Με Συνταγματική αναθεώρηση η Γαλλία πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

File Photo: Διαδήλωση υπέρμαχων του δικαιώματος στην άμβλωση, στην Καλιφόρνια. .EPA, ETIENNE LAURENT




Με βασικό στόχο να γίνει η Γαλλία η πρώτη χώρα που θα κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της τη δυνατότητα της εθελούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η σχετική πρόταση είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στο Συμβούλιο του Κράτους.

Η συνταγματική αναθεώρηση θα αφορά το άρθρο 34 του γαλλικού Συντάγματος και θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ασκείται «η ελευθερία της γυναίκας, που είναι εγγυημένη, να επιλέγει μία εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης της».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα γίνει μέσω δημοψηφίσματος αλλά μέσω της λεγόμενης διαδικασίας του Συνεδρίου των Βερσαλλιών, δηλαδή της κοινής απόφασης της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Στη Γαλλία ο πρώτος νόμος για την εθελούσια διακοπή της κύησης υπερψηφίστηκε το 1975, επί προεδρίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και με υπουργό Υγείας την Σιμόν Βέιλ.

Το 2022 κατεγράφησαν στη Γαλλία 234.000 αμβλώσεις, οι περισσότερες της τελευταίας τριακονταετίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή Μ. Σπινθουράκη
Παρίσι, France

Eκβιάζουν οι τρομοκράτες της Χαμάς: Στημένο βίντεο με ουρλιαχτά κατά στρατού και Νετανιάχου από τρεις γυναίκες – ομήρους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: