Χαβιέρ Μιλέι, νέος πρόεδρος της Αργεντινής: Δήλωνε θαυμαστής της Θάτσερ αλλά τώρα θέλει να πάρει πίσω τα Φώκλαντ

FILE PHOTO: Argentine president-elect Javier Milei gives a speech after winning in the runoff election, in Buenos Aires, Argentina, 19 November 2023. Milei, candidate for far-right party La Libertad Avanza, defeated the ruling party’s candidate Sergio Massa and will be the next president of Argentina effective December 10. EPA/Juan Ignacio Roncoroni




Η ανάκτηση των Φώκλαντ από τους Βρετανούς είναι μία από τις υποσχέσεις του εκκεντρικού -στην καλύτερη περίπτωση- νεοεκλεγέντος προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος  στην προεκλογική του καμπάνια μεταξύ άλλων είχε δεσμευθεί ότι θα τα απαναφέρει υπό τον έλεγχο της Αργεντινής.

Ο τέως «εκπαιδευτής ταντρικού σεξ» ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει μέντιουμ για να επικοινωνήσει με τον νεκρό σκύλο του και να τον συμβουλευτεί για πολιτικά θέματα, υπενθυμίζει… κακεντρεχώς η Daily Mail στην προεκλογική του εκστρατεία, επέμεινε ότι η επιστροφή των νήσων Φώκλαντ από τη Βρετανία είναι «αδιαπραγμάτευτη», προσθέτοντας ότι οι Μαλβίνες -κατά τους Αργεντίνους- είναι αργεντίνικο έδαφος.

Ο Μιλέι, γνωστός ως «el Loco», (ο τρελός), ξεκαθάρισε ότι θα «κάνει κάθε προσπάθεια» για να πάρει πίσω τα νησιά Φώκλαντ, διευκρινίζοντας -πάλι καλά- ότι δεν θα πάει σε πόλεμο.

Επέμεινε πάντως ότι είναι «αδιαπραγμάτευτο» για τη Βρετανία να παραδώσει τα Φώκλαντ στην Αργεντινή, συγκρίνοντας τη συγκεκριμένη περίπτωση με την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μιλέι επέμεινε στην προεκλογική περίοδο στην Αργεντινή ότι τα ερωτήματα για το μέλλον των νήσων Φώκλαντ «δεν μπορούν να αγνοηθούν».

Και είπε τα εξής: «Τι προτείνω; Η κυριαρχία της Αργεντινής στα νησιά Μαλβίνες είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι Μαλβίνες είναι Αργεντίνικες. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα τις πάρουμε πίσω. Είναι σαφές ότι η επιλογή πολέμου δεν είναι λύση».

«Αυτό που προτείνουμε είναι να προχωρήσουμε προς μια λύση όπως αυτή που είχε η Αγγλία με την Κίνα για το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ και ότι σε αυτό το πλαίσιο η θέση των ανθρώπων που ζουν στα νησιά δεν μπορεί να αγνοηθεί. (σσ: οι οποίοι έχουν συντριπτικά εκφραστεί με δημοψήφισμα υπέρ της Βρετανικής κυριαρχίας καθότι Βρετανοί).

Είχε πει ακόμη ο Μιλέι: «Δεν μπορείς να αρνηθείς ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί. Δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς αυτά τα ανθρώπινα όντα. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τη Βρετανία και να λάβουμε υπόψη τις απόψεις των ανθρώπων που ζουν στα νησιά» πρόσθεσε.

«Αναζητούμε μια λύση για να επιστρέψουν τα νησιά Μαλβίνες στην Αργεντινή μέσω της διπλωματίας, μια λύση που είναι βιώσιμη, που είναι εφικτή» κατέληξε.

Σημειωτέον ότι ο Μιλέι είχε στο παρελθόν επαινέσει την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ ως έναν από τους «μεγάλους ηγέτες στην ιστορία της ανθρωπότητας», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Αργεντινή.

Η τελευταία γνωστή διπλωματική εξέλιξη στο ζήτημα των Φώκλαντ συνέβη τον Μάρτιο του 2023 όταν η Αργεντινή αποχώρησε από μια συμφωνία συνεργασίας για το θέμα των Νησιών Φόκλαντ, ή Μαλβίνες όπως τα ονομάζουν οι Αργεντινοί.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Σαντιάγο Καφιέρο, είχε ενημερώσει τον Βρετανό ομόλογό του Τζέιμς Κλέβερλι για την απόφαση της χώρας του να βάλει τέλος στη συμφωνία συνεργασίας του 2016 που εμπεριείχε τη δέσμευση «να βελτιώσει τη συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος του Νοτίου Ατλαντικού».

Είχε ζητήσει επίσης να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για την κυριαρχία των νησιών, πρόταση που απέρριψε το Λονδίνο.

Οι δύο υπουργοί είχαν μάλιστα συναντηθεί στη σύνοδο της G20 στην Ινδία, μετά το πέρας της οποίας ο Τζέιμς Κλέβερλι είχε απαντήσει ορθά – κοφτά στο Twitter «τα Φόκλαντς είναι βρετανικά. Οι κάτοικοί τους έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους, επέλεξαν να παραμείνουν ένα υπερπόντιο βρετανικό έδαφος».

  • Ο πόλεμος μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής διήρκησε 74 ημέρες το 1982 και άφησε πίσω περισσότερους από 900 νεκρούς: 649 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς στρατιώτες, καθώς και τρεις αμάχους.

Σαράντα χρόνια αργότερα, αν για την Αργεντινή ο πόλεμος των Φώκλαντς είναι μια πληγή που παραμένει ζωντανή, για τη βρετανική πλευρά παρουσιάζεται ως “απελευθέρωση” που επέτρεψε την ευημερία των νησιών αυτών στον Νότιο Ατλαντικό, που βρίσκονται σε απόσταση 400 χλμ. από τις ακτές της Αργεντινής και σχεδόν 13.000 χλμ. από το Λονδίνο.

Η εκδοχή της Αργεντινής είναι ότι  οι νήσοι Μαλβίνες που κληρονομήθηκαν από το ισπανικό στέμμα μετά την ανεξαρτησία της χώρας, καταλήφθηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα το 1833, με τον τότε κυβερνήτη και τους Αργεντινούς αποίκους να εκδιώκονται προς την ηπειρωτική χώρα.

Με πληροφορίες από Daily Mail, AFP

Η Αργεντινή 50 χρόνια μετά τον Περόν έθαψε και τον περονισμό: Δεν κέρδισε ο… τρελός ακροδεξιός Μιλέι, έχασε η εξωφρενική φτώχεια και τα σκάνδαλα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: