Οριστικά προς φιλοευρωπαϊκή, φιλελεύθερη κυβέρνηση η Πολωνία μετά τα επίσημα αποτελέσματα: «Οι Πολωνοί δεν μας αγαπάνε»… λέει το Κρεμλίνο

FILE PHOTO: Ο επικεφαλής του “Συνασπισμού Πολιτών”, Ντόναλντ Τουσκ, [2Α] με μέλη του επιτελείου του. EPA/Piotr Nowak POLAND OUT




Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές, Κυριακή, στην Πολωνία, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά σήμερα και επιβεβαίωσαν πως η φιλελεύθερη, υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπολίτευση οδεύει προς το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

  • Τα επίσημα αποτελέσματα από το 100% των εκλογικών περιφερειών δίνουν στο κυβερνών PiS, εθνικιστικό, κοινωνικά συντηρητικό κόμμα, ποσοστό 35,38% των ψήφων, ενώ ο φιλελεύθερος Συνασπισμός Πολιτών (KO) ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30,70%.

Το κεντροδεξιό κόμμα Τρίτος Δρόμος ήρθε τρίτο με 14,40% και η Νέα Αριστερά συγκέντρωσε το 8,61% των ψήφων. Η ακροδεξιά Συνομοσπονδία εξασφάλισε το 7,16% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

  • Ο Συνασπισμός Πολιτών, η Νέα Αριστερά και ο Τρίτος Δρόμος έχουν πει πως είναι έτοιμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και πως θα αρχίσουν συνομιλίες μόλις δημοσιοποιηθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, σύμμαχος του κυβερνώντος PiS, δήλωσε πριν από τις εκλογές πως θα έδινε την πρώτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο κόμμα που θα κέρδιζε τις εκλογές, όμως το PiS θα δυσκολευθεί να βρει συμμάχους, με τη Συνομοσπονδία να εξασφαλίζει πιθανόν λίγες έδρες που δεν θα επαρκούν για να βοηθήσει.

  • Ο Συνασπισμός Πολιτών και οι σύμμαχοί του αναμένεται επίσης να κερδίσουν σαφή πλειοψηφία στην 100μελή άνω βουλή του κοινοβουλίου, τη Γερουσία, που εκλέγεται με απλή πλειοψηφία, όπως δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα.

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κατάρτισαν κοινό ψηφοδέλτιο για την άνω βουλή.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο έκρινε σήμερα «ελάχιστα πιθανή» μια βελτίωση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Βαρσοβία μετά τις επιδόσεις που κατέγραψε η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση στις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, που είναι από τους κύριους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

  • «Προσώρας, είναι ελάχιστα πιθανό, γιατί δεν υπάρχει πιθανόν καμία ομάδα στο πολωνικό κατεστημένο που να έχει αναφερθεί, ανοικτά ή συγκαλυμμένα, στην ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Οι Πολωνοί δεν μας αγαπάνε, δεν έχουν φιλικές σχέσεις με εμάς και υιοθετούν μια πολύ, πολύ εχθρική θέση σε όλα τα θέματα που μας αφορούν», δήλωσε ο Πεσκόφ, ο οποίος εκτίμησε παράλληλα πως είναι «παράλογο δύο γειτονικά κράτη να είναι τόσο εχθρικά το ένα απέναντι στο άλλο».

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Πολωνία είναι τεταμένες εδώ και πολλά χρόνια και αυτή η έχθρα δεν έχει σταματήσει να ενισχύεται αφότου ξεκίνησε η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Πολωνία είναι ένας από τους κύριους πολιτικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές του Κιέβου στην Ευρώπη, αν και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες διέρχονται μια περίοδο αναταράξεων τους τελευταίους μήνες.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βαρσοβία, Poland

Βίντεο της Χαμάς με 21χρονη Γαλλο-Ισραηλινή όμηρο: Αθλιότητα, ειδεχθής σκηνοθετημένη επίδειξη, λέει ο Μακρόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: