Ο φιλότουρκος Άιντε νέος ΥΠΕΞ της Νορβηγίας: Ειρωνευόταν τους Ελληνες επειδή αποκαλούν την «Ιστανμπούλ» Κωνσταντινούπολη, μιλούσε για εκατέρωθεν παραβιάσεις εναερίου χώρου

FILE PHOTO: Ο Espen Barth Eide, το 2017. ΕPA/SALVATORE DI NOLFI




Γνωστός και μη εξαιρετέος για τις φιλοτουρκικές του θέσεις είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε που διαδέχεται την παραιτηθείσα -λόγω του σκανδάλου με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές του συζύγου της- Αννίκε Χούιτφελντ.

Ο Άιντε έχει διατελέσει στο παρελθόν διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπήρξε δε δεξί χέρι του Στόλτενμπεργκ και υπουργός Άμυνας στην κυβέρνησή του.

Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Άιντε είχε προχωρήσει σε επιεικώς απαράδεκτες δηλώσεις που εξίσωναν Ελλάδα και Τουρκία μιλώντας για …εκατέρωθεν παραβιάσεις του εναερίου χώρου.

Μιλώντας τότε σε νορβηγική εφημερίδα ο Άϊντε, είχε, μεταξύ άλλων γελοιοτήτων, πει και τα εξής:

«Στην καρδιά της σύγκρουσης βρίσκεται το δικαίωμα εκμετάλλευσης θαλάσσιων πόρων πέριξ των ελληνικών νησιών. Το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων μερών έχει κλιμακωθεί ύστερα από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου (…) Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ, διότι πρόκειται περί δύο νατοϊκών χωρών. Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε δύο χώρες του ΝΑΤΟ που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του άλλου. Με αυτή την έννοια, είναι ένα ζήτημα δύσκολο για το ΝΑΤΟ. Κυρίως διότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα για το ΝΑΤΟ σε αυτή την περιοχή, όπως η Λιβύη, η μάχη εναντίον του ISIS και ούτω καθεξής. Και θα ήθελε κανείς να το αποφύγει αυτό» ανέφερε.

Ο Αϊντε μάλιστα είχε προχωρήσει και σε ειρωνικά σχόλια για το ότι οι Ελληνες θρηνούν «ακόμη» την Κωνσταντινούπολη που θα έπρεπε να την αποκαλούν Ιστανμπούλ κατά τη γνώμη του

«Υπάρχει πολλή ιστορία και παλιά συναισθήματα σε όλο αυτό. Εδώ οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι οι Έλληνες που παραβαίνουν, και οι Έλληνες ακόμη θρηνούν την απώλεια της Κωνσταντινούπολης, όπως την αποκαλούν ακόμη. Σ᾽αυτό το επίπεδο είμαστε!» έλεγε ειρωνικά.

Ενώ για το Κυπριακό έλεγε τα εξής αποστασιοποιημένα και άρα φιλοτουρκικά στην ουσία τους:

[Μια μόνιμη λύση] «προϋποθέτει ότι πρώτα κανείς λύνει τον κόμπο της Κύπρου. Μια λύση που σημαίνει ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ ξανά, νομίζω ότι είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε».

Η απλή αλήθεια για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Τα 3 «αν» και κουβέντα να γίνεται ως τις ευρωεκλογές – Μετά, βλέπουμε, αν και χλωμό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: