Πέθανε ο Πίτερ Χιγκς, ο Βρετανός φυσικός που ανακάλυψε το μποζόνιο Χιγκς ή «σωματίδιο του Θεού»* Η ανακάλυψη που του «κατέστρεψε τη ζωή»

File Photo Nobel laureate Peter Higgs poses for photographs during the opening of the Large Hadron Collider exhibition at Science Museum in London, 12 November 2013. The exhibit opens to the public 13 November. EPA/ANDY RAIN




Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο νομπελίστας Πίτερ Χιγκς, ο φυσικός που ανακάλυψε το σωματίδιο του Χιγκς.

Σύμφωνα με την Guardian, πέθανε στο σπίτι του, στο Εδιμβούργο.

Το 2013, τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής από κοινού με το Βέλγο Φρανσουά Ανγκλέρ για το έργο τους σχετικά με το μικροσκοπικό σωματίδιο το οποίο πιστεύεται ότι έχει κεντρική σημασία για την εξήγηση της προέλευσης του σύμπαντος, το περίφημο «σωματίδιο του Θεού» ή μποζόνιο Χικγς.

Πενήντα χρόνια πριν, το 1964, είχε δημοσιεύσει δύο εργασίες του στο περιοδικό Physical Rev. Letters, για τον μηχανισμό του αυθόρμητου σπασίματος της συμμετρίας. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την ύπαρξη ενός μποζονίου, του οποίου οι διακυμάνσεις πεδίου είναι αυτές που γεννούν τη μάζα όλων των σωματιδίων που συνδέονται με αυτό.

Το σωματίδιο αυτό δεν είχε ανιχνευθεί πειραματικά μέχρι το 2012. Τότε, τα τελευταία πειραματικά δεδομένα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN άρχισαν να παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την εύρεση του σωματιδίου, το οποίο ονομάστηκε και «σωματίδιο του Θεού».

Το σωματίδιο, που είχε προβλεφθεί 48 χρόνια νωρίτερα, ήταν το κομμάτι που έλειπε από το Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής.

Ο ίδιος ο Χιγκες είχε δηλώσει ότι δεν περίμενε πως θα ανακαλυφθεί κατά την διάρκεια της ζωής του. Σύμφωνα με τον φυσικό και συγγραφέα του βιβλίου ‘Elusive: How Peter Higgs Solved the Mystery of Mass’ (2022), η πρώτη του αντίδραση ήταν μια ανακούφιση που όντως επιβεβαιώθηκε. Εκείνη τη στιγμή ήξερε ότι [το σωματίδιο υπήρχε] τελικά, και ένιωθε μια βαθιά αίσθηση συγκίνησης που η φύση ήταν πραγματικά έτσι – αλλά μετά πανικοβλήθηκε γιατί συνειδητοποίησε ότι η ζωή του επρόκειτο να αλλάξει.

Ένας διακριτικός πρωτοπόρος

Ο Πίτερ Χιγκς γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1929 στην περιοχή Έλσουικ του Νιούκαστλ, στην Αγγλία.

Η οικογένειά του μετακόμισε στο Μπρίστολ, όπου ο νεαρός τότε Χιγκς ακολούθησε μία λαμπρή μαθητική καριέρα, κερδίζοντας πολλά βραβεία σε μαθητικούς διαγωνισμούς, αν και κανένα για την Φυσική.

Στην πορεία ανακάλυψε την αγάπη του στη Φυσική, χάρη στον σπουδαίο επιστήμονα, Πολ Ντιράκ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σπουδές στο King’s College του Λονδίνου. Την έρευνα για το μποζόνιο την ξεκίνησε όντας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου την ίδια περίοδο και άλλοι επιστήμονες διεξήγαγαν ανάλογες έρευνες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Βέλγος Φρανσουά Ενγκλέρ, ο οποίος μοιράστηκε με τον Χιγκς το Νόμπελ Φυσικής.

Παρότι ο Χιγκς είχε ξεκινήσει να αποκτά καλή φήμη στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, προτιμούσε να κρατά χαμηλό προφίλ στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο. Μάλιστα, όταν η προσοχή άρχισε να στρέφεται εντονότερα στο έργο του, ο Χιγκς δεν ένιωθε άνετα, ωστόσο με τον χρόνο συμφιλιώθηκε με την ιδέα της δημοσιότητας.

Όταν το 2012 ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες του Cern η ανακάλυψη του μποζονίου, ο 84χρονος βρισκόταν στη Γενεύη και όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα δάκρυσε μόλις έμαθε την σημαντική είδηση.

Η ανακάλυψη που του «κατέστρεψε τη ζωή»

Ο ίδιος ο Χιγκς είχε δηλώσει ότι η ανακάλυψη του μποζονίου του «κατέστρεψε τη ζωή». Ο φυσικός Frank Close, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του Higgs και της σπουδαίας ανακάλυψής του στο βιβλίο ‘Elusive: How Peter Higgs Solved the Mystery of Mass’ (2022), μιλώντας στο περιοδικό Scientific American για το σωματίδιο, την πειραματική του αναζήτηση και τον άνθρωπο που τα ξεκίνησε όλα, είπε:

Ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που έπαθα όταν του έπαιρνα συνέντευξη ήταν όταν μου είπε πως η ανακάλυψη του μποζονίου «κατέστρεψε την ζωή [του]». Του λέω, «Πώς μπορεί να καταστραφεί η ζωή σου όταν έχεις δημιουγήσει μερικά όμορφα μαθηματικά και στην συνέχεια αποδεικνύεται ότι μυστηριωδώς είχες αγγίξει τον παλμό της φύσης και όλα όσα πίστευες έχουν αποδειχθεί σωστά, και κερδίζεις το βραβείο Νόμπελ; Πώς μπορούν αυτά τα πράγματα να ισοδυναμούν με καταστροφή;» Απάντησε, «Η σχετικά ήσυχη ζωή μου τελείωνε. Το στιλ μου ήταν να εργάζομαι σε απομόνωση και περιστασιακά να έχω κάποια καλή ιδέα».  Ήταν ένα πολύ αποτραβηγμένο άτομο που ξαφνικά εκτέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας. Αυτός, κατά τη γνώμη μου, είναι ο λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος Peter Higgs εξακολουθεί να είναι φευγαλέος για μένα, παρότι τον γνωρίζω 40 χρόνια.

Το αντίο του CERN στον προφήτη φυσικό

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), που επιβεβαίωσε με τα πειράματά του την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς το 2012, αποχαιρετά τον νομπελίστα φυσικό, Πίτερ Χιγκς.

Από τη σελίδα του CERN στο facebook

«Εκτός από την εξαιρετική συνεισφορά του στη σωματιδιακή φυσική, ο Πίτερ ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος, μια απίστευτα εμπνευσμένη φιγούρα για τους φυσικούς σε όλο τον κόσμο, ένας άνθρωπος με σπάνια σεμνότητα, ένας σπουδαίος δάσκαλος και κάποιος που εξήγησε τη Φυσική με έναν πολύ απλό και συνάμα βαθύ τρόπο. Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και των επιτευγμάτων του CERN συνδέεται με αυτόν. Είμαι πολύ λυπημένη και θα μου λείψει πολύ», σημειώνει στην ανακοίνωση η γενική διευθύντρια του CERN, Φαμπιόλα Τζιανότι.

 

Με πληροφορίες από Guardian, physicsgg

Μαγεία: Η έκλειψη Ηλίου βύθισε στο σκοτάδι ένα τεράστιο τόξο από το Μαζατλάν του Μεξικού έως τη Νέα Υόρκη και τον Καναδά* Επιφωνήματα δέους από εκατομμύρια κατοίκους [video, photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: