Ληστρικές επιδρομές για τον «υγρό χρυσό»: Έκλεψαν 37 τόνους ελαιόλαδο από συνεταιρισμό στον Πολύγυρο, λεηλάτησαν λιοτρίβι στη Μεσσηνία

FILE PHOTO: Εργάτες μαζεύουν ελιές σε χωράφι στην Κόρινθο, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Τριάντα επτά  τόνοι ελαιόλαδου «εξαφανίστηκαν» μέσα από τα βαρέλια του ελαιουργικούΣυνεταιρισμού στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με το xalkidikipolitiki.com, σχεδόν 37 τόνοι ελαιόλαδου έκαναν «φτερά» από τους χώρους που στεγάζει το απόθεμα λαδιού των μελών του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιουργίας στον Πολύγυρο.

Την κλοπή κατήγγειλαν με μήνυσή τους τα μέλη του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού προκειμένου να ερευνηθεί το συμβάν.

Μέλη του Συνεταιρισμού δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν αντίκρυσαν άδειους τους πάτους των βαρελιών που φυλάσσουν οι παραγωγοί το λάδι τους.

Αν αναλογιστεί κανείς την τιμή του ελαιόλαδου φέτος, εύκολα καταλαβαίνει ότι η ζημιά ξεπερνά τις 370.000 ευρώ.

Στο Συνεταιρισμό είναι γραμμένα περίπου 200 μέλη με παραγωγή που ξεπερνάει τους 200-300 τόνους ελαιόλαδου.

Για την καταγγελλόμενη κλοπή η αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα.




Κλοπή λαδιού και στη Μεσσηνία

Στόχος αγνώστων έγινε και ένα ελαιοτριβείο στην περιοχή της Ανάληψης στη Μεσσήνη, το οποίο βρήκε λεηλατημένο ο ιδιοκτήτης του. Οι δράστες είχαν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην προσπάθειά τους να το διαρρήξουν και είχαν αρπάξει ποσότητες ελαιόλαδου σημαντικής αξίας, αλλά και εργαλεία και άλλα αντικείμενα.

Μάλιστα, διέρρηξαν και το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη και άρπαξαν ένα πανάκριβο ραδιόφωνο, γυαλιά ηλίου και άλλα αντικείμενα, ενώ «ρούφηξαν» ακόμη και τη βενζίνη από το ντεπόζιτο! Κατά την διαφυγή τους, έσπασε ένα από τα δοχεία με το λάδι, το οποίο χύθηκε στο χώμα.

Την ίδια ώρα στα ύψη έχουν φτάσει οι τιμές στο ελαιόλαδο. Οι καταναλωτές είναι σε απόγνωση καθώς βλέπουν την τιμή του λαδιού να αυξάνεται στο σούπερ μάρκετ. Πλέον εκτιναχθεί στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα στα χέρια του καταναλωτή να φτάνει έως και στα 16 ευρώ το λίτρο.

Σεκιούριτι στους ελαιώνες

Από την πλευρά τους, οι ελαιοπαραγωγοί είναι διατεθειμένοι να λάβουν ακραία μέτρα προκείμενου να προστατεύσουν τη σοδειά τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, ήδη παραγωγοί από την περιοχή της Μεσαράς, όπου οι ελαιοκαλλιέργειες είναι φροντισμένες και αρδεύονται, εκφράζουν την ανησυχία τους και αναζητούν λύσεις για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών τους, ενόψει της συγκομιδής του ελαιοκάρπου.

Όπως σημείωσε, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελιές θα μαζευτούν από τους ιδιοκτήτες τους, που έχουν καταβάλει κόπο και χρήμα για την καλλιέργειά τους, και όχι από κάποιον επιτήδειο.

Έτσι, μεταξύ των προτάσεων, όπως εξήγησε ο κ. Πρωτογεράκης, είναι να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, οι οποίοι θα συνεισφέρουν οικονομικά για την πρόσληψη security για την φύλαξη των χωραφιών.

Άλλοι προτείνουν ακόμη και οι ίδιοι οι παραγωγοί να οργανωθούν και να πραγματοποιούν περιπολίες τη νύχτα στα λιόφυτα, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για την τοποθέτηση μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν και με τα κοπάδια τους, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου.

Επίσης, ο κ. Πρωτογεράκης, με επιστολή του στην τοπική ΕΛΑΣ, θα ζητήσει τη λήψη αυξημένων μέτρων, για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών που είναι “φορτωμένες”.

Security στους ελαιώνες και μικροτσίπ στους καρπούς: Πρωτοφανή μέτρα για την προστασία από τις κλοπές μετά την εκτόξευση των τιμών στο ελαιόλαδο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: