Η επίθεση της Χαμάς ράγισε για τα καλά το γυαλί στη σχέση Νετανιάχου – Πούτιν: Ο,τι δεν μπόρεσε να κάνει η Ουκρανία…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομιλεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. EPA PHOTO. ITAR-TASS POOL




Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εδώ και καιρό εμφανίζεται ως φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε απομνημονεύματά του  που δημοσιεύθηκαν καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Νετανιάχου επαίνεσε επανειλημμένα τον Ρώσο ηγέτη για τη διάνοιά του και την «ιδιαίτερα φιλική του στάση» απέναντι στον εβραϊκό λαό.

Ο Πούτιν, επίσης, στο πέρασμα των χρόνων έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως πιστό σύμμαχο του ισραηλινού κράτους, προωθώντας πολιτιστικούς δεσμούς και ταξίδια χωρίς βίζα μεταξύ των δύο χωρών.

  • Αλλά μετά τη χειρότερη επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες , η πολυδιαφημισμένη φιλία φαίνεται να έχει εξαφανιστεί.

Έξι ημέρες μετά την έναρξη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς, ο Πούτιν δεν έχει τηλεφωνήσει ακόμη στον Νετανιάχου, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει δημοσιεύσει συλλυπητήριο μήνυμα προς τη χώρα, μια διπλωματική χειρονομία καλής θέλησης που η Ρωσία στέλνει τακτικά στους παγκόσμιους ηγέτες μετά από θανατηφόρα περιστατικά στο έδαφός τους .

Την περασμένη Τρίτη, στα πρώτα του σχόλια σχετικά με την εισβολή της Χαμάς, ο Πούτιν είπε ότι η έκρηξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων δείχνει ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέτυχε στη Μέση Ανατολή καθώς δεν έλαβε υπόψη τις ανάγκες των Παλαιστινίων.

«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι αυτό είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή», είπε ο Πούτιν, χωρίς να μιλήσει για τους φρικτούς θανάτους στο Ισραήλ.

  • Η αλλαγή του τόνου φαίνεται να δείχνει μια μεγαλύτερη ρήξη μεταξύ των δύο χωρών η οποία έχει επισυμβεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία .

Για χρόνια, ο Πούτιν επιδιώκει να καλλιεργήσει ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα  την παλαιστινιακή υπόθεση, μια συμμαχία που πηγάζει από τη σοβιετική εποχή.

  • Η λεπτή διπλωματία της Ρωσίας με το Ισραήλ φάνηκε να αποδίδει καρπούς όταν το Τελ Αβίβ αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προς μεγάλη απογοήτευση του Κιέβου, το οποίο κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αγνοεί τα δεινά των Ουκρανών Εβραίων.

Αλλά κάτω από την επιφάνεια, υπήρχαν ενδείξεις ότι η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ επιδεινωνόταν λόγω των ισχυρισμών του Πούτιν ότι πολεμά τον «νεοναζισμό» στην Ουκρανία, ενώ έστρεφε τη χώρα του στην τροχιά του Ιράν, του υπ’ αριθμόν ένα εχθρού του Ισραήλ.

«Η θερμή σχέση [μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ] που βλέπουμε εδώ και χρόνια επί Πούτιν έχει ψυχρανθεί. Είμαστε σε έναν διαφορετικό κόσμο τώρα», λέει ο Πίντσας Γκόλντσμιτ, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχιραβίνος της Μόσχας για σχεδόν 30 χρόνια μέχρι να φύγει από τη χώρα λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Το Ισραήλ ήταν πάντα προσεκτικό στη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Μόσχα δεδομένης της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας της Ρωσίας και της επιρροής της στη Συρία», είπε ο Γκόλντσμιτ.

Ο Γκόλντσμιτ είπε ότι πολλοί στην εβραϊκή κοινότητα αισθάνοται άσχημα με το πλαίσιο που προσδίδει στον πόλεμο Πούτιν, συγκρίνοντας την κυβέρνηση της Ουκρανίας με τη ναζιστική Γερμανία για να δικαιολογήσει την εισβολή του στη χώρα.

Το περασμένο καλοκαίρι, αυτές οι εντάσεις βγήκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, όταν Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι υποστηρίζει το «νεοναζιστικό καθεστώς» στο Κίεβο.

  • Η διαμάχη πυροδοτήθηκε όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναπαρήγαγε την αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας που ισχυρίζεται ότι ο Αδόλφος Χίτλερ «είχε εβραϊκό αίμα» – σχόλια που το Ισραήλ χαρακτήρισε «ασυγχώρητα και εξωφρενικά».

Το Κρεμλίνο κατέστειλε επίσης το εδρεύον στη Μόσχα τμήμα της Jewish Agency, μιας ιδιωτικής φιλανθρωπικής οργάνωσης στενά συνδεδεμένης με την ισραηλινή κυβέρνηση του Ισραήλ  που βοήθησε δεκάδες χιλιάδες Ρωσοεβραίους  να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.

Ίσως το πιο ανησυχητικό για το Ισραήλ ήταν η αυξανόμενη εξάρτηση της Μόσχας από το Ιράν. 

Η Ρωσία, απομονωμένη από τις δυτικές αγορές, έχει επενδύσει πολλά στην αγορά ιρανικών drones καμικάζι για να επιτεθεί σε ουκρανικές πόλεις και μη στρατιωτικές υποδομές, ενώ οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει μεγάλο αριθμό ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων, πολεμικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας.

  • Καθώς οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να στείλουν τη δική τους στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς , ορισμένοι ρωσόφιλοι σχολιαστές εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα εξαντλούσε τους δυτικούς πόρους προς την Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Μαρντάν,  Ρώσος προπαγανδιστής και τηλεοπτικός παρουσιαστής, έγραψε: «Αυτό το χάος είναι ωφέλιμο για τη Ρωσία, επειδή η Ουάσιγκτον θα αποσπαστεί από την Ουκρανία και θα ασχοληθεί προσπαθώντας να σβήσει την αιώνια φωτιά στη Μέση Ανατολή».

  • Υπήρχε επίσης ένα αίσθημα χαράς στη Μόσχα για την αποτυχία του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες παρουσιάστηκαν ως απόδειξη αδυναμίας της Δύσης.

«Προφανώς, η ηγεσία του IDF [των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων]…  αναπαύεται στις δάφνες των παλαιών νικών», έγραψε στο Telegram ο στρατιωτικός ειδικός Μπόρις Ρόζιν, ο οποίος βρίσκεται κοντά στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία.

Ο Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι τέτοια σχόλια «αποκαλύπτουν το οξύ ψυχολογικό τραύμα που υπέστη ο ρωσικός στρατός μετά την καταστροφική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τους πρώτους μήνες του 2022».

«Αυτή την απώλεια του παγκόσμιου σεβασμού είναι δύσκολο να την υπομείνει ένα έθνος με περήφανη στρατιωτική παράδοση. Έτσι, η ανακούφιση που προσφέρει η Χαμάς έχει πυροδοτήσει μια χιονοστιβάδα χαιρεκακίας. Γελάσατε με την ανικανότητά μας; Τώρα είναι η σειρά μας», λέει ο Σολντάτοφ.

  • Στη ρωσική κρατική τηλεόραση, οι σχολιαστές χλεύασαν επίσης τις δεκάδες χιλιάδες Ρώσους Εβραίους που έφυγαν για το Ισραήλ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να αποφύγουν την επιστράτευση.

Απευθυνόμενος στο ρωσικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ο πρόεδρος της Δούμας, είπε ότι οι Ρώσοι που έφυγαν από τη χώρα για να συμπαρασταθούν στην Ουκρανία θα πρέπει να κατηγορηθούν για προδοσία και να σταλούν να εργαστούν σε ορυχεία.

“Πιθανότατα… μιλάμε για ορυχεία και πρέπει να βρούμε περιοχές όπου ο καιρός είναι πιο σταθερός, όπου δεν υπάρχει καλοκαίρι”, είπε ο Βολοντίν.

  • Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία φαίνεται να έχει παραμερίσει τα προηγούμενα παράπονά της με το Ισραήλ, επιθυμώντας να καλύψει το κενό φιλίας που άφησε πίσω της η Ρωσία.

Σε μια ομιλία που έκανε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρομοίασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είπε ότι ο λαός του στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ επειδή καταλαβαίνει τι σημαίνει να υφίσταται τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Η μόνη διαφορά είναι ότι υπάρχει μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτέθηκε στο Ισραήλ και εδώ είναι ένα τρομοκρατικό κράτος που επιτέθηκε στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από The Guardian

Δεκάδες οι αλλοδαποί που σκοτώθηκαν, τραυματίσθηκαν ή κρατούνται όμηροι μετά την επίθεση της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: