Διαδηλωτές περνούν μπροστά από την Αμερικανική πρεσβεία κατά τη διάρκεια της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που έγινε το 1973, Αθήνα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023. Με τη μεγάλη πορεία που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο με προορισμό την πρεσβεία των ΗΠΑ, κορυφώνονται οι εορτασμοί της 50ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Με διαδήλωση στην πρεσβεία του Ισραήλ, στην οποία κατευθύνθηκε μεγάλο μέρος της προηγηθείσης πορείας, ολοκληρώθηκε η διαδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Νωρίτερα ο κύριος όγκος της πορείας είχε φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Είχε προηγηθεί η άφιξη του μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που προπορευόταν του συλλαλητηρίου.




Η πορεία ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι όταν φοιτητές-μέλη της ΠΑΣΠ συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Πολυτεχνείο, όπου άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φωνάζοντας συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε».

Ακολούθησε η πορεία μέσω της οδού Ακαδημίας και του Συντάγματος προς την αμερικανική πρεσβεία.

Eνταση προκλήθηκε λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα όταν ομάδα περίπου 10 ατόμων πέταξε μπογιές και έσπασε την τζαμαρία ξενοδοχείου, που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί συνολικά εννέα άτομα κατά τη διάρκεια ελέγχων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για την πρόληψη επεισοδίων.




Οι πύλες του Πολυτεχνείου  για τους πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν με ένα λουλούδι την εξέγερση των φοιτητών πριν από 50 χρόνια έκλεισαν στις 2:30 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αμέσως, το Πολυτεχνείο άρχισε να φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις.




Χιλιάδες κόσμου και φέτος, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 50 χρόνια, βρέθηκαν στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο κέντρο της Αθήνας κατά τους τριήμερους εορτασμούς.

Περιοσρισμένα, γενικά, επεισοδιοα σημειώθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου καθώς και σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Πηγή έμπνευσης

«Το Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά, είναι πηγή έμπνευσης, είναι στήριγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες. Τα μηνύματα του είναι επίκαιρα, είναι διαχρονικά. Σήμερα συναντιέται το σύνθημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” με τους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών εμπόρων, των επιστημόνων, της νεολαίας, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης των αδυνάτων, στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, για σύγχρονη Παιδεία, για Υγεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ταυτόχρονα, το σύνθημα “Έξω οι ΗΠΑ” που φώναξαν οι φοιτητές και ο λαός τον Νοέμβρη του ’73, “Έξω το ΝΑΤΟ, Έξω οι βάσεις”, είναι επίκαιρα και δίνουν το μήνυμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους. Όπως γίνεται, σήμερα, στον αγώνα, στην αλληλεγγύη που εκφράζει ο ελληνικός λαός και η νεολαία στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, σε αυτόν τον κατακτητή των παλαιστινιακών εδαφών, τον δολοφόνο των αμάχων, τον οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνει “γην και ύδωρ” σε όλους αυτούς τους δολοφόνους των λαών» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

«Αυτά τα μηνύματα τα συναντάμε σήμερα, τα φωνάζουμε στους δρόμους του αγώνα, θα τα φωνάζουμε για πάντα» τόν8σε, καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας.

Δείτε εδώ ποιοί σταθμοί του Μετρό είναι κλειστοί

Εκτός από πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, συλλογικότητες, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη των ανθρώπων που πάλεψαν για τη Δημοκρατία.

Προσαγωγές

Σε τουλάχιστον 20 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για την πρόληψη επεισοδίων με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων

Οι προηγηθείσες δηλώσεις πολιτειακής πολιτικής ηγεσίας

  • Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε νωρίτερα σήμερα στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

Στη δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε:

«Μισόν αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο διατηρεί τον υψηλό του συμβολισμό, ως η κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας και της καταπάτησης της ελευθερίας. Πράξη που δεν υπήρξε αυτονόητη, ούτε ανέξοδη. Συνεπαγόταν κίνδυνο, απαιτούσε θυσίες, έφερε το βάρος μιας ευθύνης, προσωπικής και συλλογικής, που λίγοι είχαν το θάρρος να αναλάβουν. Χάρη και στη δική τους ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση μπόρεσε η πατρίδα μας να γυρίσει τη μελανή σελίδα της επταετίας. Τους οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.




Το Πολυτεχνείο σηματοδότησε τη σύγχρονη ιστορία μας και θεμελίωσε τη δημοκρατική συνείδηση της μεταπολίτευσης, της πιο ειρηνικής και προοδευτικής περιόδου της χώρας. Σε αυτήν εμπεδώθηκε η πεποίθηση ότι δεν χωρούν εκπτώσεις, τόσο στον πολιτικό μας αυτοκαθορισμό, όσο και στον ελεύθερο τρόπο ζωής μας. Η μνήμη του είναι ολοζώντανη και διδακτική, εμπεριέχοντας τις αρχές που συνέχουν διαχρονικά την κοινωνική και πολιτική μας συμβίωση. Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φάρος προς μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία

«Πενήντα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει σημαντική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας, αλλά και καταλύτης της εξέλιξής της. Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία. Γιατί μπορεί εδώ και μισόν αιώνα το πολίτευμα να ρίζωσε και να προόδευσε όσο ποτέ. Δεν έλειψαν, όμως, ούτε αυτοί που το επιβουλεύονται, ούτε οι νέοι κίνδυνοι που το απειλούν», σημειώνει ο Πρωθυπουργός και προσθέτει:

«Ο Νοέμβρης του ‘73, λοιπόν, συνεχίζει να εμπνέει μέσα από τη διαρκή ανανέωση των αιτημάτων του. Με το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» να τροφοδοτεί, σήμερα, την προσπάθεια για μία πιο σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα. Μια χώρα με ενωμένη την κοινωνία της, που διεκδικεί μία καλύτερη καθημερινότητα και αναπτύσσεται προς όφελος όλων των πολιτών της. Υποδεχόμαστε την 50η επέτειο του ξεσηκωμού, τιμώντας τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας. Μακριά από κομματικές καπηλείες που τον προσβάλλουν, μικραίνοντας το μέγεθός του. Και κρατάμε ενεργό το αναγεννητικό του πνεύμα στις νέες συνθήκες. Μόνον έτσι, άλλωστε, «το Πολυτεχνείο ζει» στον χρόνο. Ώστε να εκφράζει πάντα τις προσδοκίες των Ελλήνων για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον”.

Στεφάνι για την επέτειο Πολυτεχνείου, στο μνημείο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι μία πολύ συγκινητική μέρα, μία πολύ συγκινητική επίσκεψη. Όπως γνωρίζετε, έχω γεννηθεί 15 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, έχω ζήσει 20 χρόνια στο εξωτερικό, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω το τι αισθάνομαι, τι σκέφτομαι από την δική μου οπτική γωνία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσε:




 

«Η διεκδίκηση της εποχής, Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, θεωρώ ότι ακόμα υπάρχει στη δικιά της έκφανση, αλλά ακόμα υπάρχει έντονα στην κοινωνία μας και αναπάντητη. Κομμάτι της ελευθερίας, βλέπετε την πίεση που δέχονται οι ανεξάρτητες αρχές, η πίεση που γίνεται στους θεσμούς εκ μέρους της κυβέρνησης.

Προφανώς αυτό δεν συμβαδίζει με ένα κράτος ουσιαστικής ελευθερίας για την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Στο κομμάτι της παιδείας βλέπουμε μία τροχιά παιδείας 2-3 ταχυτήτων κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε. Πρέπει να ενισχύσουμε την δημόσια παιδεία αντί να την ιδιωτικοποιούμε» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Για το ψωμί ο Έλληνας γνωρίζει την πραγματικότητά του, γνωρίζω το αίσθημα της εξάρτησης από το κάθε pass που δίνει η κυβέρνηση αντί της ελευθερίας να μπορεί να ζήσει μετά τις 20 του κάθε μήνα. Αυτή είναι η διεκδίκηση της εποχής τότε, η διεκδίκηση της εποχής σήμερα. Ως πρόεδρος μίας ιστορικής αριστερής παράταξης, αισθάνομαι ειλικρινά ευθύνη απέναντι στον κόσμο να μπορέσουμε ως κυβέρνηση σύντομα να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στις διεκδικήσεις των εποχών που δυστυχώς είναι διαχρονικές. Κάποια στιγμή πρέπει να λυθούν για το καλό της πατρίδας μας και όλων των Ελλήνων» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πλήθος κόσμου τιμά την επέτειο των 50 χρόνων του Πολυτεχνείου: Με ένα γαρύφαλλο στο μνημείο από πολίτες κάθε ηλικίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: