Oι Ισραηλινοί ισοπέδωσαν το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Γάζα: Mπουλντόζες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα [βίντεο]

FILE PHOTO O γενικός αρχηγός της τρομοκρατικής Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. EPA/DALATI NOHRA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι κατέστρεψαν την κατοικία του ανώτατου ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής μαχητικών τη νύχτα.

«Η κατοικία του Ισμαήλ Χανίγια, η οποία χρησιμοποιούνταν ως τρομοκρατική υποδομή, χτυπήθηκε καθώς τα στρατεύματα των IDF συνεχίζουν να επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Μπουλντόζες στο Αλ Σίφα

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, που κατ’ αυτόν ενδέχεται να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του κέντρου υγείας, ανέφερε το υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωσή του στα αραβικά.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο.

«Απόψε διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση στο νοσοκομείο Σίφα. Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά», τόνισε μέσω Telegram ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεξήγαγε επίσης επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, προτού ανακοινώσει πως απέσυρε τους στρατιωτικούς του και τα άρματα μάχης του, εν μέσω έντονων ανησυχιών και επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι, βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα.




Η στρατιωτική επιχείρηση και τα «ευρήματα»

Ο λόγος της στρατιωτικής επιχείρησης μέσα στο νοσοκομείο είναι πως το Ισραήλ πιστεύει πως και κάτω από το Αλ Σίφα αλλά και κάτω από άλλα νοσοκομεία βρίσκονται αρχηγεία της Χαμάς και οπλισμός της.

Μάλιστα, στη Μέση Ανατολή, βίντεο που φέρεται να δείχνει βαρύ οπλισμό της Χαμάς και εντοπίστηκε σε αίθουσα μαγνητικού τομογράφου, κατά την έφοδο ισραηλινών στρατιωτών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο στρατός.

Σε άλλη πτέρυγα βρέθηκε «τεχνολογικός εξοπλισμός», που υποδηλώνει ότι η ισλαμιστική οργάνωση διατηρούσε εκεί επιχειρησιακό αρχηγείο.

Το γεγονός πως έχει αρχηγείο αλλά και ότι κρύβει όπλα κάτω από το νοσοκομείο διαψεύδει, από τη δική της πλευρά, η οργάνωση της Χαμάς.




 Χέρτσογκ: «Δεν μπορεί να μείνει κενό στη Γάζα»

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε πως το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει ένα κενό στη Γάζα και θα πρέπει να διατηρήσει εκεί μια ισχυρή παρουσία στο εγγύς μέλλον για να εμποδίσει την επανεμφάνιση της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρουν σήμερα οι Financial Times.

«Αν αποσυρθούμε, τότε ποιός θα αναλάβει; Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κενό. Πρέπει να σκεφτούμε τι θα είναι ο μηχανισμός», δήλωσε ο Χέρτσογκ σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα.

«Αλλά κανείς δεν θέλει να μετατραπεί αυτός ο τόπος, η Γάζα, και πάλι σε βάση τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο ABC News πως το Ισραήλ θα έχει «για μια αόριστη περίοδο» μετά τον πόλεμο την ευθύνη για την ασφάλεια του θυλάκου, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν λέγοντας πως οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να κυβερνήσουν τη Γάζα μόλις το Ισραήλ τελειώσει τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς.

Ο Χέρτσογκ δήλωσε στους Financial Times πως η κυβέρνηση του Ισραήλ συζητεί πολλές ιδέες για το πώς θα διοικείται η Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και πρόσθεσε πως υποθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και «οι γείτονές μας στην περιοχή» θα έχουν κάποια ανάμιξη στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής τάξης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη (15/11), πως κατέστησε σαφές στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και πως η κατοχή της Γάζας θα ήταν «ένα μεγάλο σφάλμα».

Διεθνείς αντιδράσεις και «πόλεμος» δηλώσεων Ερντογάν-Νετανιάχου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΗΕ καταδίκασε και δήλωσαν τον αποτροπιασμό τους για την επιχείρηση αυτή, καθώς θεωρούν πως τα νοσοκομεία πρέπει να προστατεύονται και είναι ιερά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητά κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» για αρκετές ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας για να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, απέρριψε κατηγορηματικά τις φήμες ότι εκείνος έδωσε το «πράσινο φως» για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση, τονίζοντας πως το Ισραήλ κινείται μόνο του, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επαναλάβει ότι πρέπει να προστατεύονται τα νοσοκομεία και οι ασθενείς.

Νέα πυρά κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για “κράτος τρομοκράτη που διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα”.

”Ο Ερντογαν υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς και δεν θα δεχθούμε κηρύγματα από αυτόν”, απάντησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι την αποπομπή Νετανιαχου ζητά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Εδραιώνει την κατοχή το Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε μπουλντόζες στο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο και εμβληματικό νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: