Εμπρηστικός Ερντογάν στον απόηχο της επίθεσης στην Αγκυρα: Κατηγορεί πάλι τη Δύση για υπόθαλψη τρομοκρατών

Φωτογραφία: Turkish Presidency




Nέες αιχμές και κατηγορίες κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο ισλαμιστής Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή έξω από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών στην Αγκυρα.

«Αν αυτοί οι δολοφόνοι δεν είχαν «εξουδετερωθεί» και είχαν διαφύγει με κάποιον τρόπο στο εξωτερικό, θα τους είχαν προστατέψει ως πολιτικούς πρόσφυγες και κάποιοι θα τους είχαν κορόνα στο κεφάλι τους», υποστήριξε ο Ερντογάν μιλώντας κατά τη διάρκεια εγκαινίων ενός κτιρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας στην τουρκική πρωτεύουσα.

Με αφορμή το εν λόγω τρομοκρατικό χτύπημα, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε ομάδα προσκείμενη στο PKK, ο Τούρκος ηγέτης επέκρινε τις χώρες της Δύσης ότι δήθεν δεν ανταποκρίνονται, όπως και όσο θα έπρεπε, στις αντιτρομοκρατικές ανησυχίες της Τουρκίας.

«Κάποιοι φίλοι μας που καταδικάζουν σήμερα την τρομοκρατική επίθεση, το πιο πιθανό είναι ότι δυστυχώς δεν θα ανταποκρίνονταν σε ένα τουρκικό αίτημα για την έκδοση» αυτών των τρομοκρατών, δήλωσε ο ισλαμιστής Τούρκος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα θέλει να δει να γίνονται συγκεκριμένα βήματα από τους φίλους της Τουρκίας που συμμερίζονται τον πόνο της.

«Η χώρα μας στοχοποιείται λόγω της γεωγραφικής της θέσης καθώς βρίσκεται εν μέσω παγκόσμιων συγκρούσεων εξουσίας», προσέθεσε ο Ερντογάν, καταγγέλλοντας την «προστασία που παρέχουν δυτικές χώρες, κάτω από τον μανδύα του πολιτικού πρόσφυγα, σε φυγόδικους οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία και συμμετέχουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες». Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε μάλιστα αιχμές κατά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφέροντας ότι «έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο και κάποια δικαστήρια».

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι αναμένει συγκεκριμένα βήματα από συμμάχους στην υποστήριξη της μάχης της Τουρκίας κατά των τρομοκρατών, δύο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Σημειώνεται ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας Δευτέρας προς Τρίτη περίπου 145 άτομα σε όλη τη χώρα ως ύποπτα για σχέσεις με το PKK.

«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα από φίλους πέρα από μηνύματα καταδίκης», τόνισε ο Ερντογάν .

«Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ανακοινώσεις που καταδικάζουν την τρομοκρατία και μας παρηγορούν δεν θα γιατρέψουν τις πληγές μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πολλά μέλη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο συμμετείχε υπό την ομπρέλα του κόμματος της Πράσινης Αριστεράς στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πράσινης Αριστεράς, Ιμπραχίμ Ακίν, σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Anadolu και ΣΚΑΙ

Ο τρόμος της μαζικής παράνομης μετανάστευσης: Πολωνία, Τσεχία και Αυστρία εισάγουν ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβακία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: