Πιλότος εκτός υπηρεσίας προσπάθησε να ρίξει αεροπλάνο της Alaska Airlines σβήνοντας τους κινητήρες του

An Alaska Airlines Airbus A320-214 takes off from Los Angeles International Airport, in Los Angeles, California, USA, 27 September 2022. EPA/CAROLINE BREHMAN




Μια πτήση της Alaska Airlines με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όταν ένας επιβάτης, που καθόταν σε αναδιπλούμενη θέση μέσα στο πιλοτήριο επιχείρησε να θέσει εκτός λειτουργίας τους κινητήρες.

Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση 2059 εξετράπη της πορείας του την Κυριακή λόγω μιας «αξιόπιστης» απειλής για την ασφάλειά του, ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) διευκρίνισε, σε μια ανακοίνωσή της προς τις αεροπορικές εταιρείες, ότι ο εν λόγω επιβάτης προσπάθησε να θέσει εκτός λειτουργίας του κινητήρες ενός αεροσκάφους Embraer 175, ενεργοποιώντας το σύστημα πυρόσβεσης. Το πλήρωμα κατάφερε να τον ακινητοποιήσει και να τον απομακρύνει από το κόκπιτ.

«Να σας ενημερώσω… Βγάλαμε από το κόκπιτ αυτόν τον τύπο που προσπάθησε να απενεργοποιήσει τους κινητήρες» ακούγεται να λέει ο πιλότος στον πύργο ελέγχου, σύμφωνα με ένα ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε το LiveATC. «Δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιο πρόβλημα εκεί πίσω. Νομίζω ότι τον περιόρισαν… Θέλουμε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου (στο αεροδρόμιο) αμέσως μόλις προσγειωθούμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μαλτνόμακ, στον 44χρονο άνδρα απαγγέλθηκαν 83 κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας. Η εφημερίδα Seattle Times γράφει ότι ο «επιβάτης» ήταν πιλότος της Alaska Airlines, εκτός υπηρεσίας.

Η FAA διευκρίνισε, σε μια ξεχωριστή ενημέρωσή της προς τις εταιρείες σήμερα, ότι το περιστατικό αυτό «δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα τρέχοντα διεθνή γεγονότα» αλλά «είναι πάντα καλό να παραμένουμε σε επαγρύπνηση».

Όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους μπόρεσαν να ταξιδέψουν σε μεταγενέστερη πτήση», αναφέρεται σε δήλωση της Alaska Airlines.

«Είμαστε ευγνώμονες για τον επαγγελματικό χειρισμό της κατάστασης από το πλήρωμα πτήσης του Horizon και εκτιμούμε την ηρεμία και την υπομονή των επιβατών μας σε όλη αυτή την εκδήλωση», πρόσθεσε η αεροπορική εταιρεία.

Το περιστατικό διερευνάται τώρα από το αστυνομικό τμήμα του Πόρτλαντ και το FBI, ανέφερε η Alaska Airlines.

Σε ανακοίνωσή του, το FBI επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνα και είπε ότι «μπορεί να διαβεβαιώσει το ταξιδιωτικό κοινό ότι δεν υπάρχει συνεχής απειλή που να σχετίζεται με αυτό το περιστατικό».

Εκτός από τις κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο κ. Έμερσον αντιμετωπίζει επίσης 83 κατηγορίες για απερίσκεπτη απειλή και μία κατηγορία για τη θέση σε κίνδυνο αεροσκάφους. Εγκαταστάθηκε στο κέντρο κράτησης της κομητείας Multnomah ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουροι πότε θα παραπεμφθεί.

Τη Δευτέρα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας έστειλε οδηγίες στους αερομεταφορείς των ΗΠΑ ότι το περιστατικό «δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τα τρέχοντα παγκόσμια γεγονότα».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ και BBC
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την απόφαση Ερντογάν να προχωρήσει με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: