Ο Ερντογάν βάζει μπροστά την απόκτηση των F-16 (video): Οι Αμερικανοί “χορεύουν” γύρω από τις λέξεις για την άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

FILE PHOTΟ: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan (R) shakes hands with US Secretary of State Antony Blinken (L) during their meeting in Ankara, Turkey, 06 November 2023. EPA, NECATI SAVAS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Η αμερικανική κυβέρνηση συνέχισε και χθες να είναι σε κατάσταση άρνησης σε ότι αφορά τα εμπόδια που θέτουν οι Τούρκοι και τα τσιράκια τους οι Ούγγροι για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. “Χορεύουν” γύρω αό τις λέξεις τον δικό τους “Χορό του Ζαλόγγου”…

Ενώ στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, “μάζεψε” υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα (μέχρι της στιγμής) από τον ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουν να εκπλιπαρούν τον Ταγίπ Ερντογάν να κλείσει το θέμα για το …καλό δήθεν της Δυτικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φιντάν φέρεται να είπε στον κ. Μπλίνκεν ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει θετικά μέχρι τις 27 Νοεμβρίου όταν θα συγκλιθεί η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπου υποτίθεται θα εορταστεί …πανηγυρικά η ενταξη της σκανδιναβικής χώρας.

  • Ο Ερντογάν βρέθηκε υπό τρομακτική πίεση το τελευταίο διάστημα λόγω της υποστήριξης του στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, ενώ έχει επιτεθεί με αισχρό και πεζοδρομιακό τρόπο εναντίον του Ισραήλ και του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτό προκάλεσε την οργή του Εβραϊκού Λόμπι στην Ουάσιγκτον που κινητοποιήθηκε στον υπερθεματικό βαθμό εναντίον του Ερντογάν και της ισλαμικής Τουρκίας. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το αίτημα της Τουρκίας στην Ολομέλεια του Κογκρέσου αν φτάσει εκεί-, για την απόκτηση των F-16, δεν έχει τύχη.

Οπότε, η μόνη επιλογή του ισλαμιστή Τούρκου προέδρου, για να αλλάξει το κλίμα είναι να πει το μεγάλο “ναι” στη Σουηδία. Όμως, ακόμα και αν το πράξει η αντίσταση στο Κογκρέσο είναι ισχυρότατη.

Οι τέσσερις νομοθέτες, από τους οποίους εξαρτάται η έγκριση της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία, είναι αρνητικοί, αν και το νούμερο δύο στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, ο Τζιμ Ρις (Ρεπουμπλικανός από το Άϊνταχο) δήλωσε πως εάν εγκριθεί η σουηδική είσοδος στη Δυτική Συμμαχία, αυτός θα ψηφίσει υπέρ της προμήθειας των F-16 στην Τουρκία. Όμως, προβληματίζεται πάλι λόγω της αντισημιτικής στάσης του Ερντογάν.

Αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Τουρκίας για τα F-16 είναι το Εβραϊκό Λόμπι. Ακολουθούν οι ακτιβιστές του HALC, οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι και άλλες αμερικανικές οργανώσεις.

Ο Λευκός Οίκος του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιμένει στην πώληση των F-16 και πιστεύει ότι λόγω της απουσίας του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, είναι πιο εύκολο να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια.

  • Ο κ. Μπλίνκεν φέρεται να υποσχέθηκε στον Φιντάν, ότι η πώληση των F-16 θα πραγματοποιηθεί. Προηγουμένως, όμως, πρέπει να ψηφιστεί η ένταξη της Σουηδίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Την ίδια στιγμή, η Αμερική φέρεται να διαβεβαιώνει την Αθήνα ότι η πώληση των F-35 στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός, που θα συνδυαστεί με την παροχή αμερικανικού πολεμικού υλικού για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πρόκειται για τη συμφωνία που είχε κλείσει ο κ. Μενέντεζ με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει αναφορά ότι τα νέα F-16 της Τουρκίας δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Όλα τα παραπάνω θα ξεκαθαρίσουν όταν και όποτε η Τουρκία αφαιρέσει όλα τα εμπόδια για τη σουηδική είσοδο στη Δυτική Συμμαχία.

  • Η Hellas Journal κατέθεσε χθες γραπτή ερώτηση στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μείζον αυτό ζήτημα που έθεσε ξανά ο κ. Μπλίνκεν στον Τούρκο ομόλογό του:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε κάποια καλά νέα να μοιραστείτε μαζί μας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Για παράδειγμα, μπορείτε να μας πείτε εάν η Ουγγαρία έχει αφαιρέσει τα εμπόδια; Η Τουρκία, όπως καταλαβαίνουμε, δεν θα τα αποσύρει αν δεν τους δώσετε τα μαχητικά F-16.

Επίσης: Είναι δίκαιο τα άλλα μη προβληματικά μέλη του ΝΑΤΟ να εκφοβίζονται από τον Όρμπαν της Ουγγαρίας και τον Ερντογάν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Φιντάν για θέματα που εργάζονται μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για ανάπτυξη και επέκταση του ΝΑΤΟ.

Σας παραπέμπουμε στο ανακοινωθέν από εκείνη τη συνάντηση καθώς και στις δηλώσεις του υπουργού (Μπλίνκεν) στον Τύπο στην Άγκυρα.

Όσον αφορά το αίτημα εκσυγχρονισμού των F-16 της Τουρκίας, δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε εδώ και καιρό σαφές ότι υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είμαστε βέβαιοι ότι η Σουηδία θα ενταχθεί σύντομα στη Συμμαχία.

  • Στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προηγήθηκε ο παρακάτω διάλογος του αναπληρωτή εκπροσώπου με ξένο ανταποκριτή:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο υπουργός (Άντονι Μπλόνκεν), όταν συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους, έλαβε διαβεβαίωση ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος αυτού του μήνα;

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Αυτό ακριβώς είναι το είδος της ερώτησης – δεν αφορά την περιοχή, Άλεξ. Είμαι απλά – θα την πάρω γιατί μόλις ζήτησες. Κοιτάξτε, ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με την άποψή μας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Νιώθαμε εδώ και καιρό ότι είναι έτοιμοι να γίνουν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και πιστεύουμε ότι οι συμφωνίες που έγιναν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης έχουν εκπληρωθεί, και έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα αφήσουμε αυτή τη διαδικασία να εξελιχθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν κάτι που συζητήθηκε, αλλά δεν πρόκειται να ξεπεράσω το ανακοινωθέν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς το αντιλαμβάνεται ο υπουργός (Μπλίνκεν); Γιατί διαρκεί περισσότερο; Όπως, μπορείς –

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Και πάλι, απλά δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες πέρα από αυτό.

  • Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ HELLAS JOURNAL ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

QUESTION: Do you have any good news to share with us about Sweden joining NATO?

For example, can you tell us if Hungary has removed the obstacles? Turkey, as we understand, will not withdraw them if you do not give them the F-16s.

Also: Is it fair for other non-problematic NATO members to be bullied by Orban of Hungary and Erdogan?

ANSWER: During his trip to Ankara, Secretary Blinken engaged with Foreign Minister Fidan on issues that the United States and Türkiye are working on together, including the efforts to grow and expand NATO.

We would refer you to the readout from that meeting as well as the Secretary’s remarks to the press in Ankara.

Regarding Türkiye’s F-16 modernization request, we have nothing to announce at this time.  President Biden has long been clear that he supports modernizing Türkiye’s F-16 fleet. 

The Prime Minister of Hungary has also expressed support for Sweden’s membership in NATO.  We are confident Sweden will soon join the Alliance.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στα θέματα διαφθοράς, η «Θυγατέρα» Κύπρος και η «Μητέρα» Ελλάδα… σκίζουν: Δεν μπορούμε να σιωπούμε, πρέπει να πολεμηθεί το «φαινόμενο», οδηγεί σε μεγάλη καταστροφή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: