Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023: Στον Νορβηγό Γιόν Φόσε για τον καινοτόμο μινιμαλισμό του που δίνει φωνή στο ανείπωτο [videos]

epa10901274 (FILE) Norwegian author Jon Fosse at Det Norske Teatret in Oslo, Norway, 06 September 2019 (reissued 05 October 2023). The 2023 Nobel Prize in Literature was awarded to Jon Fosse ‘for his innovative plays and prose which give voice to the unsayable’, the Swedish Academy announced. EPA/Hakon Mosvold Larsen NORWAY OUT




Ο Νορβηγός συγγραφέας Γιον Φόσε τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 «για τα καινοτόμα θεατρικά του έργα και την πεζογραφία του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, «Ο φετινός βραβευμένος Γιον Φόσε  γράφει ως επί το πλείστον μυθιστορήματα  σε ένα στυλ που έγινε γνωστό ως «Μινιμαλισμός Φόσε». Μπορεί κανείς να το δει αυτό στο δεύτερο μυθιστόρημά του «Stengd gitar» (1985), όταν ο Φόσε μας παρουσιάζει μια οδυνηρή παραλλαγή σε ένα από τα κύρια θέματα του, την κρίσιμη στιγμή της αναλύσεως. Μια νεαρή μητέρα αφήνει το διαμέρισμά της για να πετάξει τα σκουπίδια, αλλά κλειδώνεται έξω, με το μωρό της μέσα στο σπίτι. Χρειάζεται να πάει να ζητήσει βοήθεια, δεν μπορεί να το κάνει αφού δεν μπορεί να εγκαταλείψει το παιδί της. Ενώ βρίσκει τον εαυτό, με καφρικούς όρους, εγκλωβισμένο, «ενώπιον του νόμου», η διαφορά είναι ξεκάθαρη: ο Φόσε παρουσιάζει καθημερινές καταστάσεις που είναι άμεσα αναγνωρίσιμες από τη δική μας ζωή».

Η Ακαδημία προσθέτει: Ο Φόσε έχει πολλά κοινά με τον σπουδαίο πρόδρομό του στη νορβηγική λογοτεχνία του Νινόρσκ Tarjei Vesaas. Ο Φόσε συνδυάζει ισχυρούς τοπικούς δεσμούς, τόσο γλωσσικούς όσο και γεωγραφικούς, με μοντερνιστικές καλλιτεχνικές τεχνικές. Ενώ ο Φόσε συμμερίζεται την αρνητική οπτική των προκατόχων του, το ιδιαίτερο γνωστικό του όραμα δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οδηγεί σε μια μηδενιστική περιφρόνηση του κόσμου. Πράγματι, υπάρχει μεγάλη ζεστασιά και χιούμορ στη δουλειά του και μια αφελής ευαλωτότητα στις έντονες εικόνες του από την ανθρώπινη εμπειρία.

Ο Γιόν Φόσε, γεννημένος στο Χάουγκεζουντ το 1959, θεωρείται ως ο πιο σημαντικός Νορβηγός συγγραφέας μετά τον Ίψεν.

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε σαράντα γλώσσες τα θεατρικά του ανεβαίνουν από σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως οι Τ. Οστερμάγερ, Κλοντ Ρεζί καιΠατρίς Σερό. Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και με το βραβείο Ίψεν.

Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και δίδαξε στην Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής στο Hordaland.

Το 1983 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Κόκκινο, μαύρο» το οποίο ακολούθησαν πληθώρα άλλων μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων.

Το 1994 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο «Και δε θα χωρίσουμε ποτέ», που ανέβηκε στην Εθνική Σκηνή του Bergen. Ακολούθησαν τα: «Κάποιος θα έρθει», «Το παιδί», «Το όνομα», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο ‘Ιψεν, “Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της”, «Όνειρο φθινοπώρου», «Μια μέρα καλοκαιριού», «Παραλλαγές θανάτου», «Χειμώνας», «Τόσο όμορφα», «Κορίτσι στον καναπέ» και πολλά άλλα.

Τον Αύγουστο του 2000 του απονεμήθηκε το Θεατρικό Βραβείο του Βορρά και τον Δεκέμβριο του 2003 χρίστηκε Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Γιον Φόσε: “Το άλλο όνομα – Επταλογία I-II (εκδόσεις Gutenberg Γιώργος & Κώστας Δαρδανός), 2022, “Τρία έργα – Παραλλαγές θανάτου. Κάποιος θα ‘ρθει. Κοιμήσου γλυκό μου παιδάκι” (Άγρα, 2007), “Τόσο όμορφα” (Νεφέλη, 2004), “Χειμώνας” (Ανατολικός, 2002).

 

 

 

 

Με πληροφορίες από NobelPrize

 

Αναζητείται ο «συγγραφέας» που πριν 40 χρόνια κυκλοφόρησε πλαστή αστυνομική νουβέλα ως Ουμπέρτο Εκο: Ανακαλύφθηκε τυχαία στο e-bay

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: