Η ακατανόητη απόφαση να ανοίξουν οδική σήραγγα 3 χλμ. κάτω από το Στόουνχεντζ απειλεί το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

FIle photo: Revellers take part in the winter solstice celebrations at the ancient Stonehenge monument in Wiltshire, Britain, 22 December 2018. EPA/NEIL HALL




Στο προσκήνιο επανέρχονται για ακόμη μια φορά τα σχέδια για να χτιστεί υπόγεια σήραγγα κάτω από το Στόουνχεντζ, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κατασκευαστικά projects στην ιστορία, που απειλεί την ιδιότητά του ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Η καθιερωμένη ετήσια συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων στο μνημείο ορόσημο, στις 20 Μαρτίου, για να παρακολουθήσουν την ανατολή του ηλίου κατά την εαρινή ισημερία, «σκιάστηκε» από απαισιόδοξα σενάρια σχετικά με το μέλλον του διάσημου αξιοθέατου, γράφει το BBC.

Έναν μήνα νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2024, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε απορρίψει μια νομική προσφυγή κατά των σχεδίων κατασκευής μιας οδικής σήραγγας κάτω από το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Wiltshire της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως «σκοτεινή ημέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο», από τον Τζον Άνταμ, πρόεδρο της Stonehenge Alliance, μία οργάνωση που ανθίσταται στην κατασκευή της σήραγγας. «Φανταστείτε να ακούγαμε ότι πρόκειται να φτιάξουν μία παράκαμψη στις Πυραμίδες της Αιγύπτου ή μια αερογέφυρα σε μία γωνία στους Κήπους των Βερσαλλιών».

Οι σκέψεις για κατασκευή τούνελ στο μνημείο πάνε αρκετά πίσω, η πρόταση πρωτοέπεσε στο τραπέζι στα μέσα της δεκαετίας του 1990, με το κόστος της κατασκευής να εκτιμάταI στα 2,5 δισεκ. λίρες.

Ο Οργανισμός Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) έχει στο παρελθόν προειδοποιήσει τις βρετανικές αρχές ότι λόγω της κατασκευής του υπόγειου αυτοκινητόδρομου, το Στόουνχεντζ θα λάβει την ιδιότητα ενός αντικειμένου που απειλείται. Και θα ακολουθήσει αποκλεισμός από τον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το έργο του υπόγειου διαδρόμου εγκρίθηκε από το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει το φορτίο κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Α303. Ο διάδρομος θα έχει μήκος σχεδόν 3 χιλιόμετρα.

Ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Stonehenge είναι ένα προϊστορικό μνημείο στην πεδιάδα του Salisbury στο Wiltshire της Αγγλίας, δύο μίλια δυτικά του Amesbury. Αποτελείται από έναν εξωτερικό δακτύλιο από κάθετες πέτρες, κάθετες ύψους περίπου 13 ποδιών, πλάτους επτά ποδιών και βάρους περίπου 25 τόνων, με τη σύνδεση οριζόντιων λίθων.

Μέσα είναι ένας δακτύλιος από μικρότερες μπλε πέτρες. Μέσα σε αυτές υπάρχουν τρίλιθοι, δύο πιο ογκώδη κάθετα Sarsens που ενώνονται με ένα υπέρθυρο. Όλο το μνημείο,  προσανατολίζεται προς την ανατολή του ηλίου στο θερινό ηλιοστάσιο. Οι πέτρες είναι τοποθετημένες μέσα σε χωματουργικά έργα στη μέση του πιο πυκνού συγκροτήματος μνημείων της Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατοντάδων τύμβων.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι κατασκευάστηκε από το 3000 π.Χ. έως το 2000 π.Χ. Η γύρω κυκλική όχθη και χαντάκι, που αποτελούν την αρχική φάση του μνημείου, χρονολογούνται περίπου το 3100 π.Χ. Οι πρώτοι bluestones δημιουργήθηκαν μεταξύ 2400 και 2200 π.Χ., αν και μπορεί να ήταν στο χώρο ήδη από το 3000 π.Χ.

Ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Στόουνχεντζ είναι ένα νομικά προστατευμένο Αρχαίο Μνημείο από το 1882, όταν η νομοθεσία για την προστασία των ιστορικών μνημείων εισήχθη με επιτυχία στη Βρετανία. Ο χώρος και τα περίχωρά του προστέθηκαν στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1986. Το Stonehenge ανήκει στο Στέμμα και διαχειρίζεται η Αγγλική Κληρονομιά. η γύρω γη ανήκει στο National Trust.

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Η ορμητική νεότητα, οι ηλικιωμένοι που το σύστημα πετά στο περιθώριο, ο φόβος του θανάτου και η Έιμι Γουάινχαουζ [trailers]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: