«Τρύπα» στις εισπράξεις από ΦΠΑ: Χάθηκαν 3,2 δισ. ευρώ το 2021, μηδενικά εισοδήματα δηλώνει το 32,7% των ελεύθερων επαγγελματιών

Η αίθουσα επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Σε 3,2 δισεκ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2021, καθώς τα 2 από τα 10 ευρώ του φόρου χάθηκαν στο δρόμο προς τον κρατικό κορβανά.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα κατέχει την 3η χειρότερη επίδοση στην Ε. Ε. όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων και των εσόδων που εισπράχθηκαν από τον ΦΠΑ ενώ συνολικά τα κράτη μέλη της ΕΕ απώλεσαν 61 δισ. ευρώ.

Εάν και το αποκαλούμενο «κενό» ΦΠΑ περιορίζεται σταδιακά – λόγω της ψηφιοποίησης των φορολογικών συστημάτων, των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης – η χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να φθάσει στο στόχο του 9%.

Η «τρύπα» στις εισπράξεις από το ΦΠΑ περιορίστηκε κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 σε σχέση με το 2020 με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειωθεί στο 17,8%.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το 2022 το έλλειμμα ΦΠΑ περιορίστηκε ακόμα περισσότερο (κοντά στο 15%) και ο στόχος είναι να πέσει στο 9% τα επόμενα δύο χρόνια.

Το κλείσιμο της «ψαλίδας» αναμένεται να φέρει έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας σημαντικά τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στην κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Αν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 δεν υπάρχει εκτίμηση για το ύψος των εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής τα μέτρα που δρομολογούνται από το 2024 με επίκεντρο τους ελεύθερους επαγγελματίες εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την ενίσχυση των κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε σύνολο 676.000 (ΑΦΜ) ελευθέρων επαγγελματιών:

  • Το 32,7% εμφανίζεται στην Εφορία με μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές. Κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων 221.000 ελευθέρων επαγγελματιών, προέκυψε ότι τα δηλωθέντα φορολογητέα έσοδά τους είτε είναι μηδενικά εξαρχής, είτε μηδενίζονται με τη συνδρομή φουσκωμένων εξόδων.
  • Το 25,5% δηλώνει εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ
  • Το 20% δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ

Με στόχο την αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων από τους ελεύθερους επαγγελματίες στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο με αυστηρότερο πλαίσιο διατάξεων όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπουν:

  • Την υποχρεωτική καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.
  • Την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τουτέστιν: τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS) ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
  • Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση και σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS για πληρωμές χωρίς επιβάρυνση από προμήθειες μέχρι του ποσού των 500 ευρώ.
  • Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, το ΥΠΕΘΟ αναμένεται να παρουσιάσει το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης με μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Πηγή: ertnews, Κ. Τσάβαλος

Market Pass: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και η διάρκεια ισχύος κάρτας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: