«Τόσος πόνος και κανείς δεν ζητά κατάπαυση του πυρός»: «Κατηγορώ» από τη βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας κατά της Δύσης [βίντεο]

Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας. EPA/Daniel Gonzalez




Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας σε μία αποκλειστική συνέντευξη στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ του CNN κατηγόρησε τους δυτικούς ηγέτες για «κραυγαλέα διπλά πρότυπα» επειδή, όπως λέει, δεν καταδίκασαν τους θανάτους αμάχων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς απειλεί να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Αράβων ηγετών.

«Οι άνθρωποι σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, είμαστε απλά σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι από την αντίδραση του κόσμου σε αυτή την καταστροφή που εκτυλίσσεται. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είδαμε ένα εξόφθαλμο διπλό πρότυπο στον κόσμο» είπε η βασίλισσα Ριάνα.

«Όταν συνέβη η 7η Οκτωβρίου, ο κόσμος στάθηκε αμέσως στο πλευρό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και καταδίκασε την επίθεση που συνέβη… αλλά τι βλέπουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βλέπουμε σιωπή στον κόσμο», δήλωσε στο CNN.

«Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που υπάρχει τέτοιος ανθρώπινος πόνος και ο κόσμος δεν ζητά καν κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε η βασίλισσα Ράνια. «Έτσι, η σιωπή είναι εκκωφαντική – και για πολλούς στην περιοχή μας, καθιστά τον δυτικό κόσμο συνένοχο».

«Μας λένε ότι είναι λάθος να σκοτώνεις μια οικογένεια, μια ολόκληρη οικογένεια, υπό την απειλή όπλου, αλλά είναι εντάξει να τους ρίχνεις οβίδες μέχρι θανάτου; Εδώ υπάρχει ένα κραυγαλέο διπλό πρότυπο”, είπε στη συνέχεια η βασίλισσα της Ιορδανίας και συνέχισε. «Είναι απλά σοκαριστικό για τον αραβικό κόσμο».

«Ως μητέρα, έχουμε δει Παλαιστίνιες μητέρες που πρέπει να γράψουν τα ονόματα των παιδιών τους στα χέρια τους γιατί οι πιθανότητες να βομβαρδιστούν μέχρι θανάτου και να γίνουν πτώματα είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε η βασίλισσα Ράνια. «Θέλω απλώς να υπενθυμίσω στον κόσμο ότι οι Παλαιστίνιες μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους εξίσου πολύ με οποιαδήποτε άλλη μητέρα στον κόσμο».

Ερωτηθείσα από την δημοσιογράφο σχετικά με τη θέση του συζύγου της, η βασίλισσα Ράνια είπε ότι ο λαός της Γάζας αντιμετωπίζει “δύο επιλογές”. «Ουσιαστικά τους δίνεται η επιλογή μεταξύ εκδίωξης ή εξόντωσης, μεταξύ εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας. Και σε κανέναν λαό δεν θα έπρεπε να δίνεται, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει, αυτού του είδους την επιλογή».

Η βασίλισσα υπογράμμισε την ιστορία της κατοχής του Ισραήλ και του εκτοπισμού των Παλαιστινίων. «Τα περισσότερα δίκτυα καλύπτουν την ιστορία με τον τίτλο “Το Ισραήλ σε πόλεμο”. Αλλά για πολλούς Παλαιστίνιους στην άλλη πλευρά του διαχωριστικού τείχους, στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος, ο πόλεμος δεν έφυγε ποτέ», είπε.

«Πρόκειται για μια ιστορία 75 ετών, μια ιστορία συντριπτικού θανάτου και εκτοπισμού για τον παλαιστινιακό λαό. Είναι μια ιστορία μιας κατοχής υπό καθεστώς απαρτχάιντ, που καταλαμβάνει εδάφη, που κατεδαφίζει σπίτια, κατάσχει εδάφη, στρατιωτικές εισβολές, νυχτερινές επιδρομές». Στο σημείο αυτό η παρουσιάστρια την διέκοψε και την ρώτησε για την (κατά)χρήση του όρου άπαρτχάιντ εναντίον του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο. Ενώ αυτή γνωρίζει πως θα δεχθεί κριτική από τους υποστηρικτές του Ισραήλ. Με την Ράνια της Ιορδανίας να απαντά πως ο όρος άπαρτχάιντ έχει αποδοθεί στο Ισραήλ από ισραηλινές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η λύση των δύο κρατών για τη δημιουργία μιας “ελεύθερης, κυρίαρχης και ανεξάρτητης” Παλαιστίνης είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη στην περιοχή, δήλωσε η βασίλισσα Ράνια στο CNN.

«Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει λύση παρά μόνο γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων … υπάρχει μόνο ένας δρόμος και αυτός είναι ένα ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, που θα ζει δίπλα-δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια, με το κράτος του Ισραήλ».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Συνεχίζεται το θρίλερ με τους ομήρους: Το Κατάρ διαμεσολαβεί για άμεση απελευθέρωση αμάχων κρατουμένων της Χαμάς χωρίς όρους

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: