Καθηγητής Καρύδης για ΟΑΚΑ: Υπάρχουν αφανή θέματα πολύ χειρότερα από όσα φαίνονται στο στέγαστρο Καλατράβα* Πρέπει να ελεγχθούν άμεσα όλα τα παρόμοια έργα

FILE PHOTO: The Olympic Athletic Center of Athens’ (OAKA) Olympic Stadium ANA – MPA/ORESTIS PANAGIOTOU




Για αφανή προβλήματα που άπτονται του αρχικού σχεδιασμού και της κατασκευής του στεγάστρου Καλατράβα και τα οποία ενδεχομένως είναι πολύ χειρότερα από όσα φαίνονται, έκανε λόγο ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης.

Μιλώντας στο Οpen, o κ. Καρύδης  ανέφερε:

«Υπάρχουν εμφανή προβλήματα στο στέγαστρο όπως η σκουριά, διάφορα μπουλόνια που έχουν χαλαρώσει. Υπάρχουν όμως και θέματα αφανή που κατά την άποψή μου είναι πολύ χειρότερα από τα εμφανή.

Πρώτον υπάρχουν θέματα αρχικού σχεδιασμού από πλευράς στηρίξεων και παραδοχών (προδιαγραφών)

Δεύτερο αφανές στοιχείο: Το στέγαστρο έχει μόνιμες ταλαντώσεις, κουνάει συνέχεια. Μέρα – νύχτα έχει αυτές τις ταλαντώσεις. Αυτές δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι και η κόπωση των υλικών. Η κόπωση αυτών των υλικών έχει ως αποτέλεσμα την ψαθυροποίση της θραύσης, δηλαδή ότι ένα υλικό μπορεί να σπάσει απρόοπτα χωρίς να δώσει κάποια προηγούμενη ένδειξη. Παραμόρφωσης.

Το θέμα με τα μπουλόνια οφείλεται σε δύο λόγους. Ταλαντώσεις και έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές. Πρόκειται για ένα υλικό χωρίς μόνωση θερμική. Αυτό σημαίνει διαφορικές παραμορφώσεις μεταξύ της μίας πλευράς και της άλλης και γενικές θερμικές παραμορφώσεις που οδηγούν σε ανάγκη εκτόνωσης. Πρόκειται για θέμα αρχικής σύλληψης και κατασκευής.

Και ο κ. Καρύδης συνέχισε: «Είναι θέμα της σύλληψη του Καλατράβα, του τρόπου κατασκευής, και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, και της νοοτροπίας της στατικής λειτουργίας. Δεν αφορά μόνο αυτό το έργο. Πρέπει να ελεγχθούν άμεσα και όλα τα άλλα παρόμοια έργα του Καλατράβα.

Ερωτηθείς αν το στέγαστρο θα μπορούσε να πέσει ανά πάσα στιγμή, είπε: «Αυτό δεν το ξέρω, ίσως να είχε πρόβλημα με έναν δυνατό σεισμό».

Ο κ Καρύδης αναφέρθηκε και στο -πολύ γνωστό- στιγμιότυπο του 2018 όταν σε αγώνα της ΑΕΚ,  κερκίδα του άνω διαζώματος εμφανίζει υπερβολική ταλάντωση.

Διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχει σχέση  με το στέγαστρο, ο κ. Καρύδης είπε ότι είχε κάποια εμπλοκή και στη δεκαετία του 1980 κατά την κατασκευή του σταδίου και εξέφρασε τις ενστάσεις του «αλλά επειδή η γνώμη του του δεν άρεσε γενικώς» συνεστήθη μια επιτροπή που τελικά ενέκρινε την καταλληλότητα του σταδίου.

 




 

  • Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του Σταδίου Πέτρος Γαλακτόπουλος ανέφερε ότι από το 2011 είχε ζητήσει έργα συντήρησης αλλά το κόστος -που είχε προϋπλογιστεί στα 17 έως 18 εκατομμύρια- κρίθηκε υψηλό και δεν εγκρίθηκε.




Το θέμα με το ΟΑΚΑ προκάλεσε χθες την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου.

Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας μετά την απόφαση του ΟΑΚΑ για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητα στο στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο επικαλούμενος μελέτη που φαίνεται να διαπιστώνει ότι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου είναι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας να ερευνηθεί σε βάθος πενταετίας, μεταξύ άλλων :

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν αυτές τηρήθηκαν,

-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,

-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Την προκαταρκτική ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης, ενώ τα αδικήματα που θα επικεντρωθεί είναι, μεταξύ άλλων, αυτά που αφορούν έκθεση σε κίνδυνο καθώς και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας στο ΟΑΚΑ , είναι το εμβληματικό στάδιο, θα επαναλειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια διαβεβαιώνει ο Βρούτσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: