Δουλειά με συνεργούς από «μέσα» η κλοπή 37 τόνων ελαιολάδου στη Χαλκιδική: Αδιανόητο να κλαπεί τόσο μεγάλη ποσότητα, λέει ο δικηγόρος [video]

FILE PHOTO: Ελιές ξεπλένονται σε ελαιοτριβείο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Επιτήδειοι έκλεψαν 37 τόνους ελαιόλαδου από αποθήκες αγροτικού συνεταιρισμού στη Χαλκιδική, με τη ζημία να ξεπερνά τις 370.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος των θυμάτων, Αθανάσιος Γιοβανούδας, μιλώντας πάντως στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” και τους Κ. Παπαχλιμίντζο και Χρ. Βίδου, κάνει λόγο για υπεξαίρεση.

Επειδή οι εντολείς μου ως ελαιοπαραγωγοί έχουν πείρα, λένε ότι είναι αδιανόητο μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο αυτή η ποσότητα να μεταφερθεί χωρίς να ακούσει κάποιος γείτονας το παραμικρό. Εμείς έχουμε την άποψη ότι υπάρχει το αδίκημα της υπεξαίρεσης του λαδιού. Έχει πουληθεί σε αγνώστους” τόνισε χαρακτηριστικά.

“Τη Δευτέρα πολλοί ελαιοπαραγωγοί τους οποίους εκπροσωπώ, πήγαν στο συνεταιρισμό να πάρουν λάδι της προηγούμενης σοδειάς που είχαν αποθηκευμένο στον συνεταιρισμό και βρήκαν τις δεξαμενές άδειες” εξήγησε και σημείωσε ότι ο χώρος φυλασσόταν και υπήρχαν και μόνιμοι επιστάτες.

“Την επόμενη μέρα, την Τρίτη, μέλη του Δ. Σ του Συνεταιρισμού κατήγγειλαν ότι το λάδι κλάπηκε εντός Σαββατοκύριακου. Όμως με αυτή τη θέση δεν συμφωνούν οι ελαιοπαραγωγοί, διότι θεωρούν ότι το λάδι μέσω του συνεταιρισμού ή με κάποιο τρόπο άλλο διακινήθηκε στην αγορά και λόγω της ακαρπίας φέτος, δεν μπόρεσαν να καλύψουν την ποσότητα που έλειπε μέσα από το συνεταιρισμό” πρόσθεσε.

“Ο χώρος του συνεταιρισμού είναι μέσα στον οικισμό Πολυγύρου με σπίτια σε πολύ κοντινή απόσταση. Κανένας γείτονας δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό που αν πηγαινοέρχονταν βυτιοφόρα στην περιοχή όλο το Σαββατοκύριακο και κουβαλούσαν τόσους τόνους λάδι θα γίνονται αντιληπτοί από τους γείτονες” συνέχισε ο κ. Γιοβανούδας τονίζοντας ότι υπήρχαν και παλιά καταγγελίες από ελαιοπαραγωγούς ότι υπήρξε και πέρσι αυτό το ίδιο φαινόμενο με λιγότερους τόνους.




 Κλοπή λαδιού και στη Μεσσηνία

Στόχος αγνώστων έγινε και ένα ελαιοτριβείο στην περιοχή της Ανάληψης στη Μεσσήνη, το οποίο βρήκε λεηλατημένο ο ιδιοκτήτης του. Οι δράστες είχαν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην προσπάθειά τους να το διαρρήξουν και είχαν αρπάξει ποσότητες ελαιόλαδου σημαντικής αξίας, αλλά και εργαλεία και άλλα αντικείμενα.

Μάλιστα, διέρρηξαν και το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη και άρπαξαν ένα πανάκριβο ραδιόφωνο, γυαλιά ηλίου και άλλα αντικείμενα, ενώ «ρούφηξαν» ακόμη και τη βενζίνη από το ντεπόζιτο! Κατά την διαφυγή τους, έσπασε ένα από τα δοχεία με το λάδι, το οποίο χύθηκε στο χώμα.

Την ίδια ώρα στα ύψη έχουν φτάσει οι τιμές στο ελαιόλαδο. Οι καταναλωτές είναι σε απόγνωση καθώς βλέπουν την τιμή του λαδιού να αυξάνεται στο σούπερ μάρκετ. Πλέον εκτιναχθεί στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα στα χέρια του καταναλωτή να φτάνει έως και στα 16 ευρώ το λίτρο.

Σεκιούριτι στους ελαιώνες

Από την πλευρά τους, οι ελαιοπαραγωγοί είναι διατεθειμένοι να λάβουν ακραία μέτρα προκείμενου να προστατεύσουν τη σοδειά τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, ήδη παραγωγοί από την περιοχή της Μεσαράς, όπου οι ελαιοκαλλιέργειες είναι φροντισμένες και αρδεύονται, εκφράζουν την ανησυχία τους και αναζητούν λύσεις για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών τους, ενόψει της συγκομιδής του ελαιοκάρπου.

Όπως σημείωσε, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελιές θα μαζευτούν από τους ιδιοκτήτες τους, που έχουν καταβάλει κόπο και χρήμα για την καλλιέργειά τους, και όχι από κάποιον επιτήδειο.

Έτσι, μεταξύ των προτάσεων, όπως εξήγησε ο κ. Πρωτογεράκης, είναι να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, οι οποίοι θα συνεισφέρουν οικονομικά για την πρόσληψη security για την φύλαξη των χωραφιών.

Άλλοι προτείνουν ακόμη και οι ίδιοι οι παραγωγοί να οργανωθούν και να πραγματοποιούν περιπολίες τη νύχτα στα λιόφυτα, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για την τοποθέτηση μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν και με τα κοπάδια τους, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου.

Επίσης, ο κ. Πρωτογεράκης, με επιστολή του στην τοπική ΕΛΑΣ, θα ζητήσει τη λήψη αυξημένων μέτρων, για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών που είναι “φορτωμένες”.

Πηγή: ertnews

Ληστρικές επιδρομές για τον «υγρό χρυσό»: Έκλεψαν 37 τόνους ελαιόλαδο από συνεταιρισμό στον Πολύγυρο, λεηλάτησαν λιοτρίβι στη Μεσσηνία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: