Αυτή είναι η περίφημη συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο BBC: Τα λόγια του κ. Μητσοτάκη και το επιχείρημα για τη Μόνα Λίζα «γονάτισαν» τον Σουνάκ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό BBC One Λονδίνο, Κυριακή 26 Νομεβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στην εκπομπή του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC One, ‘Sunday with Laura Kuenssberg’, με τη δημοσιογράφο Laura Kuenssberg παραχώρησε την Κυριακή (26 Νοεμβρίου 2023, 09:30) συνέντευξη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην προσέγγιση της Ελλάδας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, και στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθεί ανεπίσημη απόδοση στα ελληνικά της απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης:

  • Δημοσιογράφος: Πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα στέναζε κάτω από το τεράστιο χρέος της και προσπαθούσε να ανταπεξέλθει στις πολλές, πολλές χιλιάδες ανθρώπων που έφταναν στις ακτές της. Αλλά ο άνθρωπος στον οποίο συχνά πιστώνεται η επαναφορά της οικονομίας της, και που επιβραβεύτηκε με μια συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές του καλοκαιριού, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαίρομαι πολύ που είναι μαζί μας σήμερα το πρωί. Καλώς ήρθατε στην εκπομπή.

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Καλημέρα. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

  • Δημοσιογράφος: Μεγάλη μου χαρά. Λοιπόν, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι και η Ελλάδα είχε να ανταπεξέλθει στο θέμα των μεταναστών που έφταναν στις ακτές της.
  • Αλλά έχετε πραγματικά μειώσει τους αριθμούς. Και πριν από λίγο καιρό, η Suella Braverman, η οποία ήταν υπουργός Εσωτερικών μέχρι πρόσφατα, επισκέφθηκε τη Σάμο στο Αιγαίο Πέλαγος και δήλωσε ότι αισθάνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολλά να μάθει από την Ελλάδα. Πιστεύετε λοιπόν ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μάθουμε από εσάς;

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Να σας πω, έχουμε εφαρμόσει μια σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, η οποία εκκινεί από μια θεμελιώδη παραδοχή: ότι πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των σκαφών που φεύγουν από τις τουρκικές ακτές. Και καταφέραμε να το κάνουμε αυτό μάλλον επιτυχώς.

Βέβαια, η γεωγραφία μας είναι πολύ διαφορετική από τη δική σας, οπότε ίσως κάποιες αναλογίες να μην είναι τόσο συναφείς. Αλλά καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, κάτι που, φυσικά, αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τον πληθυσμό των νησιών μας. Και υπήρξαμε επίσης ιδιαίτερα επιτυχείς στη σχετικώς γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου.

Έτσι, θα έλεγα ότι, συνολικά, αλλάξαμε το αφήγημα της μετανάστευσης. Και έχουμε επίσης πείσει την Ευρώπη ότι δεν γίνεται να διαχειριστείς το μεταναστευτικό πρόβλημα αν δεν δώσεις ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που ονομάζουμε “εξωτερική διάσταση” της μετανάστευσης, που είναι ουσιαστικά η προστασία των κοινών μας συνόρων.

  • Δημοσιογράφος: Και αν δει κανείς τους αριθμούς, θέλω να πω, είναι εντυπωσιακοί. Το 2015, είχατε περισσότερες από 800.000 αφίξεις ανθρώπων. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τώρα ότι έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής φέτος στις 35.000. Αλλά μέρος του τρόπου με τον οποίο το αντιμετωπίσατε ήταν μια πανευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία. Το ΗΒ τώρα έχει πασχίσει να πετύχει μια συμφωνία επιστροφών με τη Γαλλία- και εκτός της ΕΕ αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο. Ωστόσο πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστικό η ΕΕ να προσπαθήσει πραγματικά να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το ζήτημα;

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, στην περίπτωσή μας, επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια χώρα διέλευσης, και το κάνουμε τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μου φαίνεται ότι έχετε ένα διαφορετικού τύπου πρόβλημα. Όταν κοιτούσα πριν τους αριθμούς, ένας σημαντικός αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν μέσω νόμιμων οδών. Αυτό που λέμε στην Ευρώπη είναι ότι πρέπει να περιοριστεί το πρόβλημα των παράτυπων αφίξεων και ταυτόχρονα να προσφερθούν νόμιμες οδοί μετανάστευσης. Αν ρίξετε μια ματιά στην ελληνική οικονομία, για παράδειγμα, αναζητούμε περισσότερους εργάτες γης. Η οικονομία αναπτύσσεται. Η ανεργία είναι κάτω από 10% για πρώτη φορά μετά από πολλά, πολλά χρόνια. Επομένως, πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των συνόρων μας με την προσφορά νόμιμων οδών μετανάστευσης και, φυσικά, την επιστροφή όσων δεν λαμβάνουν άσυλο πίσω στις χώρες προέλευσής τους. Αυτό έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο, όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αποδειχθεί επίσης πολύ δύσκολο για την Ευρώπη, επειδή πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες αυτές και δεν είναι πάντα ιδιαίτερα δεκτικές.

  • Δημοσιογράφος: Δεν είναι πάντα πρόθυμες να το κάνουν. Αλλά έχει υπάρξει επίσης κάποια κριτική από φιλανθρωπικές οργανώσεις και από άλλες οργανώσεις για τους πρόσφυγες ότι η προσέγγιση που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα υπήρξε ενίοτε πολύ άγρια και πολύ αυστηρή, και ότι έχετε υπάρξει πολύ σκληροί προκειμένου να μειώσετε τον αριθμό των προσφύγων.  Το καλοκαίρι, τώρα, ένα υπέρφοτο σκάφος που μετέφερε μετανάστες, ανατράπηκε και εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Είμαι σίγουρη ότι ο κόσμος θα θυμάται την είδηση. Το Λιμενικό Σώμα σας αντιμετώπισε ιδιαίτερη πίεση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το περιστατικό. Υποστήριξε ότι το σκάφος βρισκόταν σε ασφαλή και σταθερή πορεία. Ορισμένοι συνάδελφοί μας στο BBC διαπίστωσαν ότι το σκάφος είχε μετακινηθεί ελάχιστα τις ώρες που προηγήθηκαν. Και το BBC επαλήθευσε επίσης την εγκυρότητα κάποιων πλάνων που δείχνουν ότι το Λιμενικό Σώμα βιντεοσκοπούσε το σκάφος να κλυδωνίζεται στη θάλασσα, την ώρα που οι αρχές ισχυρίζονται ότι δεν χρειαζόταν να περισωθεί. Υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση γύρω από αυτό. Αποδέχεστε τώρα ότι το Λιμενικό Σώμα έκανε κάποια λάθη;

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Διερευνούμε το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά αυτό που θα ήθελα να επισημάνω, Laura, είναι ότι το Λιμενικό μας Σώμα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το έργο που επιτελεί. Παράλληλα, έχω υπάρξει πολύ ανοιχτός και ειλικρινής ότι θεωρούμε πως έχουμε δικαίωμα να αναχαιτίζουμε σκάφη στη θάλασσα και ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε τα σκάφη αυτά να επιστρέψουν στις ακτές από όπου έφυγαν. Αν κοιτάξετε αυτό το σκάφος [σ.σ. κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου αποσπάσματος της συνέντευξης προβάλλεται στο υπόβαθρο φωτογραφία του υπέρφορτου αλιευτικού Adriana], η τραγωδία έγκειται στο γεγονός ότι αυτό το σκάφος έφυγε από τις ακτές της Λιβύης εξαρχής. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να συνεργαστούμε με τις χώρες διέλευσης. Είναι πολύ δύσκολο -δείτε απλά αυτή τη φωτογραφία- να γίνουν πολλά για ένα σκάφος που είναι υπέρφορτο. Ρωτήσαμε το σκάφος αν χρειαζόταν βοήθεια. Αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια. Ήθελαν να φτάσουν στην Ιταλία. Και σε τελική ανάλυση, πρέπει να καταστήσουμε υπεύθυνους τους διακινητές, όχι το Λιμενικό Σώμα που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του.

  • Δημοσιογράφος: Αλλά ακόμη και το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία του για όσα συνέβησαν, για τις ενέργειες στις οποίες προέβη το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Πιστεύετε ότι ενδέχεται να έγιναν κάποια πράγματα λάθος;

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Αυτό που λέω είναι ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας και ερευνάται και από την Ελληνική Δικαιοσύνη, και θα μείνω σ’ αυτό. Αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι σημαντικό να βάλουμε στο στόχαστρο τους διακινητές, διότι αυτοί, στο τέλος της ημέρας, είναι οι υπαίτιοι για το ότι προσφέρουν στους ανθρώπους αυτό που πολλοί απελπισμένοι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι πραγματικά ένα ασφαλές πέρασμα. Και μετά καταλήγουν σε αυτό το πλοίο και συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω τόσο πολύ στο να διασφαλιστεί ότι τα σκάφη δεν θα φεύγουν από τις ακτές εξαρχής. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με την Τουρκία και την τουρκική ακτοφυλακή. Αυτός είναι ο τρόπος για να σώσουμε πραγματικά ζωές.

  • Δημοσιογράφος: Ας μιλήσουμε τότε για έναν τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να συνεργαστείτε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τηλεθεατές μας, πολλοί θα έχουν ακούσει για τα ‘Ελγίνεια Μάρμαρα’ ή τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Τα αποκαλούμε Γλυπτά του Παρθενώνα.

  • Δημοσιογράφος: Τα αποκαλείτε Γλυπτά του Παρθενώνα. Επειδή τα έφερε στη χώρα μας τον 19ο αιώνα ο Λόρδος Έλγιν, ο οποίος ήταν Βρετανός διπλωμάτης εκείνη την εποχή. Τώρα, εδώ βλέπουμε όσα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο [σ.σ. η παρουσιάστρια παραπέμπει σε εικόνες των Γλυπτών που προβάλλονται στο στούντιο]. Εκεί είναι αυτά που βρίσκονται στο σπίτι τους στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή, επομένως, δεν βρίσκονται μαζί. Έχετε δηλώσει εδώ και πολύ καιρό, και η Ελλάδα έχει δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι επιθυμεί ιδιαιτέρως την επιστροφή τους. Τώρα, πού πιστεύετε ότι δείχνουν καλύτερα;

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής. Δείχνουν όντως καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπερσύγχρονο μουσείο που χτίστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Και πάλι, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα επιστροφής τεχνουργημάτων των οποίων την κυριότητα εμείς αμφισβητούμε. Θεωρούμε ότι αυτά τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι στην ουσία εκλάπησαν. Αλλά αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας. Πρόκειται για μια υπόθεση επανένωσης [σ.σ. “This is a reunification argument” στο πρωτότυπο]. Πού μπορεί κανείς να θαυμάσει καλύτερα αυτό που ουσιαστικά είναι ένα ενιαίο μνημείο; Θέλω να πω, είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και να έχετε τη μισή στο Λούβρο και την άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι επισκέπτες σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τον τρόπο αυτό; Λοιπόν, αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις για μια συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να μπορεί ο κόσμος να τα θαυμάσει στο αρχικό τους περιβάλλον.

  • Δημοσιογράφος: Είχατε αναφέρει πως ήσασταν βέβαιος ότι αν επανεκλεγείτε -που επανεκλεγήκατε- ότι τα Μάρμαρα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είστε λοιπόν βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία; Εχετε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον George Osborne, τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου.

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Λοιπόν, αυτό που θα μπορούσα να σας πω είναι πως θα ήλπιζα να… Δεν έχουμε σημειώσει τόση πρόοδο όση θα ήθελα στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, είμαι ένας υπομονετικός άνθρωπος και περιμένουμε εκατοντάδες χρόνια τώρα και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις.

  • Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να τα καταφέρετε εντός του χρονικού σας πλαισίου;

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Αυτό ελπίζω, ναι. Μόλις εκλέχθηκα. Έχω ακόμη μια πλήρη θητεία μπροστά μου. Είναι ασυνήθιστο στις μέρες μας οι πρωθυπουργοί στην Ευρώπη να ανταμείβονται για τη δουλειά που κάνουν. Αλλά νομίζω ότι αυτό καταφέραμε. Σταθεροποιήσαμε τη χώρα. Η οικονομία έχει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις. Αναπτυσσόμαστε πολύ πιο γρήγορα. Παρακολουθούσα την προηγούμενη συζήτηση [σ.σ. στην εκπομπή] σχετικά με τους φόρους και την επιβάρυνση του μέσου ανθρώπου. Έχουμε μειώσει τους φόρους, αλλά έχουμε επίσης αυξήσει την ανάπτυξη. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, μπορούμε να πούμε πειστικά ότι οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας.

  • Δημοσιογράφος:  Και τέλος, σχετικά με τα Μάρμαρα, με τα Γλυπτά. Δημοσίευμα που εμφανίζει τον Keir Starmer να έχει δώσει ενδείξεις θα τα έδινε πίσω στην Ελλάδα αν γινόταν πρωθυπουργός. Ισχύει αυτό; Σας το έχει πει;

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Δεν ξέρω. Θα συναντήσω και τον Keir Starmer και, φυσικά, τον Πρωθυπουργό αύριο. Και ίσως μπορέσω να σας ενημερώσω μετά.

  • Δημοσιογράφος: Αυτό θα ήταν θαυμάσιο. Λοιπόν, χαίρομαι πολύ που σας είχαμε εδώ στο στούντιο μαζί μας πριν από τη συνάντησή σας με τον ηγέτη των Εργατικών και τον Πρωθυπουργό.

Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Ολόκληρη η εκπομπή με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας έχει αναρτηθεί στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.bbc.co.uk/programmes/m001sxlk

Διπλωματική “βρωμιά” από τους ανθέλληνες Εγγλέζους: Ο Πρωθυπουργός τους νομίζει ότι προσβάλει την Ελλάδα, με την ακύρωση της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: