Το μέγα υπαρξιακό ερώτημα: Μπορεί να αναπαραχθεί ο άνθρωπος έξω από τη Γη; Το πρώτο βήμα έγινε με έμβρυα ποντικών [videos]

Image by belindalampcc from Pixabay




Για πρώτη φορά, έμβρυα θηλαστικών, σε αυτήν την περίπτωση ποντίκια, αναπτύχθηκαν στο διάστημα: αποκτήθηκαν στη Γη, καταψύχθηκαν και στάλθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Αύγουστο του 2021, επίσης χάρη στην ιαπωνική διαστημική υπηρεσία Jaxa.

Στο ISS οι αστροναύτες απόψυξαν έμβρυα ποντικιών και τα άφησαν να αναπτυχθούν για τέσσερις ημέρες σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Το πείραμα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Yamanashi της Ιαπωνίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience, αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς μια πιθανή απόδειξη ότι ακόμη και τα ανθρώπινα όντα μπορούν να αναπαραχθούν έξω από τη Γη.

Ενα ζήτημα που αρχίζει να γίνεται όλο και πιο επίκαιρο καθώς προχωρά η εξερεύνηση του διαστήματος και καθώς αρχίζουν να δημιουργούνται υποθέσεις για δημιουργία ανθρώπινων αποικιών στη Σελήνη και, στο μέλλον, στον Άρη.

Τους ερευνητές συντόνισε ο Teruhiko Wakayama, ένας από τους πρωταγωνιστές της έρευνας για βλαστοκύτταρα και τις επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στα γεννητικά κύτταρα, που ήδη το 2009 είχαν ανακαλύψει ότι η γονιμοποίηση των ωαρίων ήταν δυνατή και στο διάστημα, ενώ η εμφύτευση γονιμοποιημένων ωαρίων ήταν πιο προβληματική.

Αυτή τη φορά οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα πολύ πρώιμα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης: τα αποτελέσματα του πειράματος που διεξήχθη στο ISS δείχνουν ότι το ποσοστό επιβίωσης των εμβρύων είναι χαμηλότερο, αλλά ότι εκείνα που καταφέρνουν να επιβιώσουν αναπτύσσονται με εντελώς φυσιολογικό τρόπο. Τουλάχιστον μέχρι τη φάση της βλαστοκύστης, μια από τις αρχικές φάσεις που πηγαίνει από την 4η έως την 14η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις του διαστημικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του εμβρύου στα θηλαστικά. Για παράδειγμα, άλλες μελέτες που έγιναν σε τρωκτικά έχουν τονίσει ότι η παραμονή στο διάστημα κατά τις κρίσιμες φάσεις της κύησης μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του αιθουσαίου συστήματος, θεμελιώδους για την ισορροπία και τον προσανατολισμό, και του μυοσκελετικού συστήματος. «Πρέπει να βιαστούμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις θεμελιώδεις μελέτες – λένε οι συντάκτες της έρευνας – προτού ο ISS δεν είναι πλέον λειτουργικός».

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Επιταχύνεται η δραστηριότητα στον Ηλιο, κορυφώνεται ήδη το 2024: Πόσο επηρεάζονται οι δορυφόροι, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: