Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για όλα, ακόμα και για πόλεμο… Τι πάει να κάνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο Ισραήλ και την Ιορδανία;

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στο κανάλι Omega με τον παρουσιαστή ειδήσεων Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία via Omega TV




Με εντολή του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν τέθηκαν σε επιφυλακή 2 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή, όταν αποφασίσει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του ο Μιχάλης Ιγνατίου στο κανάλι Omega της Κύπρου και στο Action24 της Αθήνας, μιλώντας για τα τύμπανα πολέμου που κτυπούν στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Σημείωσε τα παρακάτω:

Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου τονίζεται ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για ανάπτυξη δυνάμεων αυτή τη στιγμή.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί οι δυνάμεις αυτές σε συγκεκριμένα σημεία στην ανατολική Μεσόγειο.

Να παραμείνουμε στην ανακοίνωση διότι ειδικά το Πεντάγωνο ανακοινώνει με ακρίβεια τις κινήσεις του. Οι δύο χιλιάδες στρατιώτες είναι ήδη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και θα τοποθετηθούν -όταν αποφασίσει ο Λευκός Οίκος- σε σημεία στην περιοχή, ώστε να αυξηθεί η ικανότητα του Υπουργείου Άμυνας να ανταποκρίνεται γρήγορα στο εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Άμυνας ενέκρινε επιπρόσθετα, ενέκρινε την επέκταση της ανάπτυξης για την Ομάδα Κρούσης στο αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford, στην Περιοχή Επιχειρήσεων των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπης-Αφρικής και στον Έκτο Στόλο.

Αυτή η ομάδα κρούσης έπρεπε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα επιστρέψει. Παραμένει στη Μεσόγειο και στον Έκτο Στόλο λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Επειδή τα δημοσιεύματα είναι πολλά, μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου, να σημειώσουμε ότι η Αμερική διατηρεί δυνάμεις σε αρκετά σημεία της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Και στη Σούδα βεβαίως.

Οι δύο χιλιάδες στρατιώτες είναι επιπλέον αυτών που ήδη υπάρχουν στην ευρύτερη γειτονιά μας. Και να μην ξεχνάμε ότι η Αμερική έχει στην περιοχή δύο αεροπλανοφόρα, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται βατραχάνθρωποι και πεζοναύτες.

  • Αναφορικά με την επίσκεψη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ και την Ιορδανία:

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να αναχωρήσει αργά το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ουάσιγκτον) με κατεύθυνση το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Θα έχει κρίσιμες συνομιλίες με πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους του Ισραήλ. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, τον υπουργός Εξωτερικώ, ο Άντονι Μπλίνκεν και τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), θα διατρανώσει το δικαίωμα του Εβραϊκού Κράτους να αμυνθεί εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει δημόσια για την ανάγκη προστασίας του Ισραήλ, αλλά θα τονίσει και την επερχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή εάν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χειριστούν παραδειγματικά την χερσαία επιχείρηση, που σίγουρα δεν θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες 48 ώρες και για όσο διάστημα ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται στην περιοχή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, σε όλα τα επίπεδα, προετοιμάζονται για την ευρείας κλίμακας, όπως χαρακτηρίστηκε, χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισλαμιστικού «κινήματος» της Χαμάς.

Ο κ. Μπάιντεν θα εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης της αμερικανικής κυβέρνησης στις αποφάσεις του Ισραήλ και αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν το Εβραϊκό Κράτος.

  • Πριν από την αναχώρηση του κ. Μπάιντεν, τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι:

O Πρόεδρος των ΗΠΑ, με αυτό το ταξίδι θέλει να αναδείξει την σημασία που δίνουν οι Ηνωμένες πολιτείες σε αυτή την σύγκρουση. Επιθυμεί να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ αλλά και προειδοποιητικό μήνυμα στο Ιράν να μείνει μακριά από αυτόν τον πόλεμο του Εβραϊκού Κράτους εναντίον της Χαμάς.

Φυσικά στο επίκεντρο θα βρεθούν τα επιχειρησιακά σχέδια του Ισραήλ, η στρατηγική για την εξάρθρωση της Χαμάς, το θέμα των ομήρων και η ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα που επιδεινώνεται διαρκώς.

Αυτό το τελευταίο θα τεθεί κυρίως στην σύνοδο κορυφής του Αμάν, με την Ιορδανια και την Αίγυπτο να κρατούν ήδη σκληρή στάση στο θέμα των προσφύγων.

Στο Κογκρέσο συντάσσεται σχέδιο νόμου το οποίο θα εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Μπαιντεν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία σε περίπτωση γενίκευσης της κρίσης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, θα επισκεφθεί επίσης την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Σημειώνουμε ότι μετά τη βραδινή επίθεση του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, ο κ. Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν (Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ)

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, στις συνομιλίες που θα έχει ο κ. Μπάιντεν θα «επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου.

  • Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία:

Αυτό το ταξίδι-αστραπή, που θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες, θυμίζει την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Κίεβο, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος θα επισκεφθεί άλλη μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο –στην ενδέκατη ημέρα του πλέον– στην οποία οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί αταλάντευτη υποστήριξη.

Όμως οι συγκρίσεις σταματούν εδώ. Αυτήν τη φορά το ταξίδι δεν έμεινε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή, η υποδοχή που επιφυλάσσεται στον Μπάιντεν δεν αναμένεται, όπως στο Κίεβο, ανεπιφύλακτα θερμή και το διακύβευμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έχει «καθήκον» να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από την επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός, που ήδη βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζεται για μια χερσαία επιχείρηση, ο Μπάιντεν ξέρει ότι ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Περίπου 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 940 παιδιά και 1.032 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς που έχει υπό τον έλεγχό της αυτή τη στενή λωρίδα γης.

Στις επαφές του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, με τον οποίο διατηρεί ψυχρές σχέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να πετύχει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο θύλακα.

Στην Ιορδανία θα χρειαστεί να λάβει κυρίως από την επιφυλακτική Αίγυπτο τη διαβεβαίωση ότι θα ανοίξει, έστω και προσωρινά, τα σύνορά της για τους αμάχους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εκτοπιστεί προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Με την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός πρόεδρος, ο αρχηγός του ισχυρότερου στρατού στον κόσμο, θέλει επίσης να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής στην Τεχεράνη και τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προς Θεού, το ισχυρότερο έθνος (…) στην ιστορία του κόσμου. Μπορούμε να στηρίξουμε» την Ουκρανία και το Ισραήλ ταυτόχρονα, δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο Μπάιντεν βασίζεται επίσης στις διπλωματικές ικανότητές του: σε μισό αιώνα πολιτικής καριέρας, ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει σχηματίσει, δικαίως ή αδίκως, την πεποίθηση ότι μπορεί να επιλύσει ακόμη και τα πιο περίπλοκα προβλήματα με τις προσωπικές επαφές του.

Επί της ουσίας, δεν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της κατάστασης: κάθε πρόσθετη βοήθεια στο Ισραήλ θα πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο, το οποίο επί του παρόντος έχει παραλύσει καθώς οι σκληροπυρηνικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προσπαθούν να επιβάλουν έναν δικό τους στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Μπάιντεν, που ταυτόχρονα διεξάγει και προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2024, δεν επιτρέπεται να δείξει ούτε ίχνος αδυναμίας, πολύ περισσότερο όταν οι ΗΠΑ μετρούν ήδη 30 νεκρούς μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Παράλληλα, σε μια χώρα βαθιά διχασμένη, φοβάται μια έκρηξη βίας και εγκλημάτων μίσους τόσο κατά των Εβραίων όσο και κατά των μουσουλμάνων. Την Κυριακή, ένας ηλικιωμένος άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ένα 6χρονο αγόρι μουσουλμανικής οικογένειας κοντά στο Σικάγο, σε ένα έγκλημα που χαρακτηρίζεται από την αστυνομία «ρατσιστικό» και συνδεόμενο με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Η αντίδραση του Ισραήλ θα περιλαμβάνει φωτιά και σίδερο: Ας ετοιμαστούμε για αναταράξεις που θα προκαλέσουν παγκόσμιο πολιτικο-διπλωματικό “σεισμό”… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: