Η ελληνική Δικαιοσύνη να προστατεύσει τον Φρέντη Μπελέρη: Ο μάρτυρας πληρώθηκε για να παγιδεύσει τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χειμάρρας, να μην το ξεχνάμε…

FILE PHOTO: Ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρης με τον συγκατηγορούμενό του. Φωτογραφία από την τηλεόραση του Σκάι




Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΛΑΚΤΑΡΗ*

Η ομολογία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας κατά του Φρέντη Μπελέρη είναι εκκωφαντική. Αποκάλυψε ότι είχε πληρωθεί από τις αλβανικές αρχές με σκοπό την ενοχοποίηση του Μπελέρη και την συνακόλουθη δίωξή του.

Υπέδειξε, μάλιστα, ως κομιστή του χρηματικού του ανταλλάγματος την αλβανική αστυνομία.

Σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου, μια τέτοια αφοπλιστική παραδοχή θα είχε σημάνει την λήξη της εκκρεμούς δικαστικής διαδικασίας με την άμεση απαλλαγή του αδίκως κατηγορουμένου.

Στην Αλβανία του 2023, όμως, δεν είναι έτσι. Παρά την προστασία που το αλβανικό δικαστήριο παρείχε στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας με το να δεχθεί να τον εξετάσει κεκλεισμένων των θυρών, η αλήθεια εξερράγη.

  • Ο μάρτυρας πληρώθηκε για να παγιδεύσει τον Φρέντη Μπελέρη και, συνεπώς, να του στερήσει παρανόμως, τη νόμιμη ανάρρηση στον δημαρχιακό θώκο. Κι όλα αυτά, αδιαφορώντας για την λαϊκή βούληση. Ή, ακόμη χειρότερα, εκτιμώντας ότι αυτή θα εκδηλωνόταν υπέρ του Έλληνα μειονοτικού.

Αποτέλεσμα, ο εκλεγμένος Μπελέρης να παραμένει κρατούμενος για πολλούς μήνες και να μην έχει ορκιστεί Δήμαρχος Χιμάρας.
Τον δικαστικό εκβιασμό εις βάρος του αιρετού Δημάρχου έχει καταγγείλει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας, Ίλι Μανιάνι, κάνοντας λόγο για φιάσκο και παρέμβαση σε ελεύθερες εκλογές.

Φαίνεται ότι τα αδιάσειστα στοιχεία που επικαλείτο η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας είναι πράγματι αδιάσειστα, μόνο που βαρύνουν τις αλβανικές αρχές και τα ενεργούμενά τους.

Ωστόσο, ο Φρέντη Μπελέρης έχει και την ελληνική ιθαγένεια. Και σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 του ελληνικού Ποινικό Κώδικα:

«Οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται και κατά αλλοδαπού για πράξη που τελέστηκε στην αλλοδαπή και χαρακτηρίζεται από αυτούς ως κακούργημα ή πλημμέλημα, αν η πράξη αυτή στρέφεται εναντίον Έλληνα πολίτη και είναι αξιόποινη, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της, και κατά τους νόμους της χώρας όπου τελέστηκε ή αν διαπράχθηκε σε πολιτειακά ασύντακτη χώρα…»

Υπάρχουν, λοιπόν, σοβαρές ενδείξεις ότι εναντίον του έχουν διαπραχθεί σοβαρά εγκλήματα, όπως κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδής κατάθεση, κ.λπ. Τα ποινικά αυτά αδικήματα τιμωρούνται από τον ελληνικό ποινικό νόμο, αλλά και από τον ποινικό νόμο της Αλβανίας με παραλλαγές.

  • Επειδή έχουν τελεστεί κατά ημεδαπού από αλλοδαπούς, η ελληνική ποινική δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία για την ποινική διερεύνησή τους.

Είναι αναγκαίο και σκόπιμο, μετά ταύτα, να διαταχθεί κατεπείγουσα ποινική έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί κατά του Φρέντη Μπελέρη και για τους αυτουργούς τους. Αυτή θα είναι η ενδεδειγμένη δικαστική απάντηση στις δικονομικές αυθαιρεσίες της αλβανικής δικαιοσύνης.

Ο Ronald Dworkin υποστήριζε ότι ο νόμος είναι ξίφος, ασπίδα και απειλή. Στην προκειμένη περίπτωση, εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να προστατεύσει και με τους τρεις τρόπους τον αδίκως διωκόμενο Μπελέρη.

* Παναγιώτης Στ. Μπαλακτάρης
Δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αντίδωρο τιμής και μνήμης στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού: Να Ισχυροποιήσουμε την Κοινωνία του Πολιτισμού, του Πνεύματος, της Εθνικής Αυτογνωσίας και των των Πολιτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: