Μετά από 17 αγωνιώδεις ημέρες: Δυο μέτρα μπάζα χωρίζουν τους διασώστες από τους 41 εγκλωβισμένους εργάτες σε σήραγγα στα Ιμαλάια [photos, video]

FILE PHOTO: A general view of the site of the Silkyara tunnel that collapsed while being under construction, to join in rescue operations, in Uttarkashi, India, 27 November 2023. EPA/HARISH TYAGI




Η επιχείρηση για τη διάσωση 41 εργατών οικοδομής που έχουν εγκλωβιστεί επί 17 ημέρες σε μια σήραγγα που κατέρρευσε στα Ιμαλάια μπορεί να πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καθώς οι ειδικοί που τρυπούσαν χειροκίνητα τα ερείπια είπαν ότι απομένουν μόλις 2 μέτρα ερειπίων προς απομάκρυνση.

Ο Syed Ata Hasnain, αξιωματούχος της εθνικής αρχής διαχείρισης καταστροφών (NDMA), είπε στους δημοσιογράφους ότι οι διασώστες είναι «κοντά , αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη».

Ο Χασνέιν αργότερα πρόσθεσε ότι αναμένει η επιχείρηση διάσωσης «θα διαρκέσει ολόκληρη τη νύχτα».

Μια ομάδα ειδικών στην λεγόμενη «εξόρυξη αρουραίων» – μια πρωτόγονη μέθοδο εξόρυξης άνθρακα μέσω πολύ μικρών τούνελ – μετέβη στην τοποθεσία μετά την κατάρρευση του μεγάλου μηχανικού τρυπανιού την περασμένη εβδομάδα. Οι ειδικοί εργάζονται από τη Δευτέρα για να διεισδύσουν και να αφαιρέσουν τα τελευταία 12 μέτρα μπάζα που έφραξαν την είσοδο της σήραγγας χρησιμοποιώντας χειροκίνητα τρυπάνια και τροχαλίες.

  • Καθώς αφαιρέθηκαν και τα τελευταία εμπόδια, οι διασώστες εργάστηκαν για να εισαγάγουν έναν σωλήνα διάσωσης 90 εκατοστών στη σήραγγα μέσω του οποίου οι εργάτες θα οδηγηθούν έξω ένας προς έναν με φορεία από το προσωπικό διάσωσης, μια διαδικασία που πιθανότατα θα διαρκέσει μερικές ώρες.

«Σύντομα, όλοι οι αδερφοί εργάτες θα βγουν έξω», είπε ο επικεφαλής της πολιτείας του Ουταραχάντ, Πουσκάρ Σινγκ Ντάμι, στο X.

Οι άνδρες έχουν εγκλωβιστεί στη σήραγγα μήκους 4,5 χλμ από τότε που κατέρρευσε στις 12 Νοεμβρίου.

  • Πήραν τροφή, νερό, φως, οξυγόνο και φάρμακα μέσω ενός σωλήνα, αλλά οι προσπάθειες να σκάψουν μια σήραγγα για να τους σώσουν με μηχανήματα γεώτρησης υψηλής ισχύος δεν ευοδώθηκε.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες που διαχειρίζονται την επιχείρηση στράφηκαν τη Δευτέρα σε «ανθρακωρύχους αρουραίων» για να τρυπήσουν με το χέρι τους βράχους και το χαλίκι από το εσωτερικό ενός σωλήνα εκκένωσης πλάτους 90 εκατοστών που ωθήθηκε μέσα από τα συντρίμμια μετά από βλάβη του μηχανήματος.

  • Δεκάδες διασώστες με σχοινιά, σκάλες και φορεία μπήκαν στη σήραγγα και 41 ασθενοφόρα παρατάχθηκαν έξω για να μεταφέρουν τους 41 άνδρες σε νοσοκομείο περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά.

Μερικοί διασώστες με κράνη ασφαλείας έκαναν το σήμα της νίκης και πόζαραν για φωτογραφίες. Συγγενείς των εγκλωβισμένων ανδρών, που έχουν κατασκηνώσει κοντά στο σημείο, συγκεντρώθηκαν έξω από το τούνελ με αποσκευές, έτοιμοι να συνοδεύσουν τους άνδρες στο νοσοκομείο.

Και χωρικοί συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από τη σήραγγα, μερικοί τραγουδούσαν λατρευτικούς ινδουιστικούς ψαλμούς όταν άκουσαν νέα για την ανακάλυψη. Άλλοι συγκεντρώθηκαν σε κοντινές πλαγιές ελπίζοντας να δουν τους άνδρες καθώς θα τους βγάζουν έξω.

  • Περισσότεροι από δώδεκα γιατροί, συμπεριλαμβανομένων ψυχιάτρων, έχουν βρεθεί στο σημείο, μιλώντας με τους άνδρες μέσω του σωλήνα και παρακολουθώντας την υγεία τους. Τους συνέστησαν να κάνουν ελαφριές ασκήσεις γιόγκα, να περπατούν στον χώρο που έχουν περιοριστεί και να συνεχίσουν να μιλούν μεταξύ τους.

Ο Άρνολντ Ντιξ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σήραγγας και Υπόγειου Διαστήματος, ο οποίος συμβουλεύει τη διάσωση επί τόπου, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι άνδρες ήταν σε καλή διάθεση και ότι είχε ακούσει ότι «έπαιζαν κρίκετ».

Η σήραγγα αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Char Dham 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενός από τα πιο φιλόδοξα έργα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που στοχεύει στη σύνδεση τεσσάρων ινδουιστικών τοποθεσιών προσκυνήματος μέσω ενός δικτύου δρόμων μήκους 890 χιλιομέτρων.

  • Οι αρχές δεν έχουν πει τι προκάλεσε την κατάρρευση, αλλά η περιοχή είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, σεισμούς και πλημμύρες.

Η σήραγγα δεν διέθετε έξοδο κινδύνου και κατασκευάστηκε μέσω γεωλογικού ρήγματος, δήλωσε στο Reuters μέλος μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που ερευνά την καταστροφή.

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Το μακρύ φαρμακερό χέρι του Κρεμλίνου: Δηλητηρίασαν με βαρέα μέταλλα τη σύζυγο του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: