Επιταχύνεται η δραστηριότητα στον Ηλιο, κορυφώνεται ήδη το 2024: Πόσο επηρεάζονται οι δορυφόροι, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες [videos]

Image by WikiImages from Pixabay




Οι προγνώσεις των καιρικών συνθηκών στο διάστημα αλλάζουν: η αιχμή της ηλιακής δραστηριότητας που αναμενόταν για το 2025 θα μπορούσε να επιταχυνθεί ήδη από το 2024, φθάνοντας σε ένταση υψηλότερη από την αναμενόμενη με πιθανές συνέπειες για τη λειτουργία των δορυφόρων, των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

Αυτό υποδεικνύεται από το πιο πρόσφατο ενημερωμένο δελτίο από το Space Weather Prediction Center (SWPC) από την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Το έγγραφο είναι το αποτέλεσμα ενός νέου πειραματικού συστήματος που κατέστησε δυνατό να γίνουν πιο ακριβείς οι προβλέψεις που έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια, στην αρχή του τρέχοντος ηλιακού κύκλου. Εκείνη την εποχή, τα μοντέλα υπέθεταν ότι η δραστηριότητα του αστεριού μας θα ήταν συνολικά αδύναμη και ότι θα κορυφωθεί τον Ιούλιο του 2025 με μέγιστη αιχμή 115 ηλιακών κηλίδων. Το σενάριο φαινόταν σύμφωνο με τον προηγούμενο ηλιακό κύκλο, ο οποίος ήταν ο πιο αδύναμος του περασμένου αιώνα με έναν αριθμό ηλιακών κηλίδων στη μέγιστη κορυφή (116) πολύ κάτω από τον μέσο όρο (ίσο με 179).

Οι νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο τρέχων ηλιακός κύκλος θα κορυφωθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2024, με έναν αριθμό ηλιακών κηλίδων μεταξύ 137 και 173. Επομένως, η ένταση θα παραμείνει κάτω από το μέσο όρο, αλλά αυτό δεν μας προστατεύει από τις καιρικές αναταράξεις που θα μπορούσαν ακόμη επηρεάζουν τη λειτουργία των δορυφόρων, του GPS, των τηλεπικοινωνιών και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Στο ανώτατο 2% της παγκόσμιας κατάταξης οι επιστήμονες του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: