Νόμπελ Φυσικής 2021: Σε 3 επιστήμονες για την συμβολή τους στην κατανόηση περίπλοκων φυσικών συστημάτων

Στιγμιότυπο από την ανακοίνωση του Νόμπελ Φυσικής 2021. EPA/Pontus Lundahl SWEDEN OUT SWEDEN OUT




Ο Αμερικανοϊάπωνας Σιουκούρου Μανάμπε (Syukuro Manabe), ο Γερμανός Κλάους Χάσελμαν (Klaus Hasselmann) και ο Ιταλός Τζόρτζιο Παρίζι (Giorgio Parisi) τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2021.

Οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν, σύμφωνα μετην ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, για τις «άκρως σημαντικές συνεισφορές τους στην κατανόηση περίπλοκων φυσικών συστημάτων».

Το διάσημο έπαθλο αξίζει 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (δηλαδή 1,15 εκατομμύρια δολάρια) και απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Οι Σιουκούρου Μανάμπε και Κλάους Χάσελμαν είναι ειδικοί της   μοντελοποίησης στη Φυσική για την κλιματική αλλαγή, ενώ ο Τόρτζιο Παρίζι είναι θεωρητικός Φυσικός.

Το μισό βραβείο απονέμεται στον Μανάμπε, 90 ετών, και τον Χάσελμαν, 89 ετών, για την «μοντελοποίηση στη Φυσική του κλίματος στη Γη, την ποσοτική μεταβλητότητα και την αξιόπιστη πρόβλεψη της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Παρίζι, 73 ετών, βραβεύεται  «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της αταξίας και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες».

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Στοκχόλμη, Σουηδία

Η επτάωρη πτώση του Facebook εκτόξευσε ανταγωνιστικές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: