Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς για το debate Μπακογιάννη – Δούκα: Εγινε ένα βήμα από το οποίο δεν πρέπει να οπισθοχωρήσουμε

Ο υποψήφιος διεκδικητής για την δημαρχία της Αθήνας, Χάρης Δούκας (Δ) και ο Γιώργος Κουβαράς συμμετέχουν στο debate, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Αγία Παρασκευή, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023. Ξεκίνησε το debate ανάμεσα στους υποψήφιους διεκδικητές για τη δημαρχία της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα, συντονισμό από τον Γιώργο Κουβαρά και ερωτήσεις προς τους δύο υποψήφιους δημάρχους από την επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του ΕRΤNEWS, Λίδα Μπόλα και τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μάκη Προβατά, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Tηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα που πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στη Αγία Παρασκευή ήταν εντελώς διαφορετικό από εκείνα που έχουμε συνηθίσει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών τα προηγούμενα χρόνια, οι κανόνες των οποίων ορίζονταν από τη Διακομματική Επιτροπή.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς που το συντόνισε, το μοντέλο στο οποίο βασίστηκε η τηλεμαχία Μπακογιάννη-Δούκα ήταν αυτό που καθιερώθηκε πριν από μερικούς μήνες στην ΕΡΤ, πριν τις εθνικές εκλογές, στην εκπομπή «Στο Κέντρο οι εκλογές», με προσκεκλημένους υποψήφιους βουλευτές.

«Είναι ένα μοντέλο που ενθαρρύνει τον απευθείας διάλογο των υποψηφίων, με κανόνες που εγγυώνται την ίση μεταχείρισή τους. Όλοι όσοι είχαν λάβει μέρος σε αυτές τις τηλεμαχίες, μας έλεγαν ότι επιτέλους ήρθαν σε μια εκπομπή που γίνεται πραγματικός διάλογος. Αυτό το μοντέλο, λοιπόν, προτείναμε στους δυο υποψήφιους δημάρχους.

Το αποδέχτηκαν και συναποφασίσαμε να δώσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο για απευθείας διάλογο μεταξύ τους, επιτρέποντας αντί για 3 ερωτήσεις συν 3 παρεμβάσεις που είχαμε προτείνει αρχικά, να κάνουν 3 ερωτήσεις και 5 παρεμβάσεις. Για να γίνει αυτό στο χρονικό πλαίσιο που είχαμε, μειώσαμε τον αριθμό των διευκρινιστικών ερωτήσεων που θα υποβάλλαμε εμείς οι δημοσιογράφοι από τρεις σε μια. Και το αποτέλεσμα πιστεύω ότι μας δικαίωσε», τονίζει ο κ. Κουβαράς.

Για πρώτη φορά σε μια αντίστοιχη τηλεαναμέτρηση οι πρωταγωνιστές δεν ήταν οι δημοσιογράφοι αλλά οι ίδιοι οι πολιτικοί με αποτέλεσμα να διεξαχθεί ένας διάλογος πολιτισμένος. Στελέχη της ΕΡΤ θεωρούν ότι αυτό είναι ένα πολύ πιο ενδιαφέρον μοντέλο τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί στο μέλλον τόσο σε επίπεδο ευρωεκλογών όσο και σε εθνικές εκλογές όταν γίνουν.

«Το εύχομαι αλλά δεν το ελπίζω. Γιατί το εύχομαι; Επειδή θεωρώ ότι μια τέτοια διαδικασία βοηθά να εκφραστούν σύντομα και κατανοητά οι πολιτικές θέσεις, να φανούν οι διαφορές, να γίνει μια αντιπαράθεση ουσίας και όχι παράλληλοι μονόλογοι. Γιατί δεν το ελπίζω;

Επειδή γνωρίζω τα κομματικά επιτελεία και πιστεύω ότι συνήθως αποτελούν τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προσπάθεια για ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο, τον οποίο θεωρούν ”επικίνδυνο”, λόγω του αποκαλυπτικού του χαρακτήρα. Πιστεύω ότι τα επιτελεία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, γιατί καλλιεργούν την ανασφάλεια στους πολιτικούς αρχηγούς, θεωρώντας ότι έτσι ενισχύουν τον δικό τους ρόλο.

Μακάρι να συνειδητοποιήσουν ότι κάνουν λάθος. Ούτως ή άλλως με το debate στην ΕΡΤ έγινε πλέον ένα βήμα από το οποίο ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να πάμε πίσω», τονίζει ο Γιώργος Κουβάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρόμοια μοντέλα τηλεμαχιών εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου ο διάλογος να είναι πιο άμεσος και οι πολίτες να σχηματίζουν καλύτερη άποψη για τις θέσεις των υποψηφίων. Στελέχη της ΕΡΤ υποστηρίζουν ότι πρωταγωνιστές στο τελικό στάδιο πριν από μια εκλογική μάχη δεν είναι οι δημοσιογράφοι αλλά οι ίδιοι οι πολιτικοί τους οποίους οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενθαρρύνουν να αντιπαρατίθενται απευθείας μεταξύ τους θέτοντας τους όρους αυτής της αντιπαράθεσης.

  • «Θα ξεκινήσω από τον δικό μας ρόλο, ως δημοσιογράφων, που θεωρώ ότι με αυτό το μοντέλο debate γίνεται πολύ πιο ουσιαστικός. Η δουλειά μας είναι να είμαστε το μέσο για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, αυτό σημαίνει άλλωστε ΜΜΕ. Επομένως, αυτό που κυρίως θα πρέπει να μας απασχολεί είναι να δώσουμε τη δυνατότητα να αναδειχθούν θέσεις, απόψεις, διαφορές, αδυναμίες, αντιθέσεις. Δεν είμαστε εμείς η είδηση, είμαστε το μέσο για τη μετάδοση της. Αυτό το θεωρώ βασικό αν θέλουμε να είμαστε πραγματικοί πρωταγωνιστές στην ενημέρωση και προσπαθώ να το εφαρμόζω πάντοτε και στις τετ-α-τετ συνεντεύξεις και στα πάνελ και φυσικά στα debate. Έχοντας, λοιπόν, ξεκαθαρίσει πώς βλέπω τον δικό μας ρόλο θα σε πω ότι και οι πολίτες μπορούν να έρθουν πιο κοντά στην πολιτική, αν η ενημέρωση παίζει σωστά τον ρόλο της. Από κει και πέρα είναι θέμα των ίδιων των πολιτικών αν θα τους φέρουν ακόμη πιο κοντά ή θα τους απομακρύνουν, όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις», τονίζει ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ.

Καταλήγοντας ο Γιώργος Κουβαράς αναφέρεται στις μελλοντικές τηλεμαχίες: «Αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν το έχουμε σκεφτεί, είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Ας μας καλέσουν στη διακομματική την επόμενη φορά να τα συζητήσουμε, πριν θέσουν οι ίδιοι το γνωστό αυστηρό πλαίσιο. Κατά τη γνώμη μου η ενημέρωση πρέπει να είναι σοβαρή αλλά όχι σοβαροφανής, αν θέλει να είναι ελκυστική για τους πολίτες» επισημαίνει και προσθέτει: «Και αυτό προσπαθώ να κάνω διαχρονικά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που έχω εργαστεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Βλάσφημο ή φρικιαστικά αληθινό; Το νέο σκίτσο του σατιρικού Charlie Hebdo για τη Χαμάς: Μιλάει για βαρβαρότητα ο χασάπης μουλάς…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: