Αντιευρωπαίος, λαϊκιστής, θαυμαστής του Πούτιν: Ποιος είναι ο Ρομπέρτ Φίτσο, νικητής των εκλογών στη Σλοβακία * Δεν θα στείλει πλέον «ούτε μια σφαίρα» στην Ουκρανία [videos]

epa10892959 Slovak former Prime Minister and chairman of the Smer-SD party, Robert Fico, arrives at party election headquarters during an election night after Slovakia’s parliamentary elections in Bratislava, Slovakia, 30 September 2023. Voters in Slovakia are choosing all 150 members of the National Council. EPA/MARTIN DIVISEK




Το αριστερό-λαϊκιστικό κόμμα Smer του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο κέρδισε τις εκλογές του Σαββάτου στη Σλοβακία υποσχόμενο  να σταματήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, να εμποδίσει την πιθανή ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και να αντιταχθεί στις κυρώσεις στη Ρωσία.

  • Μια κανονική 180 μοιρών για την Σλοβακία και πανικός για την ευρωπαϊκή συμμαχία.

Με καταμετρημένο το 98% των ψηφοδελτίων στη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το Smer είχε καθαρό προβάδισμα με το 24%  των ψήφων, μπροστά από τη φιλελεύθερη, φιλοευρωπαϊκή Προοδευτική Σλοβακία κατά σχεδόν επτά ποσοστιαίες μονάδες και σχεδόν 200.000 ψήφους. Σημειώνεται πως τα exit polls έδιναν τη νίκη στο φιλελεύθερο κεντρώο κόμμα.

Ο επικεφαλής της Προοδευτικής Σλοβακίας, Μίχαλ Σιμέτσα, δήλωσε ωστόσο σήμερα πως θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

  • Ο Σιμέτσα επεσήμανε ότι το PS θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει το Smer- SD του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση, να σχηματίσει κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίτο σε ψήφους κόμμα, το HLAS, θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η εκστρατεία του Φίτσο έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς απειλεί να μετακινήσει τη Σλοβακία στο αντι-ουκρανικό στρατόπεδο μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Φίτσο έχει υιοθετήσει μια πολύ φιλική προς τη Μόσχα στάση, υποσχόμενος να τερματίσει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο και εναντιώνεται στις κυρώσεις, ακόμη κι αν η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται μετά από ενάμιση χρόνο.

  • Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Hlas, το οποίο θα μπορούσε να καθορίσει ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, ήρθε τρίτο με 15%.

 

Ποιός είναι ο επικίνδυνος Φίτσο

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ενσαρκώνει τον κίνδυνο να αλλάξουν οι διπλωματικές ισορροπίες της χώρας του υπέρ της Μόσχας.

Η Σλοβακία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει προσφέρει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.

Όμως, αν το κόμμα του σχηματίσει κυβέρνηση,  η Σλοβακία δεν θα στείλει πλέον «ούτε μία σφαίρα» στην Ουκρανία, είχε δηλώσει πρόσφατα ο 59χρονος Φίτσο, ο οποίος απορρίπτει τους χαρακτηρισμούς «λαϊκιστής» και «δημαγωγός».

Γεννημένος στις 15 Νοεμβρίου 1964 ο Φίτσο ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο κομμουνιστικό κόμμα, λίγο προτού η Βελούδινη Επανάσταση σαρώσει το 1989 την Τσεχοσλοβακία.

Το 1999 αποχώρησε από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (SDL), πολιτικό κληρονόμο του κομμουνιστικού κόμματος, για να ιδρύσει το Κατεύθυνση- Σοσιαλδημοκρατία (Smer- SD).

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο κοινωνιολόγο Μίχαλ Βασέτσα, ο Φίτσο θαυμάζει τον αυταρχισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

  • Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 όταν Ουκρανοί φασίστες σκότωσαν αμάχους ρωσικής καταγωγής», επαναλαμβάνοντας το αφήγημα της Μόσχας.

«Η σχέση του με τη Ρωσία καθορίζεται ιστορικά από το σοσιαλιστικό ρητό ‘Με τη Σοβιετική Ένωση για πάντα’», προσθέτει ο Βασέτσα στο βιβλίο του για τον Φίτσο.

Εξάλλου ο Σλοβάκος πρώην πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι δεν θα επιτρέψει τη σύλληψη του Πούτιν, εναντίον του οποίου έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν κάποια στιγμή επισκεφθεί τη χώρα.

Δικηγόρος που μιλά καλά αγγλικά, ο Φίτσο εκπροσώπησε τη χώρα του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο από το 1994 ως το 2000.

Όμως αν και χαιρέτισε την ένταξη της Σλοβακίας στην ευρωζώνη ως «μια ιστορική απόφαση», πλέον επιτίθεται ανοικτά στην ΕΕ.

 

 

Σχέσεις με την άκρα δεξιά

Το 2006 το Smer-SD κέρδισε με διαφορά στις εκλογές, φέροντας τον Φίτσο στη θέση του πρωθυπουργού, δύο χρόνια μετά την ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ.

Τότε συμμάχησε με το Εθνικό Σλοβακικό Κόμμα (SNS), της άκρας δεξιάς, με το οποίο μοιράζεται τις ίδιες απόψεις κατά των μεταναστών και τις λαϊκιστικές τάσεις. Στη συνέχεια εκμεταλλεύθηκε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και του 2009 για να ενισχύσει την δημοτικότητά του, αρνούμενος να επιβάλει μέτρα λιτότητας.

Το 2010 βρέθηκε στην αντιπολίτευση, όμως δύο χρόνια αργότερα κέρδισε ξανά τις εκλογές μετά την κατάρρευση ενός κεντροδεξιού συνασπισμού, έπειτα από καταγγελίες για διαφθορά.

Στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, ο Φίτσο ακολούθησε σκληρή στάση έναντι των μεταναστών, αρνούμενος «να συμβάλει στη δημιουργία μιας ξεχωριστής μουσουλμανικής κοινότητας στη Σλοβακία» και επικρίνοντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

  • Το Smer-SD κέρδισε τις εκλογές του 2016, όμως η θητεία του Φίτσο τελείωσε απότομα δυόμισι χρόνια αργότερα, μετά τον φόνο του ερευνητή δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του.

Η διπλή δολοφονία προκάλεσε το ξέσπασμα μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Σλοβακία, καθώς ο Κούτσιακ αποκάλυψε τους δεσμούς μεταξύ της ιταλικής μαφίας και της κυβέρνησης Φίτσο στο τελευταίο του άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του.

Στα χνάρια του Όρμπαν με θαυμασμό στον αυταρχισμό του Πούτιν

Ο Ράστισλαβ Κάτσερ, διπλωμάτης καριέρας και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, υποψιάζεται ότι ο Φίτσο δεν είναι τόσο φιλορώσος όσο φάνηκε στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά ότι ο λαϊκισμός του είναι ωστόσο κίνδυνος για τη χώρα. Δεν είναι τόσο πολύ το ότι ο Φίτσο ο είναι φιλορώσος ή αντιδυτικός, είπε: «Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ του διεφθαρμένου αυταρχισμού έναντι της δημοκρατικής, φιλελεύθερης τάξης».

“Ο Φίτσο βρίσκει μεγάλη έμπνευση στο στυλ διακυβέρνησης Όρμπαν, το οποίο είναι το μοντέλο πολιτικής του Πούτιν», λέει ο Κάτσερ. «Μπορεί καν να μην θέλει να κάνει όλα όσα λέει. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να κοροϊδέψει ξανά τους πάντες φουντώνοντας λαϊκιστικά αντιδυτικά συναισθήματα στο εσωτερικό, επιδεικνύοντας εξεγερτικό θάρρος ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ — και μετά ενεργώντας σαν να μην συνέβη τίποτα».

«Αλλά αυτή τη φορά πάει πολύ μακριά. Μεταμορφώνει την κοινωνία, συγχρονίζεται με την  ρωσική προπαγάνδα και την προπαγάνδα του Όρμπαν», είπε ο Κάτσερ. «Είναι ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι αυτό που περπατά τώρα».

 

 

 

Με πληροφορίες από POLITICO/BBC/The Guardian/AFP

 

Εκρηξη και πυροβολισμοί κοντά στην τουρκική Βουλή στην καρδιά της Αγκυρας: Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο ένας δράστης, αυτοανατινάχθηκε ο δεύτερος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: