Σε τεντωμένο σχοινί οι διαβουλεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Στο Κάιρο με αμερικανική παρουσία ξαναρχίζουν οι συνομιλίες *Ακόμη να πει το «ναι» η Χαμάς

FILE PHOTO: Οικογένεια εκτοπισμένων Παλαιστινίων σε παραλία στη νότια Γάζα. EPA/MOHAMMED SABER




Τη 212η ημέρα του πολέμου, ξανάρχισαν σήμερα στο Κάιρο οι συνομιλίες για την ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στην παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς,  με φόντο την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των εμπολέμων για παρεμπόδιση της συμφωνίας.

Ηγέτες της Χαμάς είχαν για δεύτερη μέρα σήμερα συνομιλίες για εκεχειρία με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, χωρίς να υπάρχει εμφανής πρόοδος καθώς η τρομοκρατική οργάνωση επιμένει στην απαίτησή της οποιαδήποτε συμφωνία να θέτει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.

  • Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που είναι κοντά στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, είπε πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία «αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Μια συμφωνία πρέπει να θέτει τέλος στον πόλεμο και να προβλέπει πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα και το Ισραήλ δεν έχει δεσμευθεί ακόμη ότι είναι πρόθυμο να το κάνει», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Το Ισραήλ θέλει μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον μερικών από τους περίπου 130 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, όμως Ισραηλινός αξιωματούχος άφησε χθες, Σάββατο, να εννοηθεί πως η κεντρική θέση του δεν έχει αλλάξει, λέγοντας πως το Ισραήλ «σε καμία περίπτωση» δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία που θα θέτει τέλος στον πόλεμο, τον οποίο συνεχίζει με σκοπό τον αφοπλισμό και την οριστική διάλυση της Χαμάς.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως οι διαπραγματεύσεις «αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή η κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) αρνείται να δεσμευθεί σε μια περιεκτική κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε όμως πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κάιρο με την ελπίδα ότι οι μεσολαβητές θα μπορέσουν να πιέσουν το Ισραήλ ώστε να αλλάξει τη θέση του.

Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν πως ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος έχει επίσης εμπλακεί σε προηγούμενες συνομιλίες για εκεχειρία, έφθασε στο Κατάρ την Παρασκευή. Η Ουάσινγκτον –η οποία, όπως και άλλες δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ, θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση– έχει κάνει έκκληση για κατάληξη σε συμφωνία.

  • Το Ισραήλ έχει δώσει ένα προκαταρκτικό θετικό σήμα σε όρους που, όπως είπε μία πηγή, περιλαμβάνουν την επιστροφή 20 έως 33 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία αρκετών εβδομάδων.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως περίπου 100 όμηροι θα παρέμεναν στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, πέθαναν στην αιχμαλωσία. Η πηγή, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομα ή η εθνικότητά της, δήλωσε στο Reuters πως η επιστροφή τους μπορεί να απαιτήσει μια επιπρόσθετη συμφωνία.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως μόνο αν υπάρξουν απτές ενδείξεις προόδου ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον Δαυίδ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της Μοσάντ —της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών— θα πάει στο Κάιρο.

  • Κατ’ αυτόν, «πρέπει να αναμένονται μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε αληθινή συμφωνία».

Η πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιων φυλακισμένων.

 

«Εσύ είσαι που υπονομεύεις κάθε συμφωνία»

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η Χαμάς «εμποδίζει κάθε πιθανότητα» κατάπαυσης του πυρός επιμένοντας να απαιτεί οριστικό τέλος του πολέμου.

Στέλεχος της Χαμάς επαναλάμβανε νωρίτερα ότι το κίνημα «δεν θα αποδεχθεί επ’ ουδενί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τερματισμό του πολέμου».

«Οι πληροφορίες μας επιβεβαιώνουν ότι ο (ισραηλινός πρωθυπουργός) Νετανιάχου φρενάρει προσωπικά την επίτευξη συμφωνίας εξαιτίας προσωπικών υπολογισμών», πρόσθεσε το στέλεχος της Χαμάς.

Προχθές Παρασκευή, η Χαμάς ανακοίνωνε πως η αντιπροσωπεία της πάει στο Κάιρο με «ανοικτό πνεύμα», επιμένοντας ωστόσο στις πάγιες απαιτήσεις της: στον «πλήρη τερματισμό της επίθεσης» του Ισραήλ και στην «απόσυρση» του ισραηλινού στρατού από τον θύλακο.

  • Το Ισραήλ απορρίπτει τους όρους αυτούς της Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, κι έχει ορκιστεί να «αφανίσει» μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Εκείνη την ημέρα, έφοδος άνευ προηγουμένου που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας στοίχισε τη ζωή σε 1.170 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με απολογισμό βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, 128 από αυτούς παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τουλάχιστον οι 35 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε το Ισραήλ σε αντίποινα στον παλαιστινιακό θύλακο, από τον αέρα, από τη θάλασσα και στη γη, έχουν στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 34.654 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Χθες βράδυ χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους συγγενείς ομήρων, διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία για να γυρίσουν οι Ισραηλινοί που εξακολουθούν να κρατούνται από μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σπίτια τους.

Πανό με το πορτρέτο του κ. Νετανιάχου ανέγραφε το σύνθημα «εσύ είσαι που υπονομεύεις κάθε συμφωνία».

 

«Πέραν του αποδεκτού»

Ενώ οι προσπάθειες και οι εκκλήσεις για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός συνεχίζονται, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν σταματά να διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να διατάξει χερσαία επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το «τελευταίο» οχυρό της Χαμάς στον θύλακο.

«Θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Ράφας», επανέλαβε κι αυτή την εβδομάδα. Η επιχείρηση θα γίνει, «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός, επέμεινε.

Για τον Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, οι απειλές του κ. Νετανιάχου για τη Ράφα «έχουν ξεκάθαρα στόχο να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας».

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, εναντιώνεται δημόσια στην επίθεση στη Ράφα και ζητεί να καταρτιστεί «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων

  • Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν είπε χθες πως δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε πως με δεδομένο αυτό το στοιχείο, η επίθεση στη Ράφα δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ, αφού θα προκαλούσε απώλειες πολύ «πέραν του αποδεκτού».

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία εξακολουθεί να υποβάλλεται σε εξαιρετικά αυστηρούς ελέγχους από το Ισραήλ, συνεχίζει να φθάνει με το σταγονόμετρο, την ώρα που όλος ο πληθυσμός του θυλάκου —2,4 εκατ. άνθρωποι— κινδυνεύει να υποστεί λιμό.

 

«Ο λιμός είναι παρών»

Η Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, είναι η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει από χερσαίες οδούς.

Αν εξαπολυθεί εκεί χερσαία επίθεση, θα καταφέρει «σκληρό πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας», προειδοποιεί το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Όταν ξεσπούν τέτοιου τύπου συρράξεις, με τόσα συναισθήματα, με τόσα πράγματα να γίνονται, έρχεται ο λιμός», τόνισε η διευθύντρια του ΠΕΠ του ΟΗΕ, η Σίντι Μακέιν, σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC και προβλήθηκε προχθές Παρασκευή (η συνέντευξη θα μεταδοθεί ολόκληρη σήμερα). Στη Γάζα, «ο λιμός είναι παρών, είναι πραγματικός λιμός στον βορρά που εξαπλώνεται προς τον νότο», προειδοποίησε.

Ζήτησε για ακόμη μια φορά να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον θύλακο και να προσφερθεί στο ΠΕΠ «ανεμπόδιστη πρόσβαση», προκειμένου «να μπούμε στη Γάζα» για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λωρίδα της Γάζας, Palestine

 

 

Δυστυχώς η Χαμάς ΔΕΝ συμφώνησε ακόμη για την ανακωχή και την απελεύθερωση ομήρων: «Καμία εξέλιξη» στον σαββατιάτικο γύρο διαπραγματεύσεων του Καϊρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: