Επεισόδια με χρήση μολότοφ έξω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου: Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Ούλοφ Πάλμε, πορεία μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ

Scuffles between protesters and police after the end of a commemorative march for the anniversary for the 1973 student uprising against the military junta in Thessaloniki, Greece, 17 November 2023. EPA/ACHILLEAS CHIRAS




Επεισόδια πραγματοποιήθηκαν έξω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, όπου σύμφωνα με την ΕΛΑΣ μια ομάδα περίπου 40 ατόμων έχουν βάλει σε φωτιές σε κάδους ενώ πέταξαν και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Λόγω των επεισοδίων είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Ούλοφ Πάλμε.

Πάντως μετά τις 10 το βράδυ διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία στην οδό Ούλοφ Πάλμε στου Ζωγράφου καθώς αποκλιμακώθηκε η ένταση που υπήρχε νωρίτερα μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν κουκουλοφόροι.

Ειδικότερα λίγο πριν τις 9 το βράδυ μια ομάδα περίπου 40 ατόμων εξήλθε από την Πανεπιστημιούπολη έβαλαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών ενώ πέταξαν βόμβες μολότοφ προς αστυνομικές δυνάμεις.

Η πορεία για την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ολοκληρώθηκε έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, καθώς τμήμα των διαδηλωτών συνέχισε και μετά την αμερικανική πρεσβεία.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, καθώς ολοκληρώθηκε η πορεία για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Με σημαίες της Παλαιστίνης στα χέρια των διαδηλωτών και συνθήματα για τον πόλεμο στη Γάζα, η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά επεισόδια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., στην πορεία συμμετείχαν περίπου 25.000 άτομα, ενώ νωρίτερα η Αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 20 προσαγωγές.

Στην Αθήνα, λίγο μετά τις 19:15, η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, με τους φοιτητικούς συλλόγους να προπορεύονται.

«Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναξαν οι χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες που συμμετείχαν.

Ακολούθησαν τα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθώς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία συνοδεύονταν και από τις δυο πλευρές από άνδρες των ΜΑΤ.

Η πορεία του ΚΚΕ, που ήταν εξαιρετικά ογκώδης, ακολούθησε με επικεφαλής τη νεολαία του κόμματος και το ΠΑΜΕ. Στην ουρά της πορείας ήταν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜεΡα25 και του ΠΑΣΟΚ.

Το «παρών» στη διαδήλωση έδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς και πολιτικά στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε αρκετές πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ναύπλιο και Μυτιλήνη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, σε τουλάχιστον 14 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ αποσύρθηκε ο φραγμός που είχαν στήσει αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος του Συντριβανίου για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο ΑΠΘ και δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Εγνατία.

Οι τρεις από τις συλληψεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις για μικροποσότητες ναρκωτικών.

  • Μαζική η διαδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 η μαζική διαδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από νωρίς το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικό σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της οδού Σταδίου και κατευθύνθηκαν αρχικά προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στη συνέχεια μέρος της διαδήλωσης συνέχισε προς την πρεσβεία του Ισραήλ κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι, κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία, πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, στην οδό Σταδίου, περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης ενώ στο μπλοκ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο γραμματέας της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος ο οποίο δήλωσε:

«Πενήντα χρόνια μετά, τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για ελευθερία και δημοκρατία. Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο των αγώνων μιας ολόκληρης γενιάς. Μας δίνει σήμερα το σύνθημα για να παλέψουμε και εμείς για ελευθερία και δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά και για ένα κοινωνικό κράτος μέσα από την παιδεία, την υγεία και ίσες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους».

Παράλληλα μαζική αντιμπεριαλιστική πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ έως την αμερικανική πρεσβεία. Στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναξαν οι χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες που συμμετείχαν.

Νωρίτερα, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

  • «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική»

«Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» ήταν το σύνθημα στο πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ που βρισκόταν στην κεφαλή της μεγάλης πορείας των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που συμμετείχαν στο μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής, για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γενικό της γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

‘Ανθρωποι όλων των ηλικιών πορεύθηκαν στα πολύ μαζικά μπλοκ των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν «ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις βάσεις τους» ενώ οι διαδηλωτές καταδίκαζαν «τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τους συμμάχους του» και κατήγγειλαν την «εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον κίνδυνο να βρεθεί ο λαός στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών».

«Όσο οι κυβερνήσεις στηρίζουν δολοφόνους, τόσο οι λαοί θα βρίσκονται στους δρόμους», και «Του κόσμου οι λαοί φωνάζουν δυνατά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» ήταν μερικά από τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα.

«Καμία συμμετοχή, καμιά εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή», ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών έξω από τη Βουλή, ενώ όταν η πορεία έφθασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Τέλος, με το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό», οι διαδηλωτές έστειλαν το μήνυμα που ήταν κυρίαρχο όλες αυτές τις μέρες, πως «το Πολυτεχνείο αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί έμπνευση στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες».

Επεισόδια με πετροπόλεμο και μολότοφ στην πορεία για το Πολυτεχνείο στην Πάτρα: Τρεις συλλήψεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: