Γεραπετρίτης στο συνέδριο του Economist: Η Ελλάδα πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών* Η εξωτερική πολιτική της θα παραμείνει πολιτική αρχών

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ




Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή έλαβε μια θέση αρχής, όταν ανέκυψε το ζήτημα μετά από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο κράτος του Ισραήλ, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ σημείωσε: «Είπαμε, πρώτα απ΄ όλα ότι καταδικάζουμε και οφείλει όλος ο πολιτισμένος κόσμος να καταδικάσει, κάθε μορφή τρομοκρατίας, βίας και απάνθρωπης μεταχείρισης. Είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει η οποιαδήποτε ομηρία, άρα ουσιαστικά να υπάρχει απαξίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, στο μέτρο που χρησιμοποιείται ο άνθρωπος, ως μέσο εκβιασμού μεταξύ των κρατών.

Είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται άμαχοι. Είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν παρά να εξασφαλίσουμε ανθρωπιστικές διόδους και ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους ευάλωτους.

Και είπαμε, τέλος, ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί σε μία διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή όλων των ισχυρών παικτών και των ενδιαφερόμενων μερών. Η στάση μας αυτή, μας οδήγησε στο να αποκτήσουμε ισχύ, να έχουμε ειλικρίνεια στη στάση μας και να αποκτήσουμε ένα σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα, με τη σθεναρή της αυτή στάση, σήμερα μπορεί να παινεύεται ότι συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο, συνομιλεί με το Ισραήλ και είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία λέμε.

Ναι, εμείς πάντοτε θα είμαστε με την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Σήμερα, στην επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ομιλεί ακριβώς για την ειρηνική επίλυση των διαφορών για το κράτος δικαίου, για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και ναι, θα πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των κρατών να αμύνονται σε επιθέσεις στο όριο το οποίο καθιερώνει το διεθνές δίκαιο.

Για εμάς θα πρέπει το ζήτημα της Μέσης Ανατολής να υπάρξει στην ατζέντα και στο διεθνές προσκήνιο. Θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω στη λύση, η οποία έχει ήδη προαχθεί από αποφάσεις, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δύο κράτη, για το Κράτος της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και ναι, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι το κάθε κράτος δικαιούται στο έδαφός του να απολαύει ηρεμίας, ειρήνης και ακεραιότητας. Η τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν».

Βαρόνοι, ελίτ, Medrano, μαγκιές και αποκεφαλισμοί: Μαίνεται με βαριές κουβέντες ο εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: