Στην ίδια γραμμή -με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ- ο αντικαταστάτης του: Οι Τούρκοι νόμιζαν πως η «απώλεια» του γερουσιαστή θα τους εξασφάλιζε τα F-16…

epa09092340 Sen. Ben Cardin, D-MD, speaks during a press conference on Capitol Hill in Washington, DC, USA. EPA, KEVIN DIETSCH POOL




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*

Μπορεί το βαρύ κατηγορητήριο να κρατά μακριά τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ωστόσο, ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής, γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ασκεί τα καθήκοντά του με τρόπο που να υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο διάδοχος του γερουσιαστή Μενέντεζ μίλησε δημοσίως για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία και τόνισε ότι το ζήτημα δεν θα εξεταστεί μόνο υπό το πρίσμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κάτι τέτοιο, μάλλον δυσχεραίνει την τουρκική διπλωματία, γιατί μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να κατάφερε να συνδέσει τα δυο θέματα και να προσδώσει έναν συναλλακτικό χαρακτήρα στη συζήτηση, ο γερουσιαστής Κάρντιν θα εξετάσει και άλλα θέματα που αφορούν το προφίλ του τουρκικού κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι ζητήματα, όπως η πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία περνάνε μέσα από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στη συνέχεια τίθενται σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο την οποία ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων και στη συνέχεια εγκρίνεται από την αμερικανική κυβέρνηση.

  • Η συναλλακτική διάθεση του προέδρου Ερντογάν εντοπίζεται στην ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ζήτημα που επιθυμεί να θέσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση σε αντιδιαστολή με το ζήτημα των F-16 που περνάει πρώτα από το Κογκρέσο.

Εν προκειμένω, η ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν αποτελεί το μοναδικό ζήτημα που συνδέεται με την Τουρκία και χρήζει άμεσης επίλυσης.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, έθεσε μεταξύ άλλων, ζητήματα, όπως η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, η οποία της κόστισε την συμπαραγωγή των F-35, οι πολύ στενές της σχέσεις με τη Ρωσία του Πούτιν στην οποία δεν επέβαλε καμία από τις εξαγγελθείσες κυρώσεις της Δύσης κατόπιν της εισβολής στην Ουκρανία, οι προ φονικών σεισμών συνεχείς υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και φυσικά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των γυναικών και πολλών ακτιβιστών δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

Ο γερουσιαστής Κάρντιν κινείται στην ίδια λογική και λαμβάνει υπόψιν του τους όρους Μενέντεζ, ενώ, παράλληλα φαίνεται να υπάρχει γενικότερα μια πρόθεση για έναν νέο όρο ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο οποίος σχετίζεται με την άρση της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, έδειξε ήδη κάποια δείγματα γραφής ζητώντας τη διακοπή της αμυντικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν μετά και την κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ ταυτόχρονα παρεμπόδισε μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο έως ότου υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Εδώ, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για υποθέσεις διαφθοράς και δωροληψίας που συνδέονται με την Αίγυπτο και την αξιοποίηση της επιρροής του προς το συμφέρον της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτή είναι μια υπόθεση για την οποία θα αποφανθεί η αμερικανική δικαιοσύνη.

  • Ενώ, λοιπόν, στην Τουρκία θεώρησαν ότι με την ποινική δίωξη του γερουσιαστή Μενέντεζ θα βρισκόντουσαν ένα ή πολλά βήματα πιο κοντά στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16, ο γερουσιαστής Κάρντιν έχει μάλλον αντίθετη άποψη, την οποία ενισχύουν και άλλα μέλη του Κογκρέσο.

Μέλη, τα οποία θέτουν και άλλους όρους για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, όπως είναι για παράδειγμα ο έλεγχος των ρωσικών κεφαλαίων στις τουρκικές τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση του γερουσιαστή Μενέντεζ και η ανάληψη καθηκόντων από τον γερουσιαστή Κάρντιν θα πρέπει να κινητοποιήσουν την ήδη κινητοποιημένη ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ και να αφυπνίσουν την ελληνική διπλωματία, έτσι ώστε να διατηρεί τους ισχυρούς δεσμούς με το Κογκρέσο με μοναδικό στόχο την ασφάλεια και το καλώς νοούμενο συμφέρον των δυο κρατών του ελληνισμού.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός επιστήμων, ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το Κυπριακό είναι μία ιστορία αποτυχιών και ατάκτων υποχωρήσεων: Πώς φτάσαμε στην απαράδεκτη «ορολογία Κασσελάκη» για την κατεχόμενη Κύπρο;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: