Νετανιάχου στην Κνεσέτ: H Χαμάς είναι μια νέα εκδοχή του ναζισμού, ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να τη νικήσει όπως τους ναζί και το ΙSIS * Live

FILE PHOTO: A protester shows support of Palestinians during a rally in Sao Paulo, Brazil, 15 October 2023. EPA/ISAAC FONTANA




Σε μια σκληρή ομιλία του στο ισραηλινό κοινοβούλιο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιέγραψε τη Χαμάς ως μία νέα εκδοχή του Ναζισμού και κάλεσε τον κόσμο να ενωθεί για να την κατατροπώσει όπως «ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και τον ISIS».

Ο Νετανιάχου γνωστοποίησε όιτι θα διεξαχθεί έρευνα για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας που επέτρεψαν στη Χαμάς να πραγματοποιήσει την καταστροφική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οπως μεταδίδει ο Guardian, ο Νετανιάχου είπε:

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από την καταστροφή που μας βρήκε πριν από 10 ημέρες. Θα διερευνήσουμε κάθε πτυχή ενδελεχώς.

Το έθνος είναι ενωμένο προς έναν στόχο, τη νίκη. Θα νικήσουμε γιατί πρόκειται για την ίδια μας την ύπαρξη σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι γεμάτη από σκοτεινές δυνάμεις. Η Χαμάς είναι μέρος του κακού άξονα του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Στόχος τους είναι να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε άβυσσο χάους.

Τώρα, πολλοί στον κόσμο καταλαβαίνουν ποιόν έχει να αντιετωπίσει το Ισραήλ. Καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς αντιπροσωπεύει μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Και όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και το Ισλαμικό Κράτος, έτσι πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς».

Τέλος ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε προς όλες τις οικογένειες να μην «υποχωρήσουμε στις προσπάθειές μας να φέρουμε πίσω τους αδελφούς και τις αδελφές μας».

17:47 Διεκόπη η συνεδρίαση της Βουλής: Στα καταφύγια οι βουλευτές [videos]

Οι σειρήνες για εισερχόμενες ρουκέτες ηχούν σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ, καθώς τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύουν ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς κατά των μεγαλύτερων πόλεων του Ισραήλ, πιθανότατα το μεγαλύτερο μπαράζ από τον αρχικό όλεθρο στις 7 Οκτωβρίου. [Δείτε εδώ περισσότερα]

 

17:30 Συνάντηση με Μπλίνκεν

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τις διπλωματικές του πρωτοβουλίες  του σε όλη τη Μέση Ανατολή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες με στόχο την οικοδόμηση ενός συνασπισμού κατά της Χαμάς αλλά και την  εξασφάλιση πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων.

Ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σταθερή υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την τρομοκρατία της Χαμάς και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παράσχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της», αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

15:00 Διαψεύδουν τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός

Νωρίτερα, τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και η Χαμάς διέψευσαν την είδηση που μεταδόθηκε από διεθνή πρακτορεία και αμερικανικά μέσα ότι έχει συναφθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ώστε να ανοίξει η ζωτικής σημασίας διάβαση της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Ο Νετανιάχου διέψευσε τις αναφορές για κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η έξοδος  «ξένων υπηκόων» από τη νότια Γάζα και η διέλευση «ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Δεν υπάρχει εκεχειρία και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Τα σημεία διέλευσης είναι κλειστά και δεν έχει υπάρξει απόφαση» σχετικά με την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, το μόνο συνοριακό πέρασμα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος προσπαθεί να διατηρήσει το πέρασμα αυτό ανοικτό από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «επικίνδυνη».

Στην αιγυπτιακή πλευρα του περάσματος της Ράφα έχει συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει σε αυτόν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ανθρωπιστικά κομβόι δεν αναχώρησαν σήμερα από την αιγυπτιακή πόλη αλ Αρίς, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ράφα.

Σημειώνεται πως η Γάζα, ήδη αποκλεισμένη πλήρως από το Ισραήλ, διαθέτει στην Ράφα το μοναδικό πέρασμα από την παλαιστινιακή πόλη, το οποίο ανήκει στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης της Αιγύπτου

Ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσεότι «δεν υπάρχει αλήθεια» στις αναφορές για εκεχειρία που θα επιτρέψει «το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα».

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει νωρίτερα σήμερα ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να ανοίξει ξανά το πέρασμα της Ράφα για αρκετές ώρες, αλλά το πέρασμα από τη Γάζα στην Αίγυπτο παραμένει κλειστό.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται με την ελπίδα να εγκαταλείψουν τη Γάζα πριν από την αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί υπήκοοι στη Γάζα είχαν ειδοποιηθεί να προσεγγίσουν το πέρασμα της Ράφα, ενώ κι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι “θα είναι ανοιχτό” για βοήθεια χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Πηγές του BBC στο Κάιρο είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για κατ’ αρχήν συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν ακόμα δύσκολα ζητήματα προς διευθέτηση, επισημαίνει.

Οι Αιγύπτιοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανοίξουν τη δίοδο μέχρι να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού τους. Ενώ, το Ισραήλ θέλει να επιθεωρήσει όλα τα φορτηγά που ταξιδεύουν στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι δεν μεταφέρουν όπλα.

 

Εκκενώνονται οι ισραηλινοί οικισμοί κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τους κατοίκους μακριά από τα σύνορα του Λιβάνου στα βόρεια της χώρας.

Ο λόγος για τον οποίο τα σύνορα κρίθηκαν μη ασφαλή είναι επειδή, εκτός από τη Χαμάς στη Γάζα, το Ισραήλ πολεμά επίσης τη Χεζμπολάχ,  που υποστηρίζεται από το Ιράν, δρά στον νότιο Λίβανο και ορκίζεται να καταστρέψει το Ισραήλ.

Ένας Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε σε επίθεση με πυραύλους της Χεζμπολάχ σε χωριό την Κυριακή, και το Ισραήλ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδρομές στον Λίβανο.

Το Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ ανακοίνωσε το κλείσιμο μιας περιοχής που απέχει έως και 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκκενώνει 28 κοινότητες σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα λιβανικά σύνορα.

 

ΟΗΕ: Δεν επαρκούν οι σακούλες για τους νεκρούς στη Γάζα

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δημοσιοποίησε την τελευταία της έκθεση για την κατάσταση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, στην οποία ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν αρκετές σακούλες για τους νεκρούς στη Γάζα».

Η έκθεση αναφέρει:

Για πέμπτη συνεχή ημέρα, η Γάζα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ωθώντας τις ζωτικές υπηρεσίες, του νερού και της αποχέτευσης στο χείλος της κατάρρευσης, και επιδεινώνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια. Οι άνθρωποι σε όλη τη Γάζα έχουν σοβαρά περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι – σχεδόν ο μισός συνολικός πληθυσμός της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί. Από αυτούς, σχεδόν 400.000 βρίσκονται σε εγκαταστάσεις της UNRWA – κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ την ικανότητά μας να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του χώρου στα καταφύγιά μας, της τροφής, του νερού ή της ψυχολογικής υποστήριξης.

Η έκθεση αναφέρει επίσης: «Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Δεν υπάρχουν αρκετές σακούλες για τους νεκρούς στη Γάζα».

Η υπηρεσία αναφέρει ότι 14 μέλη του προσωπικού της UNRWA έχουν σκοτωθεί, αλλά «ο αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος» και ότι υπάρχουν 23 επιβεβαιωμένες αναφορές για τις εγκαταστάσεις της UNRWA που επηρεάζονται από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Τέλος,  «η UNRWA έστειλε μια προκαταρκτική ομάδα στην Αίγυπτο για να προετοιμαστεί για το πιθανό άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη μεταφορά προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα».

 

Στους 199 ο αριθμός των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα: Νέος απολογισμός από τον Ισραηλινό στρατό

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: