Έσκαψαν σαν «αρουραίοι» και τα κατάφεραν: Μετά από 17 μέρες ανασύρθηκαν σώοι και οι 41 εγκλωβισμένοι εργάτες σε σήραγγα των Ιμαλαίων [photos, videos]

Η στιγμή του απεγκλωβισμού του πρώτου από τους 41 εργάτες στην σήραγγα στα Ιμαλάια. EPA/UTTARAKAHAND INFORMATION DEPARTMENT / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ινδοί διασώστες ανέσυραν με επιτυχία σήμερα και τους 41 εργάτες, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί επί 17 ημέρες εντός μιας σήραγγας που είχε καταρρεύσει στα ινδικά Ιμαλάια , ώρες αφότου ένα γεωτρύπανο έσκαψε μέσα στα χαλάσματα για να τους εντοπίσει, μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα επικαλούμενα αξιωματούχους.

Η απομάκρυνση των ανδρών προς την επιφάνεια και την ασφάλεια ξεκίνησε πριν από 6 και πλέον ώρες, αφότου οι ομάδες διάσωσης κατέγραψαν σημαντική πρόοδο προκειμένου να μπει ένα τέλος σε ένα μαρτύριο, που ξεκίνησε τη 12η Νοεμβρίου, όταν η σήραγγα κατέρρευσε.

Ασθενοφόρα με αναμμένες τις σειρήνες τους βρίσκονται παρατεταγμένα στην είσοδο της σήραγγας προκειμένου να μεταφέρουν τους εργάτες σε ένα νοσοκομείο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων.

Οι εγκλωβισμένοι τροφοδοτούνταν με φαγητό, νερό, φως, οξυγόνο και φάρμακα μέσω ενός αγωγού, όμως οι προσπάθειες για το σκάψιμο μιας σήραγγας, μέσω της οποίας θα διασώζονταν, παρεμποδίζονταν από αλλεπάλληλες αναποδιές.

Η σήραγγα αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Char Dham, κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενός από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που στοχεύει να συνδέσει τέσσερις τόπους προσκυνήματος μέσω ενός οδικού δικτύου έκτασης 890 χιλιομέτρων.

Οι αρχές δεν έχουν αναφέρει τι ακριβώς προκάλεσε την κατάρρευση, όμως στην περιοχή καταγράφονται συχνά κατολισθήσεις, σεισμοί και πλημμύρες.

Μια ομάδα ειδικών στην λεγόμενη «εξόρυξη αρουραίων» – μια πρωτόγονη μέθοδο εξόρυξης άνθρακα μέσω πολύ μικρών τούνελ – είχε μεταβεί στην τοποθεσία μετά την κατάρρευση του μεγάλου μηχανικού τρυπανιού την περασμένη εβδομάδα. Οι ειδικοί εργάζονται από χθες Δευτέρα για να διεισδύσουν και να αφαιρέσουν τα τελευταία 12 μέτρα μπάζα που έφραξαν την είσοδο της σήραγγας χρησιμοποιώντας χειροκίνητα τρυπάνια και τροχαλίες.

Καθώς αφαιρέθηκαν και τα τελευταία εμπόδια, οι διασώστες εργάστηκαν για να εισαγάγουν έναν σωλήνα διάσωσης 90 εκατοστών στη σήραγγα μέσω του οποίου οι εργάτες θα οδηγηθούν έξω ένας προς έναν με φορεία από το προσωπικό διάσωσης, μια διαδικασία που πιθανότατα θα διαρκέσει μερικές ώρες.

«Σύντομα, όλοι οι αδερφοί εργάτες θα βγουν έξω», είχε πει νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της πολιτείας του Ουταραχάντ, Πουσκάρ Σινγκ Ντάμι, στο X.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Νέο Δελχί, India

Μετά από 17 αγωνιώδεις ημέρες: Δυο μέτρα μπάζα χωρίζουν τους διασώστες από τους 41 εγκλωβισμένους εργάτες σε σήραγγα στα Ιμαλάια [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: