Νόμπελ Φυσικής: Επιβράβευση 3 επιστημόνων για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη




Οι επιστήμονες Πιέρ Αγκοστινί (Γαλλία), Φέρεντς Κράους (Ουγγαρία/Αυστρία) και Αν Λ’Ουιγιέ (Γαλλία/Σουηδία) τιμήθηκαν σήμερα με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2023 για «πειραματικές μεθόδους που δημουργούν παλμούς φωτός πεντάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη», ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Στοκχόλμης που απονέμει το βραβείο.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο που αυξήθηκε φέτος σε 11 εκατομμύρια κορώνες Σουηδίας (950.000 ευρώ).

Η εργασία τους έδειξε έναν τρόπο δημιουργίας εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των γρήγορων διεργασιών στις οποίες τα ηλεκτρόνια κινούνται ή αλλάζουν ενέργεια.

Ο Πιερ Αγκοστίνι  πέτυχε να παράγει και να διερευνήσει μια σειρά από διαδοχικούς παλμούς φωτός, στους οποίους κάθε παλμός διήρκεσε μόλις 250 attoseconds.

Ταυτόχρονα, ο Φέρεντς Κράους εργαζόταν σε ένα άλλο είδος πειράματος, που κατέστησε δυνατή την απομόνωση ενός ενιαίου παλμού φωτός που διήρκεσε 650 attoseconds.

Η Αν Λ’Ουιγιέ, ανακάλυψε ότι πολλοί διαφορετικοί τόνοι φωτός προέκυψαν όταν μετέδωσε το υπέρυθρο φως λέιζερ μέσω ευγενούς αερίου. Κάθε απόχρωση είναι ένα φωτεινό κύμα με δεδομένο αριθμό κύκλων για κάθε κύκλο στο φως λέιζερ. Προκαλούνται από το φως λέιζερ που αλληλεπιδρά με τα άτομα του αερίου. Δίνει σε μερικά ηλεκτρόνια επιπλέον ενέργεια που στη συνέχεια εκπέμπεται ως φως. Η Λ’Ουιγιέ συνέχισε να εξερευνά αυτό το φαινόμενο, ανοίγοντας το δρόμο  για μεταγενέστερες ανακαλύψεις.

 

Με πληροφορίες από NobelPrize

Νόμπελ Ιατρικής: Στους δυο επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία για τα εμβόλια mRNA κατά του κορωναϊού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: