Τα τούνελ της Χαμάς: Η απόλυτη πρόκληση της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα * Ρομπότ, σκυλιά, βόμβες καταστροφής και ειδικές δυνάμεις η απάντηση του Ισραήλ [videos]

FILE PHOTO: Τρομοκράτης της Χαμάς βιντεοσκοπείται μέσα σε ένα από τα περιβόητα τούνελ στη Γάζα. Screenshot via YouTube@FRANCE 24/




Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το δίκτυο των τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς αναμένεται να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ισραηλινό στρατό, εάν υπάρξει χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Με εξαίρεση το δίκτυο υπόγειων εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας, η Χαμάς εκτιμάται ότι διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δίκτυο σηράγγων στον κόσμο.

Ο Τζον Σπένσερ, επικεφαλής των Μελετών Αστικού Πολέμου στο Ινστιτούτο Σύγχρονου Πολέμου της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Γουέστ Πόιντ, δήλωσε ότι «η πρόκληση στη Γάζα με τις υπόγειες σήραγγες είναι μοναδική ».

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, ο Σπένσερ, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, αναφέρει ότι το τεράστιο και διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο τούνελ είναι ένα πρόβλημα που «δεν έχει την τέλεια λύση και περιμένει τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις».

1.300 τούνελ 500 χιλιομέτρων

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το δίκτυο των σηράγγων περιλαμβάνει 1.300 σήραγγες, που εκτείνονται σε περίπου 500 χιλιόμετρα συνολικά, με ορισμένες από τις σήραγγες αυτές να βρίσκονται σε βάθος έως και 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Σύμφωνα με αναφορές, οι περισσότερες από αυτές τις σήραγγες έχουν μόνο δύο μέτρα ύψος και δύο μέτρα πλάτος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αιχμάλωτοι που πήρε η Χαμάς κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πιθανόν να κρατούνται μέσα σε αυτές τις σήραγγες, που δυνητικά χρησιμοποιούνται ως χώροι αποθήκευσης όπλων, τροφίμων, νερού και καυσίμων. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε σήμερα η 85χρονη Ισραηλινή όμηρος που απελευθερώθηκε από την Χαμάς, η οποία έκανε λόγο για «ιστό αράχνης από τούνελ».

  • Ερευνητές που έχουν ασχοληθεί επί μακρόν με το δίκτυο τούνελ της Χαμάς πιστεύουν ότι ορισμένοι από τους ηγέτες της οργάνωσης βρίσκονται μέσα σε αυτές τις σήραγγες.

 

Τα τούνελ θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο το σενάριο μάχης

Οι ειδικοί λένε ότι οι σήραγγες θα περιπλέξουν περαιτέρω το σενάριο μάχης σε περίπτωση ισραηλινής χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας και ο Σπένσερ σημειώνει ότι επιτρέπουν στους τρομοκράτες να μετακινούνται μεταξύ διαφόρων σημείων μάχης με ασφάλεια και ελευθερία κίνησης.

Ο Μάικ Μάρτιν, ψυχολόγος πολέμου στο King’s College του Λονδίνου, λέει ότι «εν ολίγοις, αυτές οι σήραγγες δίνουν στην Χαμάς ισορροπία, εξουδετερώνοντας τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ στη δύναμη πυρός, τις τακτικές, την τεχνολογία και την οργάνωση, καθώς και τον κίνδυνο αδυναμίας διάκρισης μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων,  όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο. Ως εκ τούτου, ο Ισραηλινός Στρατός αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός πολιτικών περιοχών, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως τρισδιάστατος πόλεμος».

Εξήγησε τι εννοεί με τον όρο τρισδιάστατος πόλεμος, δηλώνοντας:

“Θα υπάρχουν στοιχεία που θα κινούνται πάνω από πολυκατοικίες και στοιχεία που θα λειτουργούν κάτω από το έδαφος. Εάν ένα κτίριο καταστραφεί, γίνεται ένας σωρός από συντρίμμια, τα οποία στη συνέχεια γίνονται πολύ καταστροφικά, με την έννοια ότι μετατρέπονται σε τόπο από τον οποίο κάθε  ένοπλος μπορεί να αμυνθεί και να πυροβολήσει.

«Ο αστικός πόλεμος είναι ένα από τα πιο δύσκολα πεδία που να αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε στρατός».

 

Η ισραηλινή προετοιμασία για τα τούνελ

 

Οι σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας σχεδιάστηκαν αρχικά για να μεταφέρουν λαθραία αγαθά μέσα και έξω από τον παράκτιο θύλακα και την Αίγυπτο, αλλά με την πάροδο του χρόνου, λόγω της αυξημένης ισραηλινής εναέριας επιτήρησης μέσω drones και άλλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατασκοπείας, η Χαμάς άρχισε να επεκτείνει το δίκτυο σήραγγας.

  • Ωστόσο, ο IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις]  συνειδητοποίησε τον κίνδυνο και την πολυπλοκότητα αυτών των σηράγγων μόνο μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα το 2014.

Ως αποτέλεσμα, η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε να κατασκευάζει ένα υπόγειο φράγμα κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας για να αποτρέψει τη διείσδυση μέσω τούνελ.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι σήραγγες καθώς μπορεί να είναι χτισμένες κάτω από διάφορες κατασκευές, αλλά υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να τις αναγνωρίσεις, όπως η χρήση ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος και τεχνικές μέτρησης μαγνητικών, θερμικών και ακουστικών αποτυπωμάτων.

Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα τούνελ αποκαλύπτονται μέσω της ανθρώπινης νοημοσύνης, σύμφωνα με συνέδριο του 2017 από το Ερευνητικό Κέντρο RAND για το θέμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ανθρώπινη έρευνα, σύμφωνα με την RAND Corporation, είχε σκοπό να βοηθήσει στον εντοπισμό της ξαφνικής εξαφάνισης του τηλεφωνικού σήματος ενός τρομοκράτη της Χαμάς, που εντοπίστηκε στο δρόμο προς τις σήραγγες.

Στο βιβλίο της «Υπόγειος Πόλεμος» , η Daphne Richmond-Barak, μια από τις πιο έμπειρες ειδικούς στον τομέα, δήλωσε ότι χρησιμοποιούνται δακρυγόνα ή χημικά για την εξουδετέρωση των τούνελ, αλλά αυτές οι μέθοδοι είναι επί του παρόντος παράνομες.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι σήραγγες μπορούν να βομβαρδιστούν καθώς το Ισραήλ κατέχει τις γνωστές «βόμβες καταστροφής» που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν υπόγεια διείσδυση. 

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μήκος της Λωρίδας της Γάζας είναι περίπου 40 χιλιόμετρα, το πλάτος της μεταξύ 6 και 14 χιλιομέτρων και ο πληθυσμός της είναι περίπου 2,2 εκατομμύρια (καθιστώντας τη Λωρίδα μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο), είναι δύσκολο να διερευνηθεί αυτή η επιλογή ακόμη και αν το Ισραήλ εντοπίσει τις θέσεις των σηράγγων.

Σύμφωνα με ερευνητές της RAND Corporation, το Ισραήλ χρησιμοποίησε στο παρελθόν αυτό που αποκαλείται «πυρομαχικά καθοδήγησης ακριβείας» για να κλείσει αυτές τις σήραγγες, αλλά δεν είχαν μεγάλη επιτυχία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μάχες μέσα στις σήραγγες ενέχουν μεγάλο κίνδυνο  επειδή τα τούνελ είναι πολύ σκοτεινά και κρύα, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από τους πυροβολισμούς, ενώ η χρήση όπλων στο εσωτερικό προκαλεί σκόνη και μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Λόγω αυτών των κινδύνων, οι στρατιώτες των IDF είχαν προηγουμένως την άδεια να εισέλθουν σε σήραγγες μόνο αφού ασφάλιζαν την είσοδό τους ομάδες ειδικών δυνάμεων.

Από το 2014, το IDF έχει αναπτύξει ειδικές μονάδες μάχης για αυτές τις σήραγγες, οι οποίες εκπαιδεύονται σε προσομοιώσεις τούνελ, έχουν μάθει να χρησιμοποιούν συγκεκριμένους αισθητήρες για να καταλαβαίνουν τί γίνεται μέσα σ’ αυτά, ενώ κάποιοι εξ αυτών χρησιμοποιούν ρομπότ και σκύλους. 

 

Κενό πληροφοριών;

 

Ο Σπένσερ τονίζει πως δεν έχει ακούσει ποτέ για στρατό τόσο καλά εκπαιδευμένο στον πόλεμο των τούνελ όσο ο ισραηλινός στρατός.

Ωστόσο, ο Ρίτσμοντ-Μπαράκ έγραψε σε στους Financial Times ότι το Ισραήλ «θα πρέπει να εμπλακεί σε μια μακροπρόθεσμη και εκτεταμένη εναέρια και χερσαία επιχείρηση για την καταστροφή αυτής της υπόγειας υποδομής. Ακόμη και αυτό το σενάριο, που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες, είναι απίθανο να καταφέρει να καταστρέψει ολόκληρο το δίκτυο των σηράγγων στη Γάζα».

Ο Μάικ Μάρτιν συμφωνεί ότι αυτές οι σήραγγες αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόκληση:

“Αν και το Ισραήλ έχει όλες τις έξυπνες μεθόδους όπως drones και εμπιστευτικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό σηράγγων, προειδοποιώ για ένα πράγμα: υπάρχει ένα κενό στο ισραηλινό σύστημα πληροφοριών –  έκανε λάθος υπολογισμό στο μέγεθος της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, πρόσθεσε: «Αυτό μας λέει ότι έχουν κάποια τυφλά σημεία όπου φαίνεται ότι αφού το Ισραήλ είχε ένα κενό πληροφοριών, πραγματικά δεν θα ξέρει τι σκοπεύει να κάνει η Χαμάς ή πώς σχεδιάζει να υπερασπιστεί τη Γάζα ή τα άλλα σχέδιά της. Οπότε, φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά για το τι ξέρει και τι δεν ξέρει το Ισραήλ».

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

 

«Πέρασα από την Κόλαση»: Η 85χρονη όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς μιλά για τη ζωή της «σε έναν ιστό αράχνης από τούνελ» στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: