Με… προϊστορική τεχνολογία σχεδίαζαν επί δύο χρόνια στον λαβύρινθο την επίθεση στο Ισραήλ: Δίκτυο ενσύρματης τηλεφωνίας για να αποφεύγει τις υποκλοπές είχε στήσει η Χαμάς στα υπόγεια τούνελ της Γάζας

FILE PHOTO: Τέντες καλύπτουν μία από τις είσοδους στο δίκτυο των υπόγειων σηράγγων. Φωτογραφία από τη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας το 2013. EPA/MOHAMMED SABER




Μέσω ενός δικτύου ενσύρματων τηλεφώνων που ήταν εγκατεστημένα στο δίκτυο των υπόγειων σηράγγων κάτω από τη Γάζα επικοινωνούσε ο μικρός αλλά κρίσιμος πυρήνας αξιωματούχων της Χαμάς για μια ολόκληρη περίοδο δύο ετών, σχεδιάζοντας την αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ σύμφωνα με πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που περιήλθαν σε γνώση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι τηλεφωνικές γραμμές στις σήραγγες επέτρεπαν στους χειριστές τους να επικοινωνούν μεταξύ τους μυστικά και δεν μπορούσαν να εντοπιστούν από αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, είπαν δύο πηγές με γνώση του θέματος στο CNN.

Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών του σχεδιασμού, ο μικρός πυρήνας που δρούσε στις σήραγγες χρησιμοποιούσε τις ενσύρματες τηλεφωνικές γραμμές για να επικοινωνήσει και να σχεδιάσει την επιχείρηση.

  • Το δίκτυο παρέμεινε στο σκοτάδι μέχρι να έρθει η ώρα να ενεργοποιηθεί καλώντας εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς να εξαπολύσουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είπαν οι ίδιες πηγές στο αμερικανικό δίκτυο.

Απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της διετίας αυτής για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τις ισραηλινές ή αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ανέφεραν οι πηγές.

«Δεν γινόταν πολλή συζήτηση,  ή κάποιος άλλος συντονισμός έξω από αυτήν την [υπόγεια] περιοχή», είπε μια από τις πηγές.

Οι πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν στους Αμερικανούς αξιωματούχους από το Ισραήλ αποκαλύπτουν πώς η Χαμάς έκρυψε τον σχεδιασμό της επιχείρησης χρησιμοποιώντας παλαιομοδίτικα μέτρα αντικατασκοπείας, όπως η δια ζώσης διεξαγωγή συναντήσεων προγραμματισμού και η απομάκρυνση – αφαίρεση κάθε ψηφιακής επικοινωνίας, της οποίας τα σήματα οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν.

Τα πάντα γίνονταν μέσω του ενσύρματου τηλεφωνικού δικτύου.

Οι νέες αποκαλύψεις ρίχνουν φως στο γιατί τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ πιάστηκαν στον ύπνο από την επίθεση της Χαμάς, κατά την διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 1.500 «μαχητές» εισέβαλαν στο Ισραήλ σε μια επιχείρηση που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους.

Το CNN είχε μεταδώσει προ ημερών ότι παρότι υπήρξε σειρά κρίσιμων προειδοποιήσεων από τις υπηρεσίες πληροφοριών και των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αυτές δεν στάθηκαν αρκετές στους αξιωματούχους καμίας από τις δύο χώρες να προβλέψουν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) περιγράφουν τις σήραγγες που έχει κατασκευάσει η Χαμάς τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια ως «μετρό της Γάζας».

Οι σήραγγες συγκροτούν έναν τεράστιο λαβύρινθο που χρησιμοποιείται για να αποθηκεύονται ρουκέτες, λειτουργούν ως κρυψώνες πυρομαχικών, ενώ παρέχει τον τρόπο στους τρομοκράτες της Χαμάς να κυκλοφορούν απαρατήρητοι.

Το IDF λέει επίσης ότι εκεί βρίσκονται ζωτικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς.

Ενδεικτικά είναι όσα διηγήθηκε η Γιοχεβέντ Λίφσιτζ (Yocheved Lifshitz) η 85χρονη γυναίκα που υπήρξε μία από τις δύο απελευθερωθείσες ομήρους τη Δευτέρα: Είπε ότι μετά την απαγωγή της, μεταφέρθηκε στο δίκτυο των τούνελ και την έβαλαν να κοιμηθεί σε ένα στρώμα στο πάτωμα, μέσα σε κάποιο από αυτά τα τούνελ.

Σύμφωνα με τις πηγές που ενημερώθηκαν για την επίθεση της Χαμάς, ο μικρός πυρήνας τηρούσε στάση αναμονής έως ότου ξεκινήσει η επίθεση για να προετοιμάσει μια μεγαλύτερη ομάδα μαχητών πάνω στο έδαφος και να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

«Α, οκ πάντα έτσι τους εκπαιδεύουν»

Μία από τις πηγές είπε ότι αν και οι διοικητές των μονάδων εδάφους και οι «μαχητές» εκπαιδεύονταν για πολλούς μήνες και διατηρούνταν σε κατάσταση γενικής ετοιμότητας, ενημερώθηκαν για τα συγκεκριμένα σχέδια μόνο λίγες ημέρες πριν από την επιχείρηση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο βίας λίγες μέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς

Μία από τις υπηρεσίες αυτές ανέφερε ότι είχαν παρατηρηθεί ασκήσεις πάνω στο έδαφος αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό για να χτυπήσει κώδωνα κινδύνου. Η σκέψη ήταν, «α, οκ πάντα έτσι τους εκπαιδεύουν έτσι. Δεν φαινόταν κάτι διαφορετικό», είπε η πηγή.

Τρίτη πηγή εξοικειωμένη με τις τελευταίες πληροφορίες είπε ότι το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να αναπτύξει τις επιχειρησιακές τακτικές ασφαλείας της όλα αυτά τα χρόνια, αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν πιστεύουν ότι το Ιράν έπαιξε άμεσο ρόλο στο σχεδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ γνώριζε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούσαν ενσύρματα συστήματα επικοινωνίας πριν από την επίθεση του Οκτωβρίου.

Είχε ανακαλύψει άλλωστε ένα παρόμοιο είδος συστήματος επικοινωνίας όταν ο ισραηλινός στρατός επέδραμε στην πόλη Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.

Όταν τα ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν εκεί στην λεγόμενη «Επιχείρηση Σπίτι και Κήπος», οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακάλυψαν ασφαλείς, ενσύρματες γραμμές επικοινωνίας και κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος που προειδοποιούσαν εκ των προτέρων για τις κινήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων.

Εκείνη την εποχή, το IDF ανακοίνωσε ότι είχε πλήξει ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης που χρησιμοποιούνταν από πυρήνες μαχητών στη Τζενίν, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιείτο για «προηγμένη παρατήρηση και αναγνώριση».

Ήταν, τελικά, ένας «κόμβος συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των τρομοκρατών».

Με πληροφορίες από CNN: Hamas operatives used phone lines installed in tunnels under Gaza to plan Israel attack over 2 years, sources familiar with intelligence say

Τα τούνελ της Χαμάς: Η απόλυτη πρόκληση της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα * Ρομπότ, σκυλιά, βόμβες καταστροφής και ειδικές δυνάμεις η απάντηση του Ισραήλ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: