Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Τι συμβαίνει; Καθυστερεί η χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, όπως λένε οι Αμερικανοί ή ο Νετανιάχου έχει δίκιο; Επίκειται λέει…

Ο ανταποκριτής του Action24 Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία via Action24




H αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του στο Action 24 και στο Omega Channel της Κύπρου ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος αναφέρθηκε και στην «τροχιοδεικτική» που έστειλαν από την Ουάσιγκτον βουλευτές από τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό, εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.

Σημείωσε τα εξής:

Το Ισραήλ συμφώνησε, προς το παρόν, σε ένα αίτημα των ΗΠΑ να θέσουν σε εφαρμογή την αεράμυνα τους για να προστατεύσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Το Πεντάγωνο προσπαθεί να αναπτύξει σχεδόν δώδεκα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων των ΗΠΑ που υπηρετούν στο Ιράκ, τη Συρία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να τα προστατεύσει από πυραύλους και ρουκέτες.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής πείσει τους Ισραηλινούς να αναστείλουν την επίθεση μέχρι να τοποθετηθούν αυτά τα συστήματα. Η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε λογικά κανείς μπορεί να σκεφθεί ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη στον σχεδιασμό του την προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους εντός της Γάζας, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων από τους ομήρους της Χαμάς.

Πάντως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, επανέλαβε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπεισήλθε σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση. Αρκέστηκε να πει πως το πράσινο φως θα δώσει το πολεμικό συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί.

Τόνισε πως προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως όλα τα μέλη της παλαιστινιακή ισλαμιστικής οργάνωσης πρέπει να θεωρούνται «μελλοθάνατοι».

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών.

«Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι (οι υπεύθυνοι) θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν μετά τον πόλεμο», ανέφερε.

  • Στη συνέχεια ο Μιχάλης Ιγνατίου μίλησε και για την πρωτοβουλία του βουλευτή Κρις Πάπας (Δημοκρατικός από το Νιου Χαμσάιρ) να καταγγελθεί η αδιάντροπη σχέση του Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο βουλευτής ηγήθηκε της πρωτοβουλίας και αρκετοί νομοθέτες τον ακολουθούν σε αυτή την πορεία για να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ρόλος του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν έβαψε τα χέρια του με το αίμα εκατοντάδων Ισραηλινών που δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως μετέδωσε:

Είναι μεγάλη η δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο για τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με τη Χαμάς. Παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, καθώς βουλευτές και γερουσιαστές είναι θυμωμένοι και το δείχνουν για την κάλυψη του Ταγίπ Ερντογάν στα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Βουλευτές και από τα δυο κόμματα έστειλαν πριν από λίγο -με πρωτοβουλία του Κρις Παπας- επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών Μπλινκεν με την οποία του ζητούν να αναλάβει αποφασιστική δράση προκειμένου να καταστεί η Τουρκία υπεύθυνη για τον ρόλο της στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς, αμέσως και χωρίς αστερίσκους.

Όπως γράφουν οι βουλευτές:

“Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς” είναι ένα ζήτημα που δεν έχει λάβει την δέουσα προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσθέτουν πως για πάνω από μια δεκαετία, ο Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία καταφύγιο για την τρομοκρατική οργάνωση σε τέτοιο βαθμό που οι αναλυτές την περιγράφουν ως «τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά τη Γάζα».

Γίνεται λεπτομερής αναφορά στα στελέχη της Χαμάς που δρουν στην Τουρκία, στις επιθέσεις που έχουν οργανωθεί, χρηματοδοτηθεί ή διευκολυνθεί από την Άγκυρα και στην χορήγηση υπηκοότητας και διαβατηρίων από την τουρκική κυβέρνηση στα μέλη της.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες απαιτούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση:

  • Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
  • Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη
  • Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία·
  • Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.
  • Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, και να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην πρόσφατη επίθεση της Χαμάς.

Χοντρές κουβέντες που πάνε ακόμα πιο πίσω την υπόθεση των αμερικανικών μαχητικών F-16, που απαιτεί να αγοράσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την επιστολή στηρίζουν η ελληνοαμερικανική οργάνωση HALC, μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στην Ουάσιγκτον το FDD (Foundation for Defense of Democracies) και το Middle East Forum. Έχουν μεγάλη σημασία τα ονόματα των παραπάνω οργανώσεων, καθώς ηγούνται της μάχης να αποκαλυφθεί ο ρόλος της ισλαμικής Τουρκίας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

  • Τα ξένα πρακτορεία μετέδωσαν ότι:

Ξεκληρίστηκε η οικογένεια ανταποκριτή του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας από σημερινό ισραηλινό βομβαρδισμό που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους, μετέδωσε απόψε το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο 53χρονος Ουαέλ αλ Νταχντού έχασε την σύζυγο και τα δύο παιδιά του (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) από τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό Νουσεϊράτ (κεντρικά). Το Al Jazeera μετέδωσε βίντεο από τη στιγμή που ο πολύπειρος δημοσιογράφος αντικρίζει τα άψυχα κορμιά της συζύγου και των παιδιών του, ενώ παρευρισκόμενοι προσπαθούν να του δώσουν κουράγιο.

Η οικογένεια του Ουαέλ αλ Νταχντού είχε εγκαταλείψει το σπίτι της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ακολουθώντας τις υποδείξεις του Ισραήλ. Αναζήτησε προσωρινά καταφύγιο νοτιότερα, στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου σήμερα παραμόνευε ο θάνατος.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει για δύο αντίπαλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τη Ρωσία για δράση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωμάτες.

Και οι δύο προτάσεις επιδιώκουν την έκδοση ψηφισμάτων του ΣΑ που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις τροφίμων, νερού, ιατρικών προμηθειών και ηλεκτρισμού στη Γάζα. Όμως οι ΗΠΑ έχουν καλέσει για παύσεις προκειμένου η βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα, ενώ η Ρωσία θέλει ανθρωπιστική εκεχειρία.

Για να εγκριθεί ένα ψήφισμα του ΣΑ θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα μόνιμα μέλη του, δηλ. τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία ή την Κίνα.

Δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα προσχέδια διαθέτει την ελάχιστη απαιτούμενη υποστήριξη, και το ερώτημα που τίθεται στη συνέχεια είναι αν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προβάλουν βέτο στο σχέδιο η μία της άλλης.

Την περασμένη εβδομάδα το ΣΑ απέτυχε δύο φορές να εκδώσει ψήφισμα καθώς πέντε μέλη ψήφισαν υπέρ ενός ρωσικού σχεδίου ψηφίσματος στις 16 Οκτωβρίου και στη συνέχεια οι ΗΠΑ προέβαλαν βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Βραζιλία στις 18 Οκτωβρίου το οποίο έλαβε 12 θετικές ψήφους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν το δικό τους προσχέδιο το Σάββατο που προκάλεσε αρχικά σοκ σε κάποιους διπλωμάτες για την ευθύτητά του, με τη δήλωση πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και την απαίτηση το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα σε ένοπλες οργανώσεις.

Από τότε έχει μετριάσει το συνολικό σχέδιο, αφαιρώντας τις άμεσες αναφορές στο Ιράν και στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Όμως η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο των ΗΠΑ και θα διατυπώσει το δικό της σχέδιο.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να αφανίσει την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που διοικεί τη Γάζα, αφότου ένοπλοί της εισέβαλαν μέσω του συνοριακού φράκτη που περικυκλώνει τον θύλακα στις 7 Οκτωβρίου και επέδραμαν σε ισραηλινές πόλεις και κιμπούτς σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.

Από τότε το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Γάζα από τον αέρα, επέβαλε πολιορκία και ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση. Οι παλαιστινιακές αρχές λένε πως περισσότεροι από 5.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα. Ο ΟΗΕ λέει πως περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Τα πράγματα στο Ισραήλ είναι οριακά – Περισσότερο χρόνο για να απελευθερώσουν τους ομήρους ζητούν οι ΗΠΑ, πιέζουν για επέμβαση οι στρατιωτικοί στο Τελ Αβίβ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: