Οι Ισραηλινοί είναι ήδη μέσα στη Γάζα και «ασφαλίζουν» τα πρώτα 4 χιλιόμετρα: Θα προχωράνε βήμα βήμα – Η Χαμάς αντιστέκεται λυσσαλέα

Οι ειδικές δυνάμεις των Ισραηλινών έχουν επιφορτιστεί με ξεχωριστές αποστολές ενώ μια εκ των κυριότερων είναι η ανακάλυψη και καταστροφή σηραγγών. Πηγή εικόνας: Χ IAF




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού φέρονται να έχουν προχωρήσει περίπου 4 χιλιόμετρα εντός της Λωρίδας της Γάζας. Από διαφορετικές κατευθύνσεις τα στελέχη της μηχανοκίνητης ταξιαρχίας επιχειρούν να καθαρίσουν περιοχές στο βόρειο τμήμα της περιοχής, όπως είναι Μπεϊτ Χανούν, Μπεϊτ Λάχια αλλά και η παραλιακή Ατάτρα.

Αυτές είναι οι τρεις περιοχές στα περίχωρα της Γάζας που συναντά κανείς εισερχόμενος από το βόρειο τμήμα. Όπως υποστηρίζει η Χαμάς ήδη εξελίχθηκαν σημαντικές μάχες διότι οι τρομοκράτες της, επιχείρησαν και κάποιοι βρέθηκαν στα μετόπισθεν των ισραηλινών δυνάμεων με σκοπό να τους πλευροκοπήσουν.

Οι μάχες ήταν σφοδρές και εκεί τον πρώτο λόγο δεν τον είχε το πυροβολικό ή οι δυνάμεις από τον αέρα. Εκεί «μίλησε» ο φορητός οπλισμός, η τεχνογνωσία των δυνάμεων του IDF έναντι της Χαμάς και τ’ άρματα μάχης.

Σε αυτή την περιοχή οι Ισραηλινοί εκείνο που θέλουν, όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές, είναι να κάνουν την πρώτη εκκαθάριση και να στήσουν το κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων, οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθούν σε βάθος το επόμενο διάστημα.

Για να συμβεί όμως αυτό, απαιτούνται ημέρες, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, διότι οι θύλακες των τρομοκρατών διαρκώς στήνουν τις δικές τους ενέδρες με αποτέλεσμα να διεξάγονται μάχες σε αστικό περιβάλλον. Και αυτό το σκηνικό θα επαναλαμβάνεται αρκετές ημέρες μέχρι τον πλήρη έλεγχο αυτών, των πρώτων χιλιομέτρων.

Τέσσερα χιλιόμετρα μπορεί ν’ ακούγονται ελάχιστα μπροστά σ’ εκείνα που έχουν σχεδιάσει να διανύσουν οι Ισραηλινές δυνάμεις, όμως στο πεδίο τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Αυτό είναι το τρίτο 24ωρο μετά το σφυροκόπημα των Ισραηλινών και επί του παρόντος ως αντικειμενικός σκοπός είναι η εξασφάλιση των χιλιομέτρων αυτών. Διότι το επόμενο βήμα στον δρόμο προς την Γάζα έχει πολλούς αστερίσκους και ερωτηματικά.

Αν όντως τώρα οι Ισραηλινοί δέχτηκαν σφοδρή επίθεση σχεδόν σώμα με σώμα, το επόμενο διάστημα τι μπορεί να περιμένει τα στελέχη του IDF;

Το ρίσκο της Γάζας…

Τα πάντα οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι τα εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια και αναθεωρούν τον σχεδιασμό τους. Άλλωστε διαθέτουν τα μέσα ώστε να λαμβάνουν πλειάδα πληροφοριών και στα επιχειρησιακά κέντρα να λαμβάνονται οι αποφάσεις και οι κάθε είδους αναδίπλωση των δυνάμεων στο πεδίο.

Παράλληλα το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται ν’ αποδεχτεί εύκολα τον οποιοδήποτε εξωτερικό παράγοντα που επιχειρεί ν’ ανατρέψει τις προθέσεις ή τις αποφάσεις που έχει λάβει ώστε να «ξεπλύνει» το όνομά του στην καυτή περιοχή της Μ. Ανατολής. Αλλά εκείνο που εξετάζει είναι οι τρόποι αντίδρασης απέναντι στους τρομοκράτες και τις «εκπλήξεις» που κρύβει η Χαμάς, στη Γάζα.

Ενέδρες μέσα στις σήραγγες, παγιδευμένοι με νάρκες ή εκρηκτικούς μηχανισμούς δρόμοι, ακροβολισμένοι σκοπευτές ειδικών επιχειρήσεων. Και όλα αυτά σε μια περιοχή που θεωρείται ίσως η πλέον πυκνοδομημένη, όχι μόνο στη Μ. Ανατολή, αλλά σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα εκεί κι από την στιγμή που οι άμαχοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, τα δεδομένα γίνονται όλο και πιο δύσκολα, όσο το Τελ Αβίβ σφίγγει τον κλοιό στη Γάζα. Ακόμη και οι άμαχοι πιθανά να θεωρούνται απειλή για τις δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να εισβάλλουν στον αστικό ιστό της αφιλόξενης γι’ αυτούς πόλης.

Ο IDF τουλάχιστον 6 φορές έχει απευθυνθεί προς τους αμάχους, καλώντας τους να εγκαταλείψουν προς το νότο. Επιπλέον άλλες τόσες φορές οι Ισραηλινοί έχουν στοχοποιήσει λεκτικά το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας, τονίζοντας πως κάτω από το κτίριο υγείας κινούνται μέσα στις σήραγγες όλα τα νήματα της Χαμάς.

Πολιτικοί τριγμοί εν μέσω χερσαίας επιχείρησης

Και όλα αυτά την στιγμή που πίσω στο Τελ Αβίβ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχεται σφοδρή κριτική για τις αποφάσεις του, αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν να υπάρχουν όμηροι στα χέρια της Χαμάς, το λουτρό αίματος στο μουσικό φεστιβάλ, στα κιμπουτς και τους δρόμους του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εν μέσω πολιτικής και κοινωνικής οργής, ανέλαβε την ευθύνη σε μια στιγμή που θυμίζει ομολογία. Αναγνώρισε ότι το «τιτίβισμα» του Σαββάτου ήταν μια λανθασμένη κίνηση, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Δεν είπε πάντως τίποτα για ευθύνες προσωπικές πριν την 7η Οκτωβρίου.

Πάντως πολίτες του Ισραήλ μιλώντας σε όλα τα ξένα δίκτυα, σημειώνουν ότι ο κυβερνήτης τους έχει σοβαρές ευθύνες για ότι έχει συμβεί ως τώρα. Από το αιματοκύλισμα ως την ομηρία και την χερσαία επέμβαση που θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που κρατά στα χέρια της η Χαμάς.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πρώτος στόχος η Μπέϊτ Χανούν και μετά η περικύκλωση της Γάζας: Oι «δέκα ώρες κόλασης» που άνοιξαν το δρόμο για τη χερσαία εισβολή και το σχέδιο εξόντωσης της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: