά παύση, στη διάρκεια της οποίας η Ιλχάν Όμαρ σηκώθηκε για να την παρηγορήσει, βάζοντας τα χέρια της πάνω στον ώμο της Τλάιμπ.

  • ΕΞΑΛΛΟΥ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και το Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τo Tόκιο της Ιαπωνίας:

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει την Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου.

«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου…Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 στο Τόκιο.

«Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου … Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα», είπε.

Σύμμαχος κλειδί του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν και χθες την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη εκ νέου επιβολή ισραηλινής κατοχής στην Λωρίδα της Γάζας απαντώντας στην δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με την οποία η χώρα του θα αναλάβει «την γενική ευθύνη της ασφάλειας» στην Γάζα «επ’ αόριστον».

Για την επίτευξη «μίας βιώσιμης ειρήνης και της ασφάλειας» στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι πρέπει να απαγορευθούν «οι εκτοπισμοί Παλαιστινίων της Γάζας», να εμποδισθεί η χρησιμοποίηση της Λωρίδας της Γάζας ως πλατφόρμας τρομοκρατίας και να αποφευχθεί η εκ νέου επιβολή ισραηλινής κατοχής στον παλαιστινιακό θύλακα. Πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον «κάθε απόπειρα επιβολής αποκλεισμού ή πολιορκίας στην Γάζα και οποιαδήποτε περικοπή του εδάφους της”, διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Πρέπει «να τεθούν οι φωνές και οι προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού στο επίκεντρο της διακυβέρνησης στην Γάζα» μετά τον πόλεμο και να υπάρξει «ενοποίηση» του θύλακα με την Δυτική Οχθη υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με τον Αντονι Μπλίνκεν.

Ενας «βιώσιμος μηχανισμός ανοικοδόμησης της Γάζας» θα πρέπει επίσης να εφαρμοσθεί και θα πρέπει επίσης να βρεθεί «ένας τρόπος που θα επιτρέπει στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο, ο καθένας στα εδάφη του, υπό τις ίδιες συνθήκες ασφαλείας, ελευθερίας, ευκαιριών και αξιοπρέπειας», κατέληξε.

* ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν βάζει μπροστά την απόκτηση των F-16 (video): Οι Αμερικανοί “χορεύουν” γύρω από τις λέξεις για την άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: