Οι πρώτες λεπτομέρειες για το Μουντιάλ 2030, των 48 ομάδων και 104 αγώνων: Ο τελικός στις 21 Ιουλίου…

FILE PHOTO: Lionel Messi of Argentina touches the World Cup trophy as he passes it after winning the golden ball award during the awards ceremony after the FIFA World Cup 2022 Final between Argentina and France at Lusail stadium, Lusail, Qatar, 18 December 2022. EPA, Friedemann Vogel




Σιγά σιγά έχουν αρχίσει και γίνονται γνωστές κάποιες λεπτομέρειες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, των έξι χωρών και τριών ηπείρων.

Στην ιστοσελίδα της η FIFA δίνει ένα πρώτο περίγραμμα του ημερολογίου, όπως αναφέρουν οι ισπανικές εφημερίδες «Marca» και «Mundo Deportivo» για μια διοργάνωση που θα ξεκινήσει στις 8 ή 9 Ιουνίου με τους εναρκτήριους αγώνες σε Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη, στο Μοντεβιδέο, το Μπουένος Άιρες και την Ασουνσιόν.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο -των 48 ομάδων και 104 αγώνων-, θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην Ευρώπη, με την επίσημη τελετή έναρξης και τον εναρκτήριο αγώνα να έχουν προγραμματιστεί για τις 13 ή 14 Ιουνίου 2030.

Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 θα διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες των άλλων ομάδων στους ομίλους της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και της Παραγουάης. Οι δεύτερες συναντήσεις αυτών των ομάδων θα γίνουν στις 21 και 22 Ιουνίου.

Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 21 Ιουλίου, δηλαδή σχεδόν ενάμισι μήνα μετά τον πρώτο αγώνα. Ένα πρόγραμμα που πάντως ενδέχεται να έχει αλλαγές.
Οι Ισπανοί πιστεύουν ότι ο τελευταίος αγώνας της κορυφαίας διοργάνωσης θα γίνει στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», το Μαρόκο θέλει να τον φιλοξενήσει στο νέο γήπεδο που θα κατασκευάσει στην Καζαμπλάνκα.

Έξι χώρες τρεις ήπειροι, πέντε ζώνες ώρας, δύο διαφορετικές εποχές σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο!

H FIFA έκανε την Τετάρτη (4/10) επίσημα γνωστή τη συμφωνία-που καλείται να επικυρώσει στο συνέδριό της το επόμενο έτος- ότι η διοργάνωση του Μουντιάλ 2030 θα φιλοξενηθεί σε τρεις ηπείρους και έξι χώρες, με τους τρεις πρώτους αγώνες να φιλοξενούνται σε Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη και τους υπόλοιπους-από τους 104 συνολικά- από την Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο.

«Το 2030, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA θα ενώσει τρεις ηπείρους και έξι χώρες, προσκαλώντας ολόκληρο τον κόσμο να συμμετάσχει στον εορτασμό του όμορφου παιχνιδιού, της εκατονταετηρίδας και του ίδιου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το συμβούλιο της FIFA συμφώνησε ομόφωνα ότι η μοναδική υποψηφιότητα θα είναι η συνδυασμένη πρόταση του Μαρόκου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, η οποία θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση το 2030. Επιπλέον, έχοντας λάβει υπόψη το ιστορικό πλαίσιο του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου, το συμβούλιο της FIFA συμφώνησε περαιτέρω ομόφωνα να φιλοξενήσει μια μοναδική τελετή εορτασμού της εκατονταετηρίδας στην πρωτεύουσα της χώρας, Μοντεβιδέο, όπου το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο έλαβε χώρα το 1930, καθώς και τρεις αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη αντίστοιχα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η FIFA.

Θα είναι η πρώτη φορά που ένα Παγκόσμιο Κύπελλο θα παιχτεί σε περισσότερες από μία ηπείρους, ενώ το 2002 ήταν η μοναδική προηγούμενη διοργάνωση με περισσότερους από έναν οικοδεσπότες, τις γειτονικές χώρες Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Αυτό θα αλλάξει όταν οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς θα φιλοξενήσουν το 2026, αλλά και πάλι δεν θα φτάσει στην κλίμακα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

Από τη στιγμή που η FIFA έκανε επίσημα γνωστή τη σχετική συμφωνία, λίγο μετά την…αποκάλυψη που είχε κάνει ο πρόεδρος της νοτιοαμερικανικής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας (CONMEBOL) Αλεξάντρο Ντομίνγκες, προέκυψαν συζητήσεις και προβληματισμοί, σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά και ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις για παίκτες και οπαδούς.

Το BBC ανέλυσε τα βασικά ζητήματα.

Μπορεί μια χώρα να διοργανώσει Παγκόσμιο Κύπελλο 48 ομάδων;

Η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και η Αργεντινή θα φιλοξενήσουν από ένα παιχνίδι στην αρχή του τουρνουά για να σηματοδοτήσουν τα 100 χρόνια από την εναρκτήρια διοργάνωση στο Μοντεβιδέο.
Η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης θα διοργανώσει το εναρκτήριο παιχνίδι το 2030, με αγώνες στην Αργεντινή και την Παραγουάη να ακολουθούν πριν από το υπόλοιπο τουρνουά των 48 ομάδων στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι μόλις ολοκληρωθούν αυτοί οι τρεις αγώνες, το τουρνουά θα χωριστεί σε τρία έθνη , όπως έχει προγραμματιστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα επεκταθεί για να φιλοξενήσει 48 ομάδες για πρώτη φορά όταν θα διεξαχθεί σε 16 διοργανώτριες πόλεις στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά.
Αυτό, μαζί με την απόφαση της FIFA να διατηρήσει το σχήμα των ομίλων των τεσσάρων ομάδων, θα σημαίνει ότι ο αριθμός των αγώνων θα αυξηθεί από 80 σε 104, παράλληλα με την εισαγωγή μιας νέας φάσης των «32».
Ενώ μόνο ένα από τα 22 προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα είχε περισσότερες από μία διοργανώτριες χώρες, η αυξημένη κλίμακα του τουρνουά σημαίνει ότι οι κοινές προσφορές πολλών χωρών μπορεί να γίνουν πιο ελκυστικές.

Θα είναι πραγματικά σε δύο εποχές;

Τα έθνη του νότιου ημισφαιρίου Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη βιώνουν χειμώνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο – όταν είναι καλοκαίρι στο Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Ισπανία
Η αλλαγή των ημισφαιρίων σημαίνει ότι ορισμένες ομάδες θα μπορούσαν να βρεθούν στο παράξενο σενάριο να παίζουν σε δύο διαφορετικές εποχές στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Όσοι θα συμμετάσχουν σε έναν από τους τρεις πρώτους αγώνες στη Νότια Αμερική πριν συνεχίσουν το υπόλοιπο τουρνουά τους στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική θα αλλάξουν από χειμώνα σε καλοκαίρι σε λίγες μέρες.
Τον Ιούνιο, η Ουρουγουάη βιώνει δροσερές μέσες θερμοκρασίες μεταξύ 8 C και 15 C το χειμώνα, ενώ την ίδια στιγμή η θερμοκρασία στο Μαρόκο μπορεί να είναι πάνω από 30 C.
Η γειτονική Αργεντινή έχει παρόμοιες θερμοκρασίες με την Ουρουγουάη, ενώ, στα βόρεια, η Παραγουάη έχει μέση θερμοκρασία 23C.
Αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πιο δροσερά από την αναμενόμενη καλοκαιρινή ζέστη σε περιοχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες, όπως το Μαρόκο, έχουν μέσες ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες περίπου 35 C έως τον Ιούλιο.

Τι γίνεται με θέματα σχετικά με τα ταξίδια, τον προγραμματισμό και το περιβάλλον;

Περισσότερες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν σε εύθετο χρόνο, αλλά είναι σαφές ότι θα απαιτηθούν σημαντικά επιπλέον ταξίδια για όλους τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των φιλάθλων που ελπίζουν να ακολουθήσουν την ομάδα τους.
Οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τη διοργάνωση θα πρέπει να τεθεί σε αναμονή έως ότου δημοσιοποιηθούν πληροφορίες σχετικά με τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες. Όπως και να είναι η μετακίνηση που απαιτείται μεταξύ ηπείρων και χωρών θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή.
Ο προγραμματισμός θα μπορούσε επίσης να είναι προβληματικός για όσους παρακολουθούν από μακριά, σίγουρα στις πρώτες φάσεις, με διαφορά ώρας πέντε ωρών μεταξύ Παραγουάης και Ισπανίας.
Αυτό παρέχει ένα επιπλέον ζήτημα για όσους κληρωθούν να παίξουν τον εναρκτήριο αγώνα τους στη Νότια Αμερική, με μέσο χρόνο πτήσης περίπου 13 ωρών μεταξύ Αργεντινής και Ισπανίας.
Το επιπλέον ταξίδι έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της FIFA για βιωσιμότητα, αφού οι ισχυρισμοί της ότι το Κατάρ 2022 θα είναι ουδέτερο από άνθρακα χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνοι και παραπλανητικοί» από τους περιβαλλοντολόγους.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της FIFA το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 – που προβλέπεται να προσφέρει μια πιθανή αύξηση κερδών 632 εκατομμυρίων δολαρίων, θα είναι το τουρνουά με τις περισσότερες εκπομπές που έχει διοργανώσει ποτέ.
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, είπε ότι η απόφαση για επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου οδήγησε στην ανάγκη να είναι το τουρνουά «περιεκτικότερο» και ότι «δεν ήταν καθόλου μια αρπαγή χρημάτων και εξουσίας».
Η FIFA είπε στο BBC Sport ότι «έχει πλήρη επίγνωση ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας και πιστεύει ότι απαιτεί από τον καθένα μας να αναλάβει άμεση και βιώσιμη δράση για το κλίμα».
Πρόσθεσε: «Η FIFA έχει επίσης πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων που έχουν τα μεγάλα γεγονότα στην οικονομία, το φυσικό περιβάλλον και στους ανθρώπους και τις κοινότητες, και έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αντιμετωπίσει αυτές τις επιπτώσεις».
Η FIFA θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μεγιστοποιήσει την εμπειρία των ομάδων, των φιλάθλων και των αξιωματούχων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.»


Πώς θα είναι για τους φιλάθλους;

Τα Παγκόσμια Κύπελλα είναι συνώνυμα με τους οικοδεσπότες τους, τη διοργάνωση του τουρνουά και την ευκαιρία για τις ομάδες και τους φιλάθλους να ασχοληθούν με την ευρύτερη κουλτούρα.
Με πολλές διοργανώτριες χώρες – και οι έξι από τις οποίες θα λαμβάνουν αυτόματες συμμετοχές στο τουρνουά – είναι πιθανό ότι πολλές θα έχουν διαφορετικές εμπειρίες από το ίδιο τουρνουά.
Εάν η πρόταση εγκριθεί σε συνέδριο της FIFA το επόμενο έτος, το Μαρόκο θα γίνει μόνο το δεύτερο αφρικανικό έθνος που θα φιλοξενήσει μετά τη Νότια Αφρική το 2010. Η Πορτογαλία θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά, ενώ η Ισπανία δεν έχει διοργανώσει το τουρνουά από το 1982, που η πρώτη και τελευταία της φορά που φιλοξένησε το Μουντιάλ.

Θα μπορούσε η απόλαυση για όσους ελπίζουν να ταξιδέψουν να επηρεαστεί από το κόστος που σχετίζεται με τα επερχόμενα τουρνουά;
«Για έναν οπαδό θα ήταν ένας εφιάλτης», δήλωσε στο BBC Radio 5 Live ο Άγγλος οπαδός του ποδοσφαίρου Γκάρφορντ Μπεκ, ο οποίος ταξιδεύει για να παρακολουθήσει την Αγγλία σε μεγάλα τουρνουά.
«Ήταν φρικτό στη Ρωσία, το να κατέβεις από τη Μόσχα στη Σαμάρα για τους προημιτελικούς ήταν 18 ώρες κάθε διαδρομή με το τρένο. Πιστεύω ότι αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι στους οπαδούς δεν αρέσουν τα τουρνουά σε δύο χώρες, πόσο μάλλον έξι ή τρεις».


Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΘήνα, Ελλάδα

Εύκολη πρόκριση για Τσιτσιπά, συνεχίζει στον τρίτο γύρο στη Σαγκάη: «Είναι υπέροχο που επέστρεψα στις νίκες, συνεχίζω να μαθαίνω»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: