Η λάμψη της καταστροφής: Ερευνητές κατέγραψαν για πρώτη φορά το λυκόφως της κατακλυσμιαίας σύγκρουσης δύο τεράστιων πλανητών

Tρισδιάσταση απεικόνιση της σύγκρουσης των δύο γιγάντιων πλανητών σε απόσταση 1.800 έτη φωτός από τη Γη. Πηγή: Jingyao, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ via τwitter




Την εκτυφλωτική λάμψη που παρήγαγε η σύγκρουση δύο μεγάλων πλανητών κατέγραψαν για πρώτη φορά επιστήμονες, παρατηρώντας ένα μακρινό αστέρι με ομοιότητα προς τον (δικό μας) Ηλιο.

Το κατακλυσμιαίο, υπό τη έννοια της σφοδρότητας, γεγονός πιστεύεται ότι προκάλεσε την καταστροφή ενός ζεύγους γιγάντιων παγωμένων πλανητών που χτύπησαν ο ένας πάνω στον άλλο δημιουργώντας αφενός μία καταιγίδα συντριμμιών και αφετέρου ένα νέο καυτό, στροβιλιζόμενο διαστημικό αντικείμενο με μέγεθος – κρατηθείτε- εκατοντάδες φορές αυτό της Γης.

«Θα ήταν πολύ θεαματικό», δηλώνει ο Δρ Μάθιου Κένγουορθι, εκ των επικεφαλής της μελέτης στο Αστεροσκοπείο του Λέιντεν στην Ολλανδία. «Η ενέργεια της σύγκρουσης λογικά θα μετέτρεψε τα απομεινάρια σε κάτι νέο που μοιάζει με πλανήτη, πιο αχνό από τον βασικό αστέρα του συγκεκριμένου πλανητικού συστήματος αλλά περίπου επτά φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος και ορατό βεβαίως σε όλο το υπόλοιπο διαστρικό σύστημα».

Σημείωση Hellas Journal: Για να το μεταφέρουμε στο καθ΄ημάς γαλαξιακό σύστημα: Θα ήταν σα να λέμε ότι το νέο «άστρο» που παρήχθη από τη σύγκρουση ήταν μεν πιο αχνό από τον Ηλιο μας, αλλά επτά φορές μεγαλύτερο και βεβαίως ορατό και σε άλλες γειτονιές του διαστρικού μας συστήματος.

Η ανακάλυψη ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της παρατήρησης ενός ερασιτέχνη αστρονόμου. Ηταν ο άνθρωπος που απάντησε σε μια ανάρτηση Κένγουορθι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα αστέρι γνωστό ως ASASSN-21qj.

Αυτό που έψαχνε ο Κένγουορθι ήταν οι σκιές που ρίχνουν οι γιγάντιοι δακτύλιοι των πλανητών όταν περνάνε μπροστά από το μητρικό τους αστέρι.

Το ASASSN-21qj, το οποίο βρίσκεται 1.800 έτη φωτός από τη Γη, κέντρισε το ενδιαφέρον του επειδή τον Δεκέμβριο του 2021 ξαφνικά και ανεξήγητα άρχισε να θαμπώνει.

 

 

Και εδώ αρχίζει το θαύμα των λαμπρών μυαλών. Βλέποντας την ανάρτηση, ο Αρτου Σαϊνιο, ένας πολίτης – εθελοντής στη ΝASA, ήλεγξε προηγούμενες παρατηρήσεις του αστεριού.

Αυτό που ανακάλυψε ήταν ότι 900 ημέρες πριν το αστέρι αρχίσει να θαμπώνει, είχε καταγραφεί μια σταθερή και διαρκής λάμψη υπέρυθρου φωτός από την ίδια θέση.

Η υπέρυθρη αυτή λάμψη μας ήταν σαν να μας έλεγε ότι κάτι ασυνήθιστο είχε συμβεί στη γειτονιά αυτού του αστεριού.

Μετά από λεπτομερή ανάλυση των παρατηρήσεων, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη της υπέρυθρης ακτινοβολίας προήλθε από ένα καυτό νέο αντικείμενο, μετά από μια «Συνεστία» δηλαδή που δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση δύο πλανητών, μεγάλων όσο περίπου ο Ποσειδώνας.

 

Με βάση τις υπέρυθρες μετρήσεις, το τεράστιο περιστρεφόμενο αντικείμενο είχε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 700 C για περίπου τρία χρόνια. Τελικά θα κρυώσει και θα σχηματίσει έναν νέο πλανήτη.

 

Σύμφωνα με λεπτομέρειες που δημοσιεύτηκαν στο Nature, το αστέρι άρχισε να σβήνει περίπου 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της λάμψης που προκάλεσε η σύγκρουση καθώς ένα τεράστιο νέφος συντριμμιών από την πρόσκρουση άρχισε να στροβιλίζεται μπροστά του.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το λυκόφως ενός τέτοιου γεγονότος», δηλώνει ο Σάιμον Λοκ, εκ των συντακτών επίσης της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Στο παρελθόν έχουμε δει συντρίμμια και δίσκους, αλλά ποτέ τη λάμψη του παραγόμενου πλανητικού σώματος».

Οι αστρονόμοι θέλουν τώρα να συνeχίσουν τις παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσουν αυτό που υποπτεύονται ότι θα ακολουθήσει.

Εάν το σύννεφο σκόνης συνεχίσει να περιφέρεται γύρω από το αστέρι, τότε σε περίπου πέντε έως δέκα χρόνια το σύννεφο θα έχει μετακινηθεί στη μία πλευρά του άστρου και οι αστρονόμοι λογικά θα δουν -με μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια- το φως του να αντανακλάται στη σκόνη τςη σύγκρουσης.

Μπορεί επίσης να είναι δυνατό για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb να ανιχνεύσει και τον νέο πλανήτη που δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση.

Με πληροφορίες από Guardian, University of Bristol

Προειδοποιεί Ζούκεμπεργκ και Μασκ η Κομισιόν: Οργιάζουν τα fake news και η αντισημιτική προπαγάνδα σε Χ, Facebook, Instagram

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: