Οι Βρυξέλλες τιμούν τον Ελληνο-ιταλό ποιητή Ούγο Φώσκολο: Από την Ζάκυνθο γύρισε όλη την Ευρώπη, πίστεψε στη Γαλλική επανάσταση, συνδέθηκε με Μαυροκορδάτο και Καποδίστρια για την Επανάσταση του 1821

Η αφίσα προς τιμήν του Ούγο Φώσκολου φωτο newsville.be




Eκδήλωση με τίτλο: «Η Ευρώπη θυμάται τον Ούγο Φώσκολο», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου και ώρα 18.00-20.00, στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Πρεσβείες της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Βέλγιο, η Chaire de littérature italienne και το Lectorat de grec moderne του Université Libre de Bruxelles, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος», το ΄Ιδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών καθηγητή Ηλία Κρίσπη και Δρ Αναστασίας Σαμαρά- Κρίσπη’’, με την υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Βρυξελλών, της Οργάνωσης ΑΗΕΡΑ Βρυξελλών, του Συνδέσμου Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών (ΣΕΥΔΟ) και της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης / Φεντεραλιστές.

Στόχος της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική και γαλλική γλώσσα. είναι να θυμίσει τη μοναδική προσωπικότητα του Ελληνοϊταλού που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ιταλίας.

Γεννημένος το 1778 στη Ζάκυνθο, που από αιώνες πριν αποτελούσε τμήμα της Ενετικής Δημοκρατίας, από Ελληνίδα μητέρα και Βενετό πατέρα, ο Φώσκολος έφυγε από το νησί οριστικά το 1794. Από το 1797 ξεκίνησε τη μεγάλη λογοτεχνική πορεία του στα ιταλικά γράμματα και η ζωή του ακολούθησε μια μυθιστορηματική πορεία. Επηρεασμένος από τις φιλελεύθερες αρχές της γαλλικής Επανάστασης, αγωνίστηκε για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων εθνών και τη δημιουργία του ιταλικού, αλλά και του ελληνικού κράτους. Mετά από περιπλάνηση και περιπέτειες πολλών ετών στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελβετία όπου γράφει μερικά από τα αριστουργήματα της ιταλικής ποίησης και λογοτεχνίας, και αφού υφίσταται διώξεις από τις Αρχές για τις φιλελεύθερες ιδέες του, κατέληξε το 1816 στο Λονδίνο.

Το 1824, με επιστολή του στον Έλληνα ηγέτη, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, γραμμένη στα ελληνικά, εξέφρασε την επιθυμία να μεταβεί στην επαναστατημένη Ελλάδα και να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων. Ο ποιητής πέθανε στο Λονδίνο στις 10 Σεπτεμβρίου 1827, σε ηλικία 49 ετών.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας τον συνάντησε λίγο πριν τον θάνατό του, ενώ ετοιμαζόταν να μεταβεί στην Ελλάδα, ως πρώτος Κυβερνήτης της. Στη πατρίδα του ποιητή, τη Ζάκυνθο, που στο μεταξύ αποτελούσε μέρος του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων υπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου, κηρύχθηκε πένθος και τελέστηκε μνημόσυνο στην καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Τον επικήδειο εκφώνησε ο νεαρός Διονύσιος Σολωμός, ο μετέπειτα εθνικός ποιητής της Ελλάδας.

Το 1871 η σορός του μεταφέρθηκε στη Φλωρεντία και τάφηκε στη Βασιλική του Τιμίου Σταυρού, πλάι στους τάφους επιφανών Ιταλών, όπως του Μιχαήλ Άγγελου, του Μακιαβέλι και του Γαλιλαίου. Το 1885 ο Δήμος Ζακύνθου αγόρασε το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ποιητής και εγκατάστησε εκεί την δημοτική βιβλιοθήκη την οποία αποκάλεσε «Φωσκολιανή».

Η εκδήλωση επίσης αποσκοπεί να κάνει γνωστές τις πρωτοβουλίες της Ζακύνθου και ιδιαίτερα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ούγος Φώσκολος», που ιδρύθηκε το 2009, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προβολή του έργου του ποιητή. Το 2014 με ευθύνη του Συλλόγου οικοδομήθηκε το σπίτι του ποιητή πάνω στα ερείπια του παλιού σπιτιού, όπως ακριβώς υπήρχε πριν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς και τους σεισμούς του 1953.

Από το 2019 άρχισε η εγκατάσταση ενθυμημάτων και συλλογών από τα έργα του ποιητή και την εποχή που έζησε, αλλά και σύγχρονων έργων τέχνης. Από το τέλος του 2022 το σπίτι του ποιητή λειτουργεί ως Μουσείο, που το επισκέπτονται χιλιάδες ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα από την Ιταλία. Ο Σύλλογος παράλληλα συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και ειδικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο και συμμετέχει στην οργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων, αφιερωμένων στον Ούγο Φώσκολο.

Mε πληροφοριες από ertnews.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

Χειροτονήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης – Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: