Μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως η Χαμάς; Δύσκολο εκτιμούν οι ΗΠΑ, μπαίνουμε στη δεύτερη φάση λέει το Ισραήλ

FILE PHOTO: Eικόνα από τις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Photo via X@IDF




Ο Λευκός Οίκος, βασιζόμενος στις εμπειρίες καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, πιστεύει πως το Ισραήλ μπορεί να μειώσει δραματικά την απειλή της Χαμάς, αλλά ότι είναι πιθανώς αδύνατη η εξάλειψη της οργάνωσης και της ιδεολογίας της.

Ωστόσο, το Ισραήλ μοιάζει αποφασισμένο να ακολουθήσει πλήρως τον δικό του σχεδιασμό, με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ να δηλώνει σήμερα ότι «η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα κατά της Χαμάς εισήλθε στη δεύτερη φάση» της.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, επικαλέστηκε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξαλείψουν την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατ΄της Χαμάς στη Γάζα θα τελειώσει μόνο όταν η τρομοκρατική οργάνωση δεν αποτελεί πλέον απειλή.

«Αυτό που μάθαμε μέσα από τις δικές μας εμπειρίες, ότι αυτά τα στρατιωτικά και άλλα μέσα μπορούν να έχουν απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα των τρομοκρατικών ομάδων να εφοδιαστούν με πόρους, να εκπαιδεύσουν μαχητές, να στρατολογήσουν μαχητές, να σχεδιάσουν να εκτελέσουν επιθέσεις», είπε ο Κίρμπι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Και κοιτάξτε τον ISIS που είναι η σκιά του εαυτού του  αυτή τη στιγμή, κοιτάξτε τη σκιά του εαυτού της που είναι η Αλ Κάιντα αυτή τη στιγμή».

Όμως, πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι η ιδεολογία μαραίνεται και πεθαίνει».

Γκαλάντ: Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέρχονται “στη δεύτερη φάση” του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ]Γιοάβ Γκαλάντ μιλώντας σήμερα το απόγευμα, επανέλαβε τις ανακοινώσεις που είχαν κάνει νωρίτερα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις -IDF-  λέγοντας ότι «σημαντικά ευρήματα» αποκαλύφθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο στρατός προχώρησε στην «επόμενη φάση» της χερσαίας επιχείρησης του.

  • «Η επιχείρηση συνεχίζεται και διεξάγεται με ακριβή, επιλεκτικό, αλλά πολύ, πολύ αποφασιστικό τρόπο», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο κέντρο διοίκησης της 36ης Μεραρχίας.

Πρόσθεσε ότι ο Ισραηλινός Στρατός ολοκλήρωσε την κατάληψη του δυτικού τμήματος της πόλης της Γάζας και καθάρισε την περιοχή από κάθε στέλεχος και περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς.

  • «Η επόμενη φάση έχει ξεκινήσει», κατέληξε.

Παρότι ο υπουργός δεν εξήγησε σε τί συνίσταται η δεύτερη φάση επιχειρήσεων, πληροφορίες ισραηλινών και ξένων μέσων αναφέρουν επέκταση των επιδρομών στην ευρύτερη Λωρίδα της Γάζα προς νότον, καθώς το Τελ Αβίβ υποστηρίζει πως οι καθοδηγητές της Χαμάς έχουν φύγει από την πόλη της Γάζας και έχει μετακινηθεί προς τον νότο, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Επίκειται απελευθέρωση ομήρων

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει στις 20:30 απόψε, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η συνεδρίαση έρχεται τη στιγμή που φαίνεται να έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα.

Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού δήλωσε νωρίτερα ότι «εικόνες σχετικές με ομήρους», οι οποίες καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, εντοπίστηκαν σε υπολογιστές που κατασχέθηκαν κατά την επέμβαση του στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα.

Οι εικόνες βρέθηκαν σε υλικό «που ανήκει στη Χαμάς», είπε ο αξιωματικός σε ένα δελτίο τύπου, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας συνεχίζεται σήμερα, όπου βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς, προσωπικό και άμαχοι.

«Οι στρατιώτες ερευνούν κάθε όροφο, το ένα κτίριο μετά το άλλο, την ώρα που εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του ιατρικού προσωπικού βρίσκονται ακόμη στο συγκρότημα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας παρουσιάζεται από το Ισραήλ ως ένα στρατηγικό και στρατιωτικό κέντρο της Χαμάς, κάτι που διαψεύδει η ισλαμιστική οργάνωση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Με πληροφορίες από ΑFP/The Times of Israel

Oι Ισραηλινοί ισοπέδωσαν το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Γάζα: Mπουλντόζες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: