Οι γεωπολιτικές αναταράξεις στον Καύκασο και η “άτυπη συνεργασία” της Τουρκίας με το Ισραήλ υπέρ του δικτάτορα του Αζερμπαιτζάν: Ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει τη Ρωσία και την Κίνα

pa10904626 Students from the Holy Martyrs Ferrahian Armenian High School pose at the Armenian Genocide Martyrs Memorial Monument after a 27 mi (43 km) walk, in Montebello, California, USA, 06 October 2023. EPA, ETIENNE LAURENT




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*, Λευκωσία

Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη βοήθεια της Τουρκίας και του Ισραήλ, προκαλεί γεωπολιτικές αναταράξεις στην περιοχή του Καυκάσου.

Είναι γνωστές οι τουρκικές φιλοδοξίες για την περιοχή μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Άγκυρα στηρίζεται στους τουρκόφωνους και μουσουλμανικούς λαούς του Καυκάσου, αλλά κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν με τις τεράστιες ενεργειακές δυνατότητες που διαθέτει.

Οι φιλοδοξίες αυτές προσέκρουσαν στο παρελθόν στην αντίδραση της Ρωσίας που θεωρούσε τον Καύκασο δική της αυλή. Σήμερα όμως με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα είναι αποδυναμωμένη για να αντιδράσει και επιπλέον έχει ανάγκη την Τουρκία για τις οικονομικές της συναλλαγές λόγω των δυτικών κυρώσεων.

  • Ακόμη, η στροφή του καθεστώτος του Ερεβάν προς τη Δύση, με φιλοδοξίες ακόμη και ένταξης στο ΝΑΤΟ, είναι φυσικό να μην ενθουσιάζουν την Μόσχα. Υπάρχει επίσης και η δυτική και ειδικά την αμερικανική διείσδυση στην περιοχή. Η κατάσταση είναι πολύπλοκη και η Δύση άφησε την Αρμενία στην τύχη της.

Αν η Σερβία έκανε το ίδιο για το Κόσοβο, οι Δυτικοί, και ειδικά οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί, θα ξαναβομβάρδιζαν το Βελιγράδι. Για το Ναγκόρνο Καραμπάχ περιορίστηκαν σε παρηγορητικούς λόγους μπροστά στην ανθρώπινη τραγωδία του αρμενικού πληθυσμού που υποχρεώνεται να εγκαταλείψει μια ιστορική κοιτίδα του.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο ο αντιρωσισμός δεν επιτρέπει να δούμε και να αναλύσουμε σωστά την κατάσταση στην περιοχή. Έτσι, πολλοί αναλυτές ρίχνουν την ευθύνη στη Ρωσία και τον Πούτιν, ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς ακόμη και για ήττα της Μόσχας στην περιοχή.

Αποσιωπάται επίσης ο ρόλος του Ισραήλ που εξόπλισε το Αζερμπαϊτζάν περισσότερο ακόμη και από την Τουρκία. Χωρίς την στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ και τη συμμαχία του στην προκειμένη περίπτωση με την Τουρκία, είναι αμφίβολο αν οι Αζέροι θα πετύχαιναν την κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε μια χαλαρή αντίδρασή της η Ευρωπαϊκή Ένωση που χαϊδεύει το Αζερμπαϊτζάν λόγω του φυσικού του αερίου, συγκάλεσε μια διάσκεψη στην Γρανάδα της Ισπανίας με τη συμμετοχή της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Την τελευταία στιγμή το Μπακού αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή τη διάσκεψη, επειδή δεν προσκλήθηκε και η Τουρκία.

Οι ανησυχίες μεγαλώνουν επίσης για την περιοχή, λόγω της πρόθεσης της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζιάν να εξασφαλίσουν ένα χερσαίο διάδρομο μεταξύ τους με την κατάληψη εδαφών της νότιας Αρμενίας. Μολονότι η πρόθεση των δύο χωρών είναι γνωστή, δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή αντίδραση στη διεθνή κοινότητα και ειδικά στη Δύση.

  • Αντίθετα, έντονα ανησυχεί για την κατάσταση στην περιοχή το Ιράν που συνορεύει με την Αρμενία και βλέπει αρνητικά την συμμαχία Άγκυρας-Μπακού. Η Τεχεράνη όμως δεν μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην Αρμενία, λόγω του αποκλεισμού της από την Δύση και ειδικά τους Αμερικανούς.

Οι Αμερικανοί εξάλλου δεν θα ήθελαν να δυσαρεστήσουν την Τουρκία ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ούτε βέβαια και το Αζερμπαϊτζάν που προμηθεύει με ενέργεια τη Δύση.

Οι γεωπολιτικές πραγματικότητες και τα συμφέροντα δεν ευνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μικρών λαών. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της διεφθαρμένης κυβέρνησης του Ερεβάν και του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, που διαπραγματεύεται από καιρό την εγκατάλειψη της φιλικής σχέσης που είχε η Αρμενία με τη Μόσχα, κάτι που καθόλου δεν ωφέλησε τους Αρμένιους.

Στο γεωπολιτικό πεδίο η Άγκυρα ανοίγεται, μέσω Αζερμπαϊτζάν και των υπόλοιπων τουρκόφωνων και μουσουλμανικών χωρών , του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Καζακστάν και του Κιργιστάν προς την Ασία. Κάπως έτσι ο «τουρκικός κόσμος» φτάνει μέχρι τις περιοχές των Ουϊγούρων στην δυτική Κίνα.

Η Δύση και οι Αμερικανοί θεωρούν ότι αυτή η διείσδυση είναι και προς όφελός τους, αφού μια χώρα σύμμαχός τους και μέλος του ΝΑΤΟ διεισδύει σε μια περιοχή που αποδυναμώνει τη Ρωσία και επιπλέον θα μπορούσε ακόμη να απειλήσει και τα κινεζικά συμφέροντα.

Η Άγκυρα βεβαίως δεν πρόκειται να έρθει σε ρήξη ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Κίνα, εξισορροπεί τις σχέσεις της ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, ακολουθώντας τη «σωστή πλευρά» της Ιστορίας, εσιώπησαν μπροστά στο δράμα των Αρμενίων. Άλλωστε δεν θέλουν να χαλάσουν το καλό κλίμα με την Τουρκία αλλά ούτε και με το Ισραήλ.

* Στέφανος Κωνσταντινίδης
Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η επόμενη μέρα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό μετά την εμφάνιση του Κασσελάκη: Κέρδισε διότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογικές αποτυχίες είχε στερέψει από κάθε ιδέα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: